Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρώου: 495)
E-mail: elenidaniel.psy@gmail.com
Τηλ.: 97736810
Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, όπως κι εμείς οι ίδιοι που «τρέχουμε» να προλάβουμε. Πλέον ο ανταγωνισμός είναι έντονος, και στα περισσότερα επαγγέλματα οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται πως δυσκολεύονται να ισορροπήσουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή. Το «τρέξιμο» να προλάβουμε τις δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τόσο στο περιβάλλον της δουλειάς, όσο και στο προσωπικό, προκαλούν έντονο άγχος και ανησυχία. Ωστόσο, η καλή και σωστή διαχείριση του χρόνου μας συνεπάγεται με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η διαχείριση του χρόνου ορίζεται ως η διαδικασία οργάνωσης και προγραμματισμού του χρόνου μας ενόψει διαφόρων δραστηριοτήτων και ενεργειών. Ακόμα κι όταν είμαστε κάτω από πίεση, μας επιτρέπει να δουλεύουμε πιο οργανωμένα και ποιοτικά, παρά σκληρά, με άγχος και δυσκολία στην αποτελεσματικότητα.
Ποια είναι τα οφέλη της σωστής διαχείρισης του χρόνου;
* Ο σωστός προγραμματισμός περιορίζει το άγχος. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα με πράγματα που έχουμε να κάνουμε μέσα στη μέρα, μας βοηθάει να προχωράμε πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά.
* Έχουμε περισσότερο χρόνο για εμάς και για όσα μας ευχαριστούν(είτε αφορούν κάποια
ενδιαφέροντα, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας, κ.λ.π).
* Ο προγραμματισμός και η διαχείριση του χρόνου, εκπληρώνοντας λειτουργικά και
αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις και τις ενέργειες μας, προσφέρει ικανοποίηση και καλύτερη εικόνα του εαυτού μας.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας;
Σκεφτόμαστε που θέλουμε να αφιερώνουμε το χρόνο μας κατά τη διάρκεια της μέρας
* Πόσες ώρες εργαζόμαστε;
* Πόσο χρόνο αφιερώνουμε στον εαυτό μας και πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσουμε στην οικογένεια μας ή στους ανθρώπους στη ζωή μας(σκεπτόμενοι ότι αυτός ο χρόνος χρειάζεται να είναι ποιοτικός)
* Τι άλλες υποχρεώσεις έχουμε κατά τη διάρκεια της μέρας και πόσο χρόνο χρειάζεται
πραγματικά να αφιερώσουμε σε αυτές;
* Υπάρχουν βέβαια και οι μέρες στις οποίες συμβαίνουν απρόοπτα στα οποία χρειάζεται να
σκεφτούμε πόσο σημαντικά είναι και πόσο από τον χρόνο μας αξίζουν.
Θέτοντας στόχους οι οποίοι είναι εφικτοί αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες μας.
Πολλές φορές έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν ρομπότ, αγνοώντας ότι είμαστε άνθρωποι με προσωπικές ανάγκες. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις διάφορες υποχρεώσεις και ευθύνες μας χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο, ξεκούραση, ύπνο και σωστή διατροφή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θέσουμε προτεραιότητες ανάλογα με τι είναι πιο σημαντικό και επείγει, άρα χρειάζεται να γίνει άμεσα. Κάποια πράγματα τα οποία χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από εμάς και είναι πολύ σημαντικά είναι καλό να γίνονται πρωί,όπου είμαστε πιο παραγωγικοί. Αφού ολοκληρωθούν τα σημαντικά και επείγοντα μπορούν να
ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα που είναι λιγότερα σημαντικά ή λιγότερο επείγοντα.
Δημιουργία ενός καθημερινού πλάνου για τη μέρα μας.
Αφιερώνουμε λίγη ώρα ώστε να καθορίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά και σημειώνοντας αυτά που έχουμε ολοκληρώσει. Η καταγραφή του προγράμματος, μας βοηθάει στο ξεκαθάρισμα των προτεραιοτήτων μας, που βρισκόμαστε και τι μας έχει απομείνει.
Κάντε συχνά και μικρά διαλείμματα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση για να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Βέβαια τα διαλείμματα (τα οποία χρειάζεται να είναι όντως χαλαρά, να αποφεύγονται οι σκέψεις που αφορούν δουλεία και υποχρεώσεις) βοηθούν στην αποφυγή εξάντλησης(burnout). Μέσα από τα διαλείμματα απολαύστε τον καφέ ή το τσάι σας, αναπνεύστε λίγο καθαρό αέρα, ακούστε μουσική ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.
Μην περιμένετε να γίνονται όλα τέλεια.
Μπορούν πολλά πράγματα απλά να γίνονται αρκετά καλά. Κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά και λάθη ναγίνουν είναι για να βελτιωνόμαστε!
Ο καλύτερος προγραμματισμός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας και κάνει την επίτευξή της
ευκολότερη. Να θυμάστε ότι εμείς ελέγχουμε τον χρόνο και όχι ο χρόνος εμάς. Ο χρόνος απλά είναι καθοριστικός για τον εαυτό μας, την εργασία και τους ανθρώπους μας!