Search
Close this search box.

Οι πρώτοι υπουργοί της κυβέρνησης που σχηματίζει ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με την γνωστή Ελληνική εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Εθνικός Κύρηκας”, οι άνθρωποι του νέου προέδρου των ΗΠΑ που θα αποτελούν το παζλ της κυβέρνησης του σηματοδοτούν την απομάκρυνση από τις πολιτικές Τραμπ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:
Για πρώτη φορά θα δούμε ΓΥΝΑΙΚΑ στη θέση του Υπουργού Οικονομικού.
Για πρώτη φορά ΛΑΤΙΝΟΣ με καταγωγή από την Κούβα θα αναλάβει ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα είναι ΓΥΝΑΙΚΑ.

Περισσότερα στο κείμενο του “Εθνικού Κήρυκα” πιο κάτω:

“Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να παρουσιάσει επίσημα την εθνική του ομάδα ασφαλείας στο Εθνος, δημιουργώντας μια κυβέρνηση από τους απόφοιτους της κυβέρνησης Ομπάμα που σηματοδοτεί την απομάκρυνσή του από την πολιτική Τραμπ «Αμερική Πρώτα» και επιστροφή στην εμπλοκή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.
Εκτός του πεδίου της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, για την οποία έχει ήδη επιλέξει τον διπλωμάτη Αντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν αναμένεται να επιλέξει την Τζάνετ Γιέλεν (Janet Yellen), 74 χρόνων, ως την πρώτη γυναίκα που θα γίνει υπουργός Οικονομικών. Ορίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της πρώτης γυναίκας σε αυτή τη θέση και υπηρέτησε από το 2014 έως το 2018.
Το αναδυόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Μπάιντεν σηματοδοτεί μια επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση στη διακυβέρνηση, στηριζόμενη σε βετεράνους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με βαθιά εμπειρία και ισχυρές σχέσεις στην Ουάσιγκτον και τις παγκόσμιες πρωτεύουσες. Και με έναν κατάλογο που περιλαμβάνει πολλές γυναίκες και έγχρωμους ανθρώπους -μερικές από τις οποίες καταρρίπτουν ιστορικά εμπόδια στις θέσεις τους- ο Μπάιντεν εκπληρώνει την υπόσχεση της εκστρατείας του να ηγηθεί μιας ομάδας που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Αμερικής.
«Χρειάζομαι μια ομάδα έτοιμη από την πρώτη μέρα», αποτελούμενη από πρόσωπα «έμπειρα, δοκιμασμένα σε κρίσεις», εξήγησε ο Μπάιντεν παρουσιάζοντας τα πρώτα ονόματα των προαλειφόμενων μελών της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στα 78 του χρόνια, η παλιά καραβάνα της πολιτικής θα προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα ενώνει» τους Αμερικανούς κι αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα ορίσει τον εδώ και χρόνια σύμβουλο Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), 58 ετών, ως υπουργό Εξωτερικών. Αλλοτε δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ο θερμός αυτός υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας αναμένεται, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, να θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Ο δικηγόρος Αλεχάντρο Μαγιόρκας (Alejandro Mayorkas) θα είναι ο πρώτος Λατίνος με καταγωγή από την Κούβα που αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ο 60χρονος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.
Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ (Linda Thomaw Greenfield), 68 χρόνων, Αφροαμερικανή θα είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και o Tζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan), 43 χρόνων, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Η Αβριλ Χέινς (Avril Haines), 51 χρόνων, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, θα διοριστεί ως διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η πρώτη γυναίκα που θα κατέχει αυτή τη θέση.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναλάβει από την πλευρά του τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού
, που είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος το 2015, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ την απορρίψει. Υποσχέθηκε να χειριστεί «την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».
«Είμαι περήφανος που συνεργάζομαι με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, τους συμμάχους μας και τους νέους ηγέτες του κινήματος για το κλίμα για να αναλάβουμε αυτήν την κρίση ως απεσταλμένος του Προέδρου για το κλίμα», ανέφερε.
Αυτοί που ανακοινώνονται την Τρίτη «είναι έμπειροι, δοκιμασμένοι από την κρίση ηγέτες που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν από την πρώτη ημέρα», ανέφερε η ομάδα μετάβασης σε ανακοίνωση. «Αυτοί οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για να ανοικοδομήσουν τα θεσμικά μας όργανα, να ανανεώσουν και να επαναπροσδιορίσουν την αμερικανική ηγεσία, για να κρατήσουν τους Αμερικανούς ασφαλείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να αντιμετωπίσουν τις καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας – από μολυσματικές ασθένειες, έως τρομοκρατία, διάδοση πυρηνικών, απειλές στον κυβερνοχώρο και την αλλαγή κλίματος».
Στο άμεσο μέλλον, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιλέξει την Μισέλ Φλόρνοϊ (Michele Flournoy) ως την πρώτη γυναίκα να ηγηθεί του υπουργείου Αμυνας.
Επίσης και ο πρώην δήμαρχος από την Ινδιάνα και πρώην προεδρικός υποψήφιος Πιτ Μπούτιτζετζ (Pete Buttigieg), λέγετε ότι θα αναλάβει κάποιο υπουργείο.
Οι επιλογές του Μπάιντεν αντιμετωπίστηκαν γενικά με σιωπή στο Κάπιτολ Χιλ, όπου το ισοζύγιο εξουσίας της Γερουσίας εξαρτάται από δύο επαναληπτικές εκλογές στις 5 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο.

Φωτο: CNN Politcs

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!