Search
Close this search box.

H Ελλάδα του πολιτισμού λαβώνει την παιδεία και τον πολιτισμό

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Μετά την «ωραία ανακοίνωση» που διαβάσαμε σήμερα ότι «Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2018 στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος», ακολούθησε μια άλλη «ωραία» είδηση από την γειτονική μας Ελλάδα (ξέρετε, τη χώρα που ότι αποφασίσει ο Μητσοτάκης μετά το ακολουθεί και ο Αναστασιάδης, γιατί όσα παραμύθια και αν διαδίδονται πως «είναι όλοι ίδιοι» η αλήθεια είναι πως κάθε κόμμα/ιδεολογία έχει τις δικές της γραμμές).
Η δεύτερη λοιπόν «ωραία» είδηση της μέρας που έρχεται από την Ελλάδα, λέει ότι «Καταργούνται Καλλιτεχνικά και Μουσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντιδρά η ΟΛΜΕ».
«Σύμφωνα με το νέο ωριαίο, ημερήσιο πρόγραμμα που πήρε ΦΕΚ, τα καλλιτεχνικά  περιορίζονται μόνο στην Α’ Γυμνασίου ενώ καταργούνται ειδικά μαθήματα που εξετάζονται όμως στις Πανελλήνιες Εξετάσεις όπως το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο».

«Πέρα από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική που θα στερείται ο μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας. Και επειδή αυτά παραμένουν ίδια με κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα έχουν πάντα υποχρεωτική τη βάση του 10, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους οι σπουδές θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες. Οι φτωχοί πλέον, δε δικαιούνται να έχουν ταλέντο. Γιατί ο Έλληνας μαθητής να μη μάθει τι ρυθμού είναι ο Παρθενώνας, ενώ ο Γερμανός και ο Γάλλος ξέρουν; Διότι εκπαιδεύεται για να γίνει ο υπηρέτης τους. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Γιατί ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος». (Ελένη Γούναρη, Ζωγράφος, κλάδου ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, Mcs, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου).

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εν έτη 2020, που αναγκαζόμαστε να γράφουμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ (σημασία πολιτισμού, αξία και οφέλη διδασκαλίας και ενασχόλησης με τη τέχνη για τα παιδιά και τους νέους, κτλ), την ώρα που κατακρεουργούνται σημαντικά κομμάτια της παιδείας και του πολιτισμού, τότε είναι οφθαλμοφανές πως ήρθε η ώρα για αντίδραση και «εμφύλιο», για μάχες, επειδή μπορεί να έχουν ξεπουλήσει τα πάντα (ναι, στην Ελλάδα ετοιμάζονται και για ιδιωτικοποιήσεις νερού….ιδιωτικοποίηση αναπνοής, όπως το έγραψε ο Ζοζέ Σαραμάγκου, πότε με το καλό;) αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν KAI το καλό της παιδείας, των παιδιών μας και του πολιτισμού, στο άθλιο γιουσουρούμ της άθλιας ιδεολογίας τους!

Επιβάλλεται άμεση αντίδραση!

Y.Γ Με συγκίνησε το πιο κάτω άρθρο που βρήκα στο διαδίκτυο, ένα άρθρο της Ελένη Γούναρη, Ζωγράφος, κλάδου ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, Mcs, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου:
https://www.art-teachers.com/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!