SkalaTimes Team
Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά που έχει γραφτεί στην ιστορία με αρκετό μαύρο χρώμα για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω της πανδημίας που βασάνισε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Washington Post δημοσίευσε τις καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της χρονιάς που έφυγε.
https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/national/best-photos-2020/
To Πρακτορείο Reuters δημοσίευσε τις δικές του καλύτερες φωτογραφίες της “φοβερής χρονιάς” 2020
https://www.reuters.com/news/picture/pictures-of-the-year-2020-idUSRTX8ACLN
Το 2020 ήταν η χρονιά της “πανδημίας”, του “κορωνοϊου”, του “lockdown”, μια διαφορετική χρονιά που έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με ένα κοινό εχθρό που απειλούσε τις ζωές και την υγεία μας.
Όταν τον Απρίλη γράφαμε στο SkalaTimes ότι “η κρίση του κορωνοϊου είναι εδώ για να μας υποδείξει πως το υφιστάμενο πολιτικοκοινωνικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς. Ένα σύστημα που θυσιάζει τα πάντα (βλέπε υγεία, παιδεία, περιβάλλον) για χάριν του χρήματος και των κερδών των πολυεθνικών, δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε αδιέξοδο” το πιστεύαμε και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε.
https://www.skalatimes.com/2020/04/05/%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf/
Χρειαζόμαστε ένα πολιτικοκοινωνικό σύστημα όπου η υγεία,η παιδεία, το περιβάλλον θα είναι προτεραιότητα, ένα πολιτικοκοινωνικό σύστημα που θα αγωνίζεται για το δημόσιο καλό, για το συμφέρον της πλειοψηφίας. Ένα πολιτικοκοινωνικό σύστημα που οι ζωές θα έχουν όλες την ίδια αξία και δεν θα μπαίνουμε στο κόπο να εξηγούμε τα αυτονόητα (βλέπε “black life matters”).
ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Brexit
H ιστορία θα γράψει ότι το 2020 τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της πλειοψηφία των Βρετανών που έγινε μέσα από δημοψήφισμα το 2016. Όπως σωστά χαρακτηρίστηκε, ήταν το “πρώτο ευρωπαϊκό διαζύγιο” το οποίο έδωσε τέλος μετά από 47 χρόνια “γάμου” ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Θάνατος Kobe Bryant
Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του θρύλου του NBA Kobe Bryant ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στις 26 Ιανουαρίου 2020 με την 13χρονη κόρη του, Gianna Bryant και άλλα επτά άτομα. Την είδηση θανάτου του σπουδαίου μπασκετμπολίστα επιβεβαίωσε το CNNi, επικαλούμενο δύο διαφορετικές πηγές.
Το ελικόπτερο του 41χρονου θρύλου έπεσε στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια, κοντά στο Λος Άντζελες.
Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν
Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν υπόγραψαν “μια ιστορική συμφωνία” όπως έχει χαρακτηριστεί, στην Ντόχα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μετά από δύο δεκαετίες πολέμου.
Δολοφονία George Floyd από αστυνομικό
Στις 25 Μαΐου 2020, ο 46χρονος Αφροαμερικανός George Floyd έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος. Δύο ακόμα αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Floyd, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα, και ένας τέταρτος εμπόδιζε τους περαστικούς απ’το να παρέμβουν καθώς ο Floyd ικέτευε για τη ζωή του και επαναλάμβανε ότι αδυνατούσε να αναπνεύσει. (“Cant Breath”). Τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό, αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των περαστικών να αφαιρέσει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του George Floyd, κάτι που δεν έκανε ακόμη και όταν οι αφιχθέντες διασώστες ξεκίνησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον Floyd.
O θάνατος του ώθησε τον κόσμο σε κινητοποιήσεις και στην γέννηση ενός κινήματος με το όνομα “Black Lives Matter”.
Ο Κορονοϊός βοήθησε στο περιβάλλον
Η Βενετία ήταν πάντα ένας πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊου, οι τουρίστες άρχισαν να αραιώνουν ώσπου στο τέλος δεν υπήρχαν καθόλου τουρίστες αφού η κρίση της πανδημίας ήταν μεγάλη σε ολόκληρη την Ιταλία. Και ενώ η χώρα του Δάντη Αλιγκιέρι μετρούσε νεκρούς και ασθενείς με κορωνοϊο, στα πολυτραγουδισμένα κανάλια της πόλης φάνηκαν ψάρια μετά από δεκάδες χρόνια αφού λόγω της μόλυνσης των νερών δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να τα αντικρίσει γυμνό μάτι πριν.
Επιπλέον με τον κορωνοϊο και τα διάφορα lockdown στις γειτονιές (χώρες) της Ευρώπης, η ατμοσφαιρική μόλυνση μειώθηκε στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας.
Ο κορωνοϊός ξεκίνησε “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα
Για τον Donald Trumb η Κίνα ήταν η πηγή του κακού στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Από την άλλη η Κίνα κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούσαν να την υποβαθμίσουν.
Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Tramp καταλογίζει στην Κίνα μια “παγκόσμια μαζική δολοφονία” λόγω του κορονοϊού στο έδαφός της. Επιβάλλοντας κυρώσεις για νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσινγκτον ανακαλεί το προτιμησιακό οικονομικό καθεστώς του εδάφους. Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλούς ηγέτες της Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για εγκλεισμό εκεί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα το διαψεύδει, αναφερόμενη σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον εφοδιασμό του κινεζικού κολοσσού των δικτύων 5G Huawei και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να τον αποκλείσουν.
Πραξικόπημα στο Μαλί
Στις 18 Αυγούστου 2020 έγινε πραξικόπημα στο Μάλι με το οποίο ανετράπη ο Πρόεδρός του Imbrahim Boubacar Keïta, που ήταν στην προεδρία από το 2013. Η αστάθεια στην αφρικανική αυτή χώρα υπήρχε από την αρχή του έτους και συνεχιζόταν μέχρι σήμερα. Το πραξικόπημα έγινε από στρατιωτικούς οι οποίοι συνέλαβαν τον Πρόεδρο ο οποίος, όμως, σε ομιλία του από την εθνική τηλεόραση ανήγγειλε την παραίτησή του.
Το πραξικόπημα καταδίκασε η διεθνής κοινότητα και προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων.
Κοκκινος Ουρανος στο San Francisco, πυρκαγιές, κυκλώνες και υπερθέρμανση του πλανήτη
H καταστροφή του πλανήτη συνεχίζεται και η φύση στέλνει τα δικά της σήματα SOS. Στις 9 Σεπτεμβρίου το San Francisco κι άλλες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ ο ουρανός βάφεται με ένα πορτοκαλί χρώματα από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια από τον Αύγουστο, ευνοούμενες από θερμοκρασίες ρεκόρ. Τον δε Νοέμβριο, δύο κυκλώνες πλήττουν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Τον ίδιο μήνα, στην Αυστραλία, εν μέσω καύσωνα γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ, του μεγαλύτερου νησιού από άμμο στον κόσμο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην αυστραλιανή ήπειρο η περίοδος των πυρκαγιών που ξεκίνησε το 2019 τελειώνει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, αφού έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας. Επιπλέον το γύρω του κόσμου κάνει η είδηση ότι ολόκληρες περιοχές στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.
Αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το 2020 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το 2016.
Επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία
Στις 16 Οκτωβρίου, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Σαμουέλ Πατί, αποκεφαλίζεται στην περιοχή του Παρισιού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, αφού έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα στην γελοιογραφία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εκλαμβάνει ως προσβολή προς τους μουσουλμάνους και καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας συγκλονίζουν πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Στις 29 Οκτωβρίου τρεις πιστοί στην Βασιλική της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, χάνουν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι ενός Τυνήσιου που είχε φτάσει πρόσφατα στην Ευρώπη.
Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ισλαμιστών στη Βιέννη, την πρώτη αυτού του μεγέθους που πλήττει την Αυστρία.
«Στη Γαλλία κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ» Μετά τα γεγογότα στη Νίκαια η Γαλλία απέτισε φόρο τιμής στον Σαμουέλ Πατί και του απονεμήθηκε η ύψιστη διάκριση της Γαλλίας, το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής». Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του διάβασαν κείμενα που αγαπούσε ο αδικοχαμένος καθηγητής.Οι μαθητές του σημείωσαν πως ο Πατί τους ενθάρρυνε να σχηματίζουν δική τους άποψη για τα πράγματα και να είναι ανεξάρτητοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο.
Οι μαθητές του σημείωσαν πως ο Πατί τους ενθάρρυνε να σχηματίζουν δική τους άποψη για τα πράγματα και να είναι ανεξάρτητοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο. «Ο Σαμουέλ Πατί έγινε το πρόσωπο της γαλλικής δημοκρατίας. Πλέον συμβολίζει την δύναμη μας και την αποφασιστικότητα μας να νικήσουμε τους τρομοκράτες και τους ακραίους Ισλαμιστές. Στη χώρα μας, ο φανατισμός δεν χωράει. Είμαστε μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα, τις καρικατούρες και τα σχέδια. Ακόμη κι αν κάποιοι υποχωρούν, στη Γαλλία κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Η Αμερική ψηφίζει Biden και δείχνει πόρτα εξόδου σε Trump
Τον Νοέμβριο οι Αμερικανοί επέλεξαν τον επόμενο πρόεδρό τους αφού είχαν να αποφασίσουν ανάμεσα σε Donald Trump και Joe Biden.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Obama, ο κύριος Biden ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Trump ισχυρίζεται χωρίς αποδείξεις ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Trump εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Joe Biden.