Search
Close this search box.

Ένα περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό στολίδι στο Λονδίνο

SkalaTimes Team

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Sheppard Robson, που ιδρύθηκε το 1938, παρουσίασε, πριν λίγους μήνες το Citicape House. Ένα κτήριο μικτής χρήσης, στο Λονδίνο, που θα έχει το «μεγαλύτερο τείχος στην Ευρώπη» με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα του τοπικού αέρα, της ατμόσφαιρας και να βοηθήσει περιβαλλοτικά την περιοχή. Το Citicape House θα καλύπτεται από μια πρόσοψη 400.000 φυτών που αναμένεται να «συλλάβουν πάνω από οκτώ τόνους άνθρακα και να παράγουν έξι τόνους οξυγόνου» ετησίως.

Ο Dan Burr, συνεργάτης του αρχιτεκτονικού γραφείου είπε ότι : « Σε μια περιοχή τόσο γνωστή και κεντρική, υπήρχε η βαθιά επιθυμία να προστεθούν φρέσκες προοπτικές ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντί να έχουμε έναν απομονωμένο χώρο πρασίνου, νιώσαμε ότι χρειαζόταν μια προσέγγιση που θα το ενσωμάτωνε στην ίδια την πόλη και θα είχε μεγάλη επίδραση στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, «ζωντανεύοντας» την περιοχή, αρθρώνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο αρχιτεκτονικό statement».
Οι εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου δήλωσαν πως για την ανέγερση αυτού του μοναδικού δημιουργήματος θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί το υπάρχον, το οποίο χτίστηκε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο θα έχει ενσωματωμένο μηχανισμό συλλογής βρόχινου νερού για να ποτίζεται ο πράσινος τοίχος και να μειώνεται η πίεση στην υπάρχουσα εσωτερική δομή του κτηρίου.

Sadiq Khan

Σε μια πόλη όπως το Λονδίνο που ο ομολογουμένως δραστήριος και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος δήμαρχος Sadiq Khan προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τη Βρετανική πρωτεύουσα τη πρώτη πόλη της Ευρώπης που θα είναι National Park City, μπορούμε να πούμε πως το Λονδίνο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, σε μια χώρα όπως τη δική μας (που μοιάζει με γειτονιά του Λονδίνου) που ακόμη δεν καταφέραμε να πρασινίσουμε επιθυμητά της πόλεις και τα χωριά μας.

Λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του κάθε αρχιτέκτονα κάθε φορά που ο Δήμος Λάρνακας προκηρύσσει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς;
Έχει σημασία για τον Δήμο της πόλης μας το πράσινο, το περιβάλλον και η αισθητική της πόλης;
Πέρα από τα μεγάλα έργα, τα «μικρά» που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και το περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η πραγματική ανάπτυξη μιας πόλης είναι το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η αισθητική της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν σημασία και για τον νυν Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχο της Λάρνακας μας.


Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό έργο της εταιρείας Sheppard Robson, μακάρι να είναι η αρχή για πολλά τέτοια έργα στην Ευρώπη, και γιατί όχι (είμαστε αισιόδοξοι) και στη χώρα ή και πόλη μας.

Photo Credits for the building: Sheppard Robson

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!