Search
Close this search box.

Μάριος Χασάπης, ο ταλαντούχος συνδημότης μας μουσικός μιλά στο SkalaTimes

Η συνέντευξη με τον γνωστό μουσικό της πόλης μας Μάριο Χασάπη έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, αρκετός κόσμος κατά καιρούς μας ρωτούσε «μα πότε θα φιλοξενήσετε μια συνέντευξη του Μάριου Χασάπη;», ακόμη και φίλοι (Λαρνακείς) που ζουν στο εξωτερικό.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν που σήμερα (επιτέλους) κουβεντιάζουμε με έναν μουσικό που αν και έζησε στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αγγλία, εντούτοις αγαπά τη πόλη του τη Λάρνακα. «Πάντα μου άρεσε η θάλασσα ο ήλιος και η ζωή γενικά του νησιού, γι’ αυτό επέλεξα να επιστρέψω», λέει.
Η μουσική του πορεία, τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό, τα μελλοντικά του σχέδια, αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε με τον Μάριο Χασάπη, με τον μουσικό που αν η ζωή του ήταν βιβλίο θα είχε τον γλυκορομαντικό τίτλο: «He says good things go to good places, she says I’ll meet you there»….
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μάριε το δικό σου μουσικό ταξίδι πώς και πότε ξεκίνησε;
Άρχισε ουσιαστικά με μαθήματα κλασικής κιθάρας στην ηλικία των 15 χρόνων. Μετά συνέχισα με μαθήματα φωνητικής και με συμμετοχές σε εγχώριους διαγωνισμούς σύνθεσης και τραγουδιού.
Μετέπειτα, συνέχισα τις μουσικές μου σπουδές στην Αμερική πρώτα στο πανεπιστήμιο University of Arizona και μετά στο Queens College City University of New York από το οποίο και αποφοίτησα. 

Σπούδασες Αμερική, στην Νέα Υόρκη, τι σπούδασες και τι κράτησες από τα χρόνια εκείνα στο «Μεγάλο Μήλο;»
Από την Νέα Υόρκη κράτησα όλη αυτή την εμπειρία του να βρίσκεσαι ως μουσικός σε αυτή την Μητρόπολη του κόσμου και να έχεις την ευκαιρία να δεις διάφορες παραστάσεις από κλασσικά έργα, μιούζικαλ, συναυλίες, μουσικούς σε μπαράκια με διαφορά στυλ μουσικής, όλα αυτά συνέβαλαν στο να καλλιεργηθώ ως μουσικός, στο «Μεγάλο μήλο».

Σκέφτηκες να έμενες μόνιμα στην Νέα Υόρκη; ‘Εχεις μετανιώσει που επέστρεψες στο μικρό μας νησί;
Δεν σκέφτηκα να εμένα μόνιμα στην Νέα Υόρκη, μπορεί ίσως για ακόμη λίγο περισσότερο διάστημα. Αλλά, επειδή πάντα μου άρεσε η θάλασσα ο ήλιος και η ζωή γενικά του νησιού, γι’ αυτό επέλεξα να επιστρέψω. Φυσικά στην πορεία ταξίδεψα και έζησα στο Παρίσι Γαλλία και στην Αγγλία όπου και πήρα μέρος σε παραστάσεις και εμφανίσεις σε μπαρ και μουσικές σκηνές.

Μίλησε μας λίγο για αυτό, που και τι ακριβώς έκανες.
Στην Αγγλία στο South Yorkshire με το θέατρο Cast Theatre στο γνωστό μιούζικαλ «The sound of music» στο ρόλο του Franz the butler.
Εμφανίσεις ως σολίστας στο Doncaster,  «Ye olde Bell», «Eden arms» «Butlers bar».
Στο Παρίσι ως lead singer της μπάντας «Supersonic» και στο Εxpo Porte de Versailles ως solo performer.

Δισκογραφικά ετοίμασες κάτι όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης σου με τη μουσική;
Δισκογραφικά όχι ακόμη. Έχω ετοιμάσει αρκετό υλικό, αλλά μέχρι τώρα δεν ένιωσα έτοιμος να παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Σύντομα ελπίζω ότι θα γίνει και αυτό.

Έχω την εντύπωση ότι τραγουδάς από όλα και παντού, από συναυλίες σε καθολικούς ναούς (κλασικό ρεπερτόριο) , μέχρι σε ροκ μπαράκια της Λάρνακας (ροκ ελληνικό και ξένο) και όλα τα είδη, αγγλικά, ελληνικά, musicals… Διόρθωσε με αν έχω λάθος…
Νιώθω ευγνώμων που κατάφερα να σπουδάσω και να ζήσω στο εξωτερικό, γιατί αυτό μου έδωσε τα εφόδια στο να ερμηνεύω τραγούδια από ένα ευρύ ρεπερτόριο από κλασικό τραγούδι, μιούζικαλ σε ροκ και μοντέρνα μουσική. Τελευταίως έχω αρχίσει και μαθήματα βυζαντινής μουσικής τα οποία και σκοπεύω να συνεχίσω.

Εκτός από τραγουδιστής, είσαι και συνθέτης, γράφεις μουσική. Κάποια από τα τραγούδια σου, τα αγγλικά, που έχεις γράψει, πιστεύω πως στο εξωτερικό θα γνώριζαν επιτυχία. Επιδίωξες να βγάλεις τη μουσική σου εκτός Κύπρου;
Εκτός από ερμηνευτής γράφω και τις δικές μου συνθέσεις κυρίως τραγούδια, τα οποία μερικά από αυτά τα δημοσιεύω στο Instagram και στο  YouTube. Είναι ένας τρόπος να ταξιδεύει η μουσική μου στο εξωτερικό και βοηθά στο να κάνω γνωριμίες με άλλους μουσικούς και γενικά ανθρώπους της τέχνης.

Για σένα Μάριε τι σημαίνει καλή μουσική;
Καλή μουσική σημαίνει να ακούς κάτι που να σου δημιουργεί διαφορά συναισθήματα και να σε ταξιδεύει.

Ζεις στη Λάρνακα. Τι θα ήθελες να δεις στην πόλη μας Α) ως μουσικός Β) ως σύζυγος και πατέρας Γ) ως ένας νέος άνθρωπος που έζησε και στο εξωτερικό;
Η Λάρνακα…. Α. έχει ένα μουσικόφιλο κοινό που εκτιμά τη μουσική, αλλά θα ευχόμουν να είναι περισσότερο. θα συνέβαλε σε αυτό αν υπήρχαν περισσότεροι χώροι όπου κάποιος θα μπορούσε να παρακολουθήσει παραστάσεις της τέχνης. Β. Περισσότερα πάρκα και γενικά πράσινο. Γ. Η Λάρνακα είναι μια όμορφη πόλη και πρέπει να κρατήσει ένα γραφικό χαρακτήρα για να ξεχωρίζει και να έχει την δίκη της ταυτότητα.

Τα δικά σου μουσικά όνειρα ποια είναι;
Να συνεχίσω να συμμετέχω με διαφορά μουσικά σχήματα στη Κύπρο και στο εξωτερικό και να μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύω δημιουργίες άλλων συνθετών ή και δικές μου.

Οι αγαπημένοι μουσικοί του Μάριου Χασάπη ποιοι είναι;
Αγαπημένοι μου μουσικοί είναι πολλοί αλλά θα αναφέρω μόνο κάποιους: Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Sting, Eric Clapton. Και από συνθέτες ο Beethoven, Hans Zimmer, James Horner.

Την μουσική σου εκτός από τον λογαριασμό σου στο Instagram που μπορεί να την ακούσει κανείς;
Την μουσική μου μπορεί κάποιος να την ακούσει εκτός από το Instagram που χρησιμοποιώ συνήθως, επίσης στο YouTube και στη μουσική σελίδα στο Facebook @marioschasapismusic 

Για το καλοκαίρι 2020 ετοιμάζεις κάτι;
Το καλοκαίρι, ετοιμάζω για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα μόνο με τραγούδια από το μουσικό θέατρο (musicals) και του κλασικού ρεπερτορίου ευρέως. Δισκογραφικά, όπως ανάφερα και πιο πριν θα ετοιμάσω ελπίζω κάτι στο σύντομο μέλλον.

Αλήθεια, η καραντίνα του covid 19 που και πως σε βρήκε; Βοήθησε στην δημιουργικότητα σου ή αντιθέτως;
Η καραντίνα με έφερε ακόμη πιο κοντά στην οικογένεια μου και δημιουργικά βρήκα την ευκαιρία να μελετήσω και να διευρύνω το ρεπερτόριο μου κυρίως στο μουσικό θέατρο και μετέπειτα στη μοντέρνα μουσική. Επίσης, μελέτησα περισσότερο τη βυζαντινή μουσική στην οποία πηγάζει ένα αρχαίο στοιχείο το οποίο μου αρέσει πολύ.

Αν γράφαμε την ζωή σου σε βιβλίο τι τίτλο θα ήθελες να είχε;
«He says good things go to good places, she says I’ll meet you there»…. Λίγο μεγάλος ίσως….. (χαμογελά)

Τέλος, το αγαπημένο ρητό ζωής του Μάριου Χασάπη ποιο είναι;
«Η αγάπη πάντα υπερισχύει» («Love always prevails»)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!