Search
Close this search box.

Ανδρέας Βύρας: Εμείς για την περιοχή του Άη Γιάννη θα μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας

Σε αυτή την πόλη, τη Λάρνακα μας, πολλά έργα σταματούν ή καθυστερούν λόγω του Τμήματος Αρχαιοτήτων και είναι κατανοητό, αφού ο πραγματικός θησαυρός της πόλης μας είναι η ιστορία και τα αρχαία της.
θα ήταν βέβαια πιο σωστό και πιο δίκαιο, όλες αυτές οι καθυστερήσεις έργων, το κλείσιμο δρόμων για μήνες με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων κτλ, να επέφεραν κάποια οφέλη στη πόλη μας. Να ανακοινωνόταν επίσημα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων που πάνε και πως τα αξιοποιεί η πόλη τα αρχαία της, να γνωρίζει ο κάθε πολίτης. Να ξέρει ο κάτοικος Λάρνακας πως η καθυστέρηση έργων και οι ταλαιπωρίες ολόχρονα με κλείσιμο δρόμων τουλάχιστον ωφελούν την πόλη μας.
Η καθυστέρηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης της περιοχής του Άη Γιάννη οφείλεται και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Το SkalaTimes επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Δήμαρχο της πόλης μας κύριο Ανδρέα Βύρα για να μάθουμε περισσότερα για το θέμα του πολυαναμενόμενου έργου της Ανάπλασης της περιοχής του Άη Γιάννη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Δήμαρχε σχετικά με το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Άη Γιάννη παρατηρείται μία καθυστέρηση. Γιατί;
Ναι, να πάω λίγο πίσω….Ο βασικότερος λόγος καθυστέρησης είναι ότι υπήρχε στην περιοχή ο εργολάβος του αποχετευτικού και δεν μπορούσαμε να βάλουμε και άλλον εργολάβο να εργάζεται, έπρεπε πρώτα να τελειώσει ο εργολάβος του αποχετευτικού.
Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι λόγω της εμπειρίας που είχαμε από το αποχετευτικό, με τις καθυστερήσεις και το τεράστιο κόστος που ανεβαίνει και εκτοξεύεται λόγω του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εξετάσαμε διάφορες άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να γίνει το έργο και να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις λόγω των Αρχαίων.

Βρέθηκε λύση;
Μια λύση την οποία συζητήσαμε και κάναμε συναντήσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο αύλακα του αποχετευτικού, έτσι ώστε να αποφύγουμε να έχουμε άλλον αύλακα με άλλα αρχαία, και περαιτέρω καθυστέρηση.
Τελικά μετά από πολλές συζητήσεις και συναντήσεις, οι διάφορες υπηρεσίες δεν το δέχθηκαν γιατί όπως είπαν δεν είναι τεχνικά εφικτό.
Αυτό σημαίνει ότι θα σκάψουμε νέο αύλακα και δεν θα αποφύγουμε τις διαδικασίες με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Δεν μπορούσαν να γίνουν κάποιες άλλες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έτσι ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση….
Κάτι άλλο που κάναμε ήταν το ότι πήραμε από το αποχετευτικό ένα χάρτη αρχαίων τον οποίο στείλαμε σε διάφορες υπηρεσίες (CYTA, ΑΗΚ, κτλ) και τους περιμένουμε να μας κάνουν νέα σχέδια -βάση του χάρτη αρχαιοτήτων που έχουμε- έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποιες διαδικασίες με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Δηλαδή να δημιουργηθούν νέα σχέδια;
Ναι. Βάση του χάρτη που τους έχουμε στείλει. Οπόταν θα δώσουμε τα νέα σχέδια στον μελετητή για να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις…

Πότε υπολογίζεται να είναι έτοιμο αυτό;
Μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες. Aπό εκει και πέρα ένα κύριο αίτημα το οποίο θα έχουμε ως Δήμος προς την Πολεοδομία είναι πως πρέπει και η πολεοδομία να μας βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων που θα προκύπτουν λόγω των αρχαιοτήτων. Αυτό είναι ένα σημαντικό αίτημα της πόλης και η πολεοδομία έχει δεσμευτεί ότι θα το εξετάσει.

Τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό;
Όταν θα προκύπτουν καθυστερήσεις λόγω του Τμήματος Αρχαιοτήτων και θα έχουν κόστος, αυτό το κόστος το οποίο θα είναι πολύ υψηλό να μην το επωμιστεί όλο ο Δήμος Λάρνακας.

Όταν το εξασφαλίσετε αυτό ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Όταν το εξασφαλίσουμε αυτό, θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή του Άη Γιάννη και να μιλήσουμε ειλικρινά στον κόσμο. Να τους εξηγήσουμε ότι λόγω των αρχαιοτήτων ενδέχεται μια καθυστέρηση όσον αφορά στο μεγάλο αυτό έργο της περιοχής. Να τους πούμε ότι ίσως λόγω των έργων να αντιμετωπίσουν μια ταλαιπωρία, οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τα πάντα και με κάθε ειλικρίνεια, για την περιοχή τους.
Εμείς για την περιοχή του Άη Γιάννη θα μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Να ξέρει ο κάτοικος της περιοχής ότι ίσως να γίνονται έργα έξω από το σπίτι του, ότι ίσως υπάρξει μια καθυστέρηση μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση του οράματος της ανάπλασης. Να γνωρίζει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και ειλικρίνεια.

Πάντως η καθυστέρηση του έργου κύριε Δήμαρχε δεν είναι κάτι ευχάριστο…
Να σου πω την δική μου εκτίμηση; Ένα μεγάλο λάθος ήταν που αποσυνδέθηκε το έργο από το αποχετευτικό, αλλά δεν θέλω να μπω σε συζητήσεις για τους προηγούμενους.
Αλλά, πιστεύω, ότι η αποσύνδεση του έργου της πλατείας του Άη Γιάννη από το αποχετευτικό μας έχει φορτώσει ένα επιπρόσθετο κόστος και την καθυστέρηση.
Την ώρα που είχαν γίνει οι ανασκαφές για τον αποχετευτικό, την ίδια ώρα έπρεπε να μπουν και οι υπηρεσίες για το έργο.

Ξέρετε κύριε Δήμαρχε, ακούω κόσμο που ανησυχεί αν τελικά γίνει το έργο….
Το έργο θα γίνει, αυτός είναι ο σκοπός μας, αλλά θα μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Ναι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ναι θα ανέβει το κόστος και δεν θα είναι το αρχικό όπως είχε υπολογιστεί.
Πρέπει και ο κόσμος να κατανοήσει ότι λόγω των πολλών αρχαίων στην περιοχή προκύπτουν αυτά τα προβλήματα.

Ποιο θα είναι το κόστος του έργου της Ανάπλασης του Άη Γιάννη, όπως το υπολογίζετε σήμερα;
Γύρω στα 7-8 εκατομμύρια. Παρόλο το μεγάλο κόστος ο Δήμος έχει την πρόθεση και τον σκοπό να το υλοποιήσει.

Πότε λογαριάζετε να καλέσετε σε πανδημοτική τους κατοίκους της περιοχής του Άη Γιάννη για να τους μιλήσετε;
Σεπτέμβριο – Οκτώβριο υπολογίζω.

Τέλος κύριε Δήμαρχε θα σας ρωτήσω κάτι που με ρωτάει και εμένα (ως δημοσιογράφο της Λάρνακας) συχνά αρκετός κόσμος: Αυτά όλα τα αρχαία που ανήκουν στην πόλη και που η πόλη «βασανίζεται» για αυτά, μένουν στην πόλη και τα επωφελείται η πόλη;
Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία μπορείς να θέσεις στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Εμείς, συχνά μιλούμε μαζί τους γι αυτό το θέμα, η  απάντηση που έχουμε είναι πως απλώς γίνονται καταγραφές και μελέτες….

Μιας και το έφερε η κουβέντα, τι γίνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας;
Περιμένουμε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να το ανοίξει….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!