Search
Close this search box.

Πρόοδο από το 2019 σημειώνει η ισότητα των φύλων στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά του σχετικά με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το έτος 2020. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην ΕΕ, που αναπτύχθηκε από το EIGE. Δίνει περισσότερη προβολή σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση και τελικά υποστηρίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ισότητα των φύλων.

Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέβηκε στο 67.9% από το 67.4% που ήταν το 2019. Χρειάζονται ακόμα 60 χρόνια για να φτάσουμε σε πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο δείκτης ισότητας των φύλων ανέβηκε από το 56.3% που ήταν το 2019 στο 56.9%. Η Κύπρος κατατάσσεται 21η στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της είναι 11 πόντους χαμηλότερη από αυτόν της ΕΕ. Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 7,9 πόντους (+ 0,6 πόντοι από το 2017). Κάνοντας ελαφρώς ταχύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων από άλλα κράτη μέλη, η Κύπρος έχει βελτιώσει τη θέση της κατά έξι θέσεις.

Συγκριτικά στους 7 θεματικούς τομείς Ε.Ε – Κύπρου για το έτος 2020:

Θεματικός Τομέας —– Ευρωπαϊκή Ένωση —— Κύπρος

Εργασία (work) — 72,2% —- 70,8%

Χρήμα (money) — 80,6% — 81,7%

Γνώση (knowledge) — 63,6% — 56,2%

Χρόνος (time) — 65,7% — 51,3%

Εξουσία (power) — 53,5% — 29,8%

Υγεία (health) — 88,0% — 88,0%

Βία (violence) — —

(Σημ.: όσον αφορά τον θεματικό τομέα της Βίας δεν υπάρχει βαθμολογία. Η Eurostat συντονίζει επί του παρόντος μια πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τη βία βάσει φύλου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2023).

Από την πιο πάνω σύγκριση φαίνεται, όπως και στην ΕΕ, ότι ο τομέας που συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία για ακόμη μία χρονιά είναι αυτός της εξουσίας και της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων.

Η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψεως αποφάσεων και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας- Συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων παραμένουν ανάμεσα στις προτεραιότητές μας σε εθνικό επίπεδο και αποτελούν βασικούς στόχους προτεραιότητας και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην περιμένουμε 60 χρόνια για να φτάσουμε σε πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά οι πολιτικές για πλήρη ισότητα να συνεχισθούν και να ενισχυθούν έτσι ώστε γρηγορότερα να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!