Search
Close this search box.

Σίμος Μυτίδης: Νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα ανάδειξης της Πύλας!

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, κύριος Σίμος Μυτίδης, μιλά στο SkalaTimes για τις εξελίξεις στην περιοχή Πύλας, τα νέα έργα που αναμένονται και όλα όσα αφορούν την όμορφη περιοχή της Πύλας αυτό το διάστημα. Ο Πρόεδρος ανάμεσα σε άλλα τονίζει: “Νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα ανάδειξης της Πύλας”.

SkalaTimes

Κύριε Πρόεδρε, ξεκίνησαν τα έργα στην τουριστική περιοχή της Πύλας;
Ναι έχουν ξεκινήσει, συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει πριν την πανδημία, συνεχίζουμε με οχετούς και πεζοδρόμηση εκατέρωθεν του παραλιακού δρόμου μέχρι το Mariandy Hotel και το Larnaca Bay.
Στη συνέχεια, αν έχουμε την βοήθεια και συμπαράσταση των Δημοσίων Έργων, θα συνεχίσουμε από τα φώτα του ΚΟΤ μέχρι το Beau Rivage.Θέλω να σημειώσω ότι ακόμη και σε περίοδο καραντίνας και πανδημίας οι εκστρατείες καθαριότητας και απολύμανσης συνεχίζονταν στην Κοινότητα μας για την καλύτερη ασφάλεια και υγεία των κατοίκων μας. Τα πάρκα, τα κλαδέματα, όλα έγιναν και γίνονται κανονικά.
Αυτό το διάστημα αναμένουμε τα συνεργεία του Έπαρχου για νέους ασφάλτους στην περιοχή.

Ποια ξενοδοχεία της Πύλας θα ανοίξουν μετά την πανδημία;
Το Lordos ήταν και θα παραμείνει ανοικτό, το Golden Bay ανοίγει στις 8 Ιουλίου και το Sandy Beach θα ανοίξει στις 20 Ιουλίου.Όσον αφορά τα πιο μικρά ξενοδοχεία της περιοχής και τις πιο μικρές επιχειρήσεις δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής που βασίζονται στους τουρίστες είναι δύσκολο να ανοίξουν αν δεν έχουν μια εικόνα τι γίνεται με τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

Οι περισσότερες τουρίστες που έρχονται στη Πύλα από ποιες χώρες έρχονται συνήθως;
Η πλειοψηφία είναι από Ρωσία και Αγγλία. Αλλά, έχουμε τουρίστες και από Γερμανία και Σκανδιναβία.

Τώρα με τα όσα έχει φέρει η πανδημία σκέφτεστε να στοχεύσετε στον ντόπιο τουρισμό;
Ναι, αυτό το έχουμε ήδη σκεφτεί. Η Πύλα διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους, ταβέρνες, εστιατόρια, μια γραφική ιδιαιτερότητα και πιστεύω πως είναι αδικημένη όσον αφορά στην προβολή της.
Η Πύλα έχει εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα, διαθέτει εκκλησίες, αρχαία, ιστορία, φυσικό περιβάλλον, καθόλου τυχαίο που μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τόπου έχει επενδύσει στη Πύλα και ετοιμάζει 300 περίπου φοιτητικές εστίες αυτό το διάστημα. Επτά χρόνια μετά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου UCLAN στη Πύλα, βλέπουμε πλέον να είναι εμφανής η ανάπτυξη που έφερε και το πανεπιστήμιο.
Για τα αρχαία και την ιστορία της Πύλας που την κάνουν ένα όμορφο τόπο για να επισκεφτεί κανείς,  μπορείτε να διαβάσετε και στην ιστοσελίδα του κοινοτικού μας συμβουλίου http://www.pyla.com.cy/gr/antiquities-lgr

Τι γίνεται με την ανάπλαση του Πυρήνα και τον σχεδιασμό της πλατείας;
Βγήκαμε σε προσφορές, και πριν από ένα μήνα κατοχυρώθηκε η προσφορά, είχαμε ήδη την πρώτη συνάντηση με τους αρχιτέκτονες και μελετητές του έργου.
Πριν εγκριθεί τελεσίδικα το σχέδιο θα βγούμε σε δημόσια παρουσίαση για να πιάσουμε και τον παλμό του κόσμου, αυτό υπολογίζω να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει τη Πύλα.
Ναι, μιλάμε για μια πλατεία με εξέδρες, πλακόστρωτα, πεζοδρομήσεις, χώρους στάθμευσης, σιντριβάνια, φωτισμούς, κ.α και δεν μιλάμε αποκλειστικά μόνο για την πλατεία, αλλά για τον πυρήνα ολόκληρο, που είναι περίπου 70 σκάλες έκταση.

Για τι κονδύλι μιλάμε;
Η υπολογιζόμενη δαπάνη είναι γύρω στα δύο εκατομμύρια. Θα δώσει το 80% το κράτος και το 20% εμείς ως Κοινοτικό Συμβούλιο. Ολόκληρο το έργο αναμένουμε να τελειώσει τέλος του 2022. Έχουμε την δέσμευση των Υπουργών (νυν και πρώην) ότι αν το έργο δεν κερδίσει ευρωπαϊκά κονδύλια τότε θα το κηρύξει η κυβέρνηση ως πολεοδομικό έργο και θα πάμε με την συνεισφορά 80% από την κυβέρνηση και 20% από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Όπως έγινε και με τα άλλα έργα στο παραλιακό μας μέτωπο.
Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει η υποδομή για γίνει ένα φανταστικό σχέδιο το οποίο θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο ξένους αλλά και ντόπιους. Έχουμε τη τύχη να έχουμε αρκετό χώρο στη πλατεία και έτσι δεν θα χρειαστούμε απαλλοτριώσεις για να διαμορφώσουμε το χώρο. Επίσης η γραφικότητα και το παλιό στοιχείο που υπάρχει κάνουν την περιοχή μοναδική.
Έχουμε την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η οποία αναγέρθηκε το 1500. Πρόκειται για μια εκκλησία βασιλικού ρυθμού που έχει διαστάσεις: 8 μέτρα, πλάτος και 20 μέτρα, μήκος.Το 1980 και το 2006 έγιναν εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας. Το 1980 έγινε σοβάτισμα της τοιχοποιίας ενώ το 2005 αφαιρέθηκε ο σουβάς για να αναδειχθεί η πέτρα με την οποία ήταν κτισμένη η εκκλησία. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα εικονοστάσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αλλά και με τοιχογραφίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που δυστυχώς δεν συντηρήθηκαν.
Επίσης έχουμε το ενετικό κάστρο που αποτελεί στολίδι για τη Πύλα.

Να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
Ναι, το Ενετικό Κάστρο της Πύλας είναι ένα από τα μεσαιωνικά παρατηρητήρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και πρόκειται για ένα λιθόχτιστο στενόμακρο παραλληλεπίπεδο φρούριο και ήταν ένα από τα τέσσερα παρατηρητήρια που ήλεγχαν τον κόλπο της Λάρνακας από τα εχθρικά πλοία την περιοχή. Τα άλλα τρία κτίσματα αυτού του τύπου είναι ο Πύργος Κιτίου, ο Πύργος Αλαμινού και ο Πύργος Ξυλοφάγου.
Λέγεται και Πύργος Πύλας και Ενετικό Κάστρο Πύλας και είναι κατασκευασμένος με κατεργασμένη πέτρα.
Είχε τρεις ορόφους, στενές πολεμίστρες και παράθυρα στα ψηλότερα σημεία του. Η μοναδική είσοδος βρισκόταν αρκετά ψηλά από το επίπεδο του εδάφους, κάτι που δείχνει ότι η πρόσβαση στο Κάστρο γινόταν είτε με κρεμαστή γέφυρα, είτε με μεταφερόμενη ξύλινη σκάλα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές «Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μεγάλα φέουδα εξυπηρετούσε όχι μόνο στην ασφάλεια της ιδιωτικής περιουσίας και του βασιλείου από εχθρικές επιδρομές, αλλά συνιστούσαν και σύμβολο δύναμης και επιβολής των Φράγκων στους δουλοπάροικους χωρικούς της υπαίθρου».
Από ανασκαφές που γίνονται φαίνεται ότι η Πύλα είναι ένα από τα πιο αρχαία χωριά της Κύπρου και νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα ανάδειξης της Πύλας!

Κύριε Πρόεδρε αληθεύει ότι κάποιες εκτάσεις γης μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων (περιοχή Πύλας) μπήκαν πρόσφατα σε οικιστική ζώνη; Και αν ναι, τι θα σημαίνει αυτό για το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας;
Ναι, αληθεύει. Αυτό σημαίνει πως εκεί που οι ιδιοκτήτες δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν κάτι, θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τη γη τους και να χτίσουν. Για τη κοινότητα αυτό σημαίνει εισοδήματα και ανάπτυξη στη περιοχή.

Μπορούν να χτιστούν και ξενοδοχεία;
Ναι, ό,τι προνοεί η Κυπριακή Δημοκρατία το ίδιο μπορεί να γίνει και στις Βρετανικές Βάσεις. Απλά η άδεια οικοδομής θα πρέπει να έχει έγκριση και από τις Βρετανικές Βάσεις. Πριν μπουν στην οικιστική ζώνη η αξία της γης εκεί ήταν μηδαμινή, σήμερα ανέβηκαν οι τιμές και γενικά είναι μια καλή είδηση για την κοινότητα μας.

Πριν κλείσουμε να πούμε και δυο λόγια για τον ΚΟΤ;
Ναι, να πούμε. Ο ΚΟΤ στην Πύλα συνεχίζει με το ίδιο καθεστώς και αυτό που θέλω να ζητήσουμε ως Κοινοτικό Συμβούλιο είναι μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο έτσι ώστε να μας δοθούν απαντήσεις τι γίνεται με τον ΚΟΤ στη Πύλα. Τι υφίσταται σήμερα; Η νομοθεσία λέει ότι όλες οι πλαζ θα παραχωρούνταν στις τοπικές αρχές (Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια) και απ΄ότι γνωρίζω, η μοναδική Κοινότητα που δεν έχει οφέλη από τις πλαζ της είναι η Πύλα! Γιατί αυτή η διάκριση; Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις.
Η Πύλα έχει την πιο καθαρή και αμμώδη παραλία, ειδικά εκεί στον ΚΟΤ που είναι και μεγάλη περιοχή. Η Πύλα χάνει πολλά έσοδα ως τοπική αρχή γιατί δεν διαχειριζόμαστε την παραλία όπως γίνεται πχ στον Δήμο Παραλιμνίου ή οπουδήποτε αλλού. Γι αυτό θα διευθετηθεί μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού για να δούμε τι γίνεται…

Κάτι άλλο που πρέπει να πούμε κύριε Πρόεδρε που να αφορά την όμορφη περιοχή της Πύλας;
Ναι, ετοιμάζουμε κάτι, στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα βοηθήσει στον τουρισμό, αλλά και στους ντόπιους επισκέπτες. Θα ανακοινωθεί σύντομα….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!