Search
Close this search box.

Κουβεντιάζοντας με βιβλιοπωλεία της Λάρνακας….Βιβλιοπωλείο Τοφαρίδης

Το SkalaTimes κουβεντιάζει με αγαπημένα Σκαλιώτικα βιβλιοπωλεία, με βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
Πιο κάτω κουβεντιάζουμε με το γνωστό βιβλιοπωλείο Τοφαρίδης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην Ζήνωνος Κιτιέως.

SkalaTimes

Πόσα χρόνια υπάρχει το βιβλιοπωλείο σας και τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει;
Το βιβλιοπωλείο “Κ. Ι. Τοφαριδης & Σια Λτδ» είναι από το 1966, δηλαδή 54 χρόνια.
Ένα βιβλιοχαρτοπωλείο με χαρακτήρα, φιλικό προς τον καταναλωτή με προσιτές τιμές

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο βιβλιοπωλείο σας;
Αγαπημένη μας γωνιά θα έλεγα ότι είναι στο πίσω μέρος του βιβλιοπωλείου, ένα αρκετά απομονωμένο ήσυχο γραφείο, ένας χώρος που περιβάλλετε από τα χειροτεχνήματα της αείμνηστης μητέρας μας Ξένιας.

Τι βιβλία διαβάζει συνήθως ο κόσμος που έρχεται σε εσάς; (Δηλαδή τι αγοράζει συνήθως;)
Τα βιβλία που συνήθως ζητά το αγοραστικό μας κοινό είναι μυθιστορήματα νέων Ελλήνων συγγραφέων, ψυχολογίας, παιδικά

Ένα περιστατικό που έχει να κάνει με βιβλίο το οποίο θυμάστε;
Πριν 30-40 χρόνια, όπως μας ανάφερε ο πατέρας μας Κωστάκης Τοφαρίδης, ένας συγγραφέας από την ελεύθερη Αμμόχωστο έγραψε ένα βιβλίο. Ήρθε στο βιβλιοπωλείο μας για να μας το δείξει με σκοπό να το αγοράσουμε και να το προωθήσουμε στη βιτρίνα μας. Του είπαμε να μας αφήσει 3-4 αντίτυπα. Αυτός εξεπλάγη για την ποσότητα και μας είπε:
–        «ΜΑ ΜΟΝΟ;»
–        «Ναι» του απαντήσαμε. «αφού και από τα βιβλία του Καζαντζάκη 4-5 αντίτυπα αγοράζουμε κάθε φορά. Γιατί να πάρουμε περισσότερα από το δικό σας;»
Τότε αυτός με ανέκφραστο ύφος μας απαντά:
«Kαι τι είναι τα βιβλία του Καζαντζάκη μπροστά στο δικό μου;»
Μείναμε άναυδοι για το θράσος και την απάντηση του.
Μετά από αυτή του την απάντηση και αφού ο άνθρωπος αυτός υποτίμησε ένα καταξιωμένο παγκoσμίως Έλληνα συγγραφέα, αλλά και για το θράσος που έδειξε, του είπαμε ότι τελικά αλλάξαμε γνώμη και δεν θα πάρουμε ούτε ένα αντίτυπο.
Τελικά έφυγε θυμωμένος !

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλιοπωλείου σας;
Από τα σχόλια των πελατών μας έχουμε να πούμε ότι υπερτερούμε στο ευχάριστο περιβάλλον, εξυπηρέτηση, τιμές και ποικιλία προϊόντων.

Τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου;
Το να είσαι ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου δεν διαφέρει από οποιοδήποτε ιδιοκτήτη ιδιωτικής εταιρείας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όμως σαν βιβλιοχαρτοπωλείο  είναι ότι δυστυχώς στις μέρες μας η νεολαία δεν διαβάζει καθόλου βιβλία αφού χάνονται στον κόσμο του ίντερνετ, Facebook, tik-tok, Instagram κλπ., με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Λάρνακα για να ενδυναμώσουμε την αγάπη του κόσμου προς τα βιβλία;
Για να γίνει ενδυνάμωση με οποιοδήποτε τρόπο πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να καταλάβει το λόγο που κάποιος θα αποφασίσει να διαβάσει ένα βιβλίο….
Οι λόγοι αμέτρητοι… μερικοί όμως που μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι οι εξής:
• Μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου.
• Μαθαίνεις πράγματα για τον κόσμο.
• Τροφή για το μυαλό και τη ψυχή
• Σε βοηθά να σκέφτεσαι καλύτερα και να βρίσκεις λύσεις, να δίνεις σωστές αποφάσεις.
• Βελτιώνεις τις ικανότητές σου στον προφορικό λόγο και στην επικοινωνία.
• Ζεις ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ζωές/ εποχές/ χώρες/ συνήθειες.
• Ξεχνάς, διαβάζοντας, ό,τι ασήμαντο ή σημαντικό σε απασχολεί.
• Σε κάνει να γελάς, να κλαις, να τρομάζεις…
• Γράφεις και διατυπώνεις καλύτερα τις σκέψεις σου
• Μπορείς να ταξιδέψεις σε άλλα μέρη.
• Μαθαίνεις πράγματα για το παρελθόν ή ακόμη και το μέλλον.
• Βελτιώνεις τη μνήμη σου.
• Το βιβλίο είναι πάντα καλύτερο από την ταινία του.
Στην ερώτηση σας σχετικά με το τι θα μπορούσατε να κάνετε για ενδυνάμωση και αγάπη του κόσμου προς τα βιβλία, ίσως σαν πόλη της Λάρνακας να μπορούσαν οι αρμόδιοι της πόλης μας και του πολιτισμού να οργανώνουν δραστηριότητες, ίσως και ολόχρονα, για διάβασμα βιβλίου ή παραμυθιού, υπαγόρευση ή και μελέτη τους από μικρούς αλλά και μεγάλους. Όπως είναι τα φροντιστήρια για διάφορες δραστηριότητες, χορό, ξένες γλώσσες και αθλήματα, να δημιουργηθεί και χώρος για καλλιέργεια του νου και της σκέψης. Δυστυχώς η κουλτούρα μας δεν ευνοεί το διάβασμα όπως στις σκανδιναβικές χώρες οι οποίες λόγο του ψυχρού κλίματος μένουν πάρα πολλές ώρες στο σπίτι διαβάζοντας και κάνοντας χειροτεχνίες. Το διάβασμα κατ’ εμένα είναι και μεταδοτικό. Το να διαβάζουν οι γονείς ένα βιβλίο, το παιδί θα κάνει το ίδιο… όταν όμως οι γονείς ασχολούνται με το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη ασχολία το πιο πιθανό να κάνουν ακριβώς το ίδιο και τα παιδιά τους.
Δυστυχώς ήμουν μάρτυρας πάρα πολλές φορές που άκουσα γονείς να λένε στα παιδιά τους (ενώ αυτά ζητούσαν ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο) να τους λένε ότι έχουν ή ότι δεν το χρειάζονται και τους τάζουν διάφορα εδέσματα ή παιχνίδια από το επόμενο κατάστημα.
Δυστυχώς, βλέποντας την αδράνεια αλλά και την μειωμένη ανταπόκριση των αναγνωστών στο βιβλίο, η εταιρεία μας αποφάσισε να προωθήσει πέραν των 40.000 βιβλίων, όλο τον 1ο όροφο, με τιμές κάτω του κόστους, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνίας, μυθιστορήματα, μαγειρικές, ιστορικά, τέχνης,  ψυχολογίας, παιδική λογοτεχνία, παραμύθια, λεξικά, θρησκευτικά και άλλων πολλών κατηγοριών.

Facebook page βιβλιοπωλείου: https://www.facebook.com/tofaridesbookshop/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!