Search
Close this search box.

Ημερίδα για τον Πολιτισμό / «Πολιτισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19: Επιπτώσεις- προοπτικές»

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην ΕΕΑ/ΒΠΑ και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο(GUE/NGL) διοργανώνουν ημερίδα για τον πολιτισμό με θέμα: «Πολιτισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19: Επιπτώσεις- προοπτικές».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απασχολούμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid-19, απώλεσαν το 80% του κύκλου εργασιών τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι ευρωπαϊκοί τομείς Πολιτισμού και Δημιουργίας αντιπροσωπεύουν το 4% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από 7,4 εκατομμύρια θέσεων εργασίας στην ΕΕ, εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει το μέγεθος των επιπτώσεων στο σύνολο πλέον της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κρατών μελών.

Την ίδια στιγμή, η πείρα από τη μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπιση του Πολιτισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μας κάνει απαισιόδοξους για το μέλλον, αφού ο Πολιτισμός δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές τους. Οι προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, ούτε του Πολιτιστικού Τομέα, ούτε του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα στην Κύπρο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού επιπρόσθετα με τους διαρκώς μειωμένους προϋπολογισμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, τα όποια μέτρα λήφθηκαν, ήταν αργοπορημένα, ανεπαρκή και στις πλείστες περιπτώσεις αναποτελεσματικά.

Είναι γι’ αυτό, που χρειάζεται να τεθούν σε εγρήγορση οι δυνάμεις που αναγνωρίζουν την αξία του πολιτισμού, ως δείκτη ακμής της κοινωνίας και να απαιτήσουν την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας, καθώς και της θεσμικής αναγνώρισης της επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη- δημιουργού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, ώρα 18:00 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία (λεωφόρος ΡΙΚ). Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL για τον Πολιτισμό θα καταθέσουν: ο Γ. Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, και ο συντονιστής της GUE/NGL στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της Ευρωβουλής, Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

Θα τηρηθούν αυστηρά οι πρόνοιες του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 99419060 και 22589585 ή στα email: politistikografeio@akel.org.cy και xpittaras@gmail.com.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!