Search
Close this search box.

“Σε Αναμονή” μια δράση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, έρχεται και στη Λάρνακα

Ο Δημήτρης Πανέλης*, στην Ελλάδα, ξεκίνησε με ένα απλό τρόπο, μια απλή δράση να βοηθάει τον κόσμο έμπρακτα. Με ποιο τρόπο; “Πληρώνοντας ένα καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προιόντα ή υπηρεσίες για κάποιον συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προιόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει και την δίνει σε όποιον του ζητήσει το προιόν σε αναμονή. Τόσο απλό”.
Η Δράση “Σε Αναμονή” που έγινε ασπίδα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ήρθε και στην Κύπρο.
Μετά τη δράση σε διάφορες πόλεις της Κύπρου, τώρα φιλοδοξεί να έρθει και στη Λάρνακα. Ελάτε να φέρουμε και στη πόλη μας την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγύης, για ένα κόσμο με περισσότερα χαμόγελα και ανθρωπιά. Ο Μάριος Μιχαήλ “εκπρόσωπος” της δράσης αυτής στην Κύπρο, μιλά στο διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας SkalaTimes και στέλνει το δικό του μήνυμα στο κόσμο της Λάρνακας: “Δέχθηκα τηλεφωνήματα από τη Λάρνακα, τηλεφωνήματα από ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Λάρνακα έχει ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη και θεωρώ ότι μέσα από τη δράση αυτή μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακρα, απλά και αληθινά συνανθρώπους μας. Κάνω μια έκκληση σε μαγαζάτορες να επικοινωνήσουν μαζί μου και να ενταχθούν στη δράση, δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αντιθέτως θα κερδίσουν την εκτίμηση του κόσμου που συμμετάσχουν σε μια τόσο αλληλέγγυα και ανθρώπινη δράση”.

Ευχαριστίες στο Δώρο Φελλά που με πήρε τηλέφωνο, με ενημέρωσε γι αυτή τη δράση και με έφερε σε επικοινωνία με τον Μάριο γι αυτή τη συνέντευξη.
Έκκληση του SkalaTimes σε φίλους που έχουν μαγαζιά: Ενταχθείτε σε αυτή τη δράση!

Της Γιώτας Δημητρίου

Μάριε καταρχάς πώς ξεκίνησε αυτή η δράση “Σε Αναμονή” στην Κύπρο;
Μια μέρα τυχαία έπεσα σε ένα βίντεο στο faceboook όπου έδειχνε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της Βίκης Χατζηβασιλείου. Ήταν, θυμάμαι, μια γιαγιά η οποία είχε πάει στην εκπομπή για να ευχαριστήσει τον Δημητρή Πανέλης ο οποίος είναι ο δημιουργός της δράσης αυτής. Η συγκεκριμένη γιαγιά μεγάλωσε δύο εγγονάκια μόνη της, το ένα είχε ιδιαίτερα προβλήματα μάθησης στο σχολείο, οικονομικά περνούσαν πολύ δύσκολα. Μέσω της δράσης της αναμονής βρήκε ο Δημήτρης εθελόντρια δασκάλα και τους βοηθούσε γενικότερα. Μόλις το είδα μου κίνησε το ενδιαφέρον. Σκέφτηκα “μα τι κάνει αυτός ο άνθρωπος;” Άρχισα να ψάχνω το θέμα, μελέτησα τον Δημήτρη και την δράση του και στη συνέχεια μιλήσαμε. Του είπα ότι θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο και στην Κύπρο, μου απάντησε ότι και το 2016 είχε έρθει Κύπρο με σκοπό να προωθήσει αυτή τη δράση αλλά δεν βρήκε κοινό. Του εξήγησα πως το 2016 ήταν διαφορετικά τα πράγματα στο νησί μας και πως σήμερα υπάρχουν πραγματικά πολλές ανάγκες από τον κόσμο. Τροφής, ρουχισμού και πολλά άλλα. Και έτσι ξεκίνησα.

Να πούμε δύο λόγια για τη δράση αυτή;
Ο στόχος της δράσης αυτής είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες συνανθρώπων μας, τροφή, φάρμακα, φροντιστήρια, ρουχισμός, κομμωτήρια και ότι άλλο φανταστείς. Δυστυχώς με την πανδημία έχουν αυξηθεί οι ομάδες συνανθρώπων μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους λόγω των οικονομικών του. Και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μιλάμε για άπορους ή για λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ναι, υπάρχει μια διαδικασία, ζητά κάποιο αποδειχτικό στοιχείο ο μαγαζάτορας, αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο θα βοηθηθεί.
Στην πόλη σας τη Λάρνακα και στην επαρχία Αμμοχώστου με έχουν πάρει πολλοί ξενοδοχουπαλλήλοι τηλέφωνο οι οποίοι είναι άνεργοι, δεν έχουν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι έχουν ανάγκη, αλλά όταν σου λέει ο άλλος ότι είναι άνεργος, τι άλλο αποδεικτικό στοιχείο θες;

Να μιλήσουμε λίγο για το τι ακριβώς γίνεται μέσα από τη δράση ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ με ένα παράδειγμα;
Ναι, πάει κάποιος σε ένα κρεοπωλείο (που συμμετάσχει στη δράση ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ), κάποιος ο οποίος οικονομικά είναι εντάξει. Μπορεί να δώσει 2-3 ευρώ ή να αγοράσει μισό κιλό κρέας και να πει αυτά τα λέφτα ή αυτό το κρέας το αφήνω σε αναμονή. Το ίδιο κάνουν κι άλλοι. Πάει μετά κάποιος άλλος συνάνθρωπος μας ο οποίος πχ είναι οικογενειάρχης αυτό το μήνα περνά δύσκολα λόγω επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία και ζητά να “αγοράσει” κρέας σε αναμονή.
Εμείς ως δράση ζητάμε από τα μαγαζιά που λαμβάνουν μέρος στη δράση μας να έχουν τον πίνακα που γράφει ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ κάπου που να μπορεί όποιος μπει στο μαγαζί να το δει αμέσως. Και να κινήσει την απορία σε όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει, γι αυτό βάζουμε και το λογότυπο πάνω στο πίνακα , γι αυτό γράφει και ο πίνακας το ποσό το οποίο βρίσκεται σε αναμονή. Ο μαγαζάτορας εξηγά στο κόσμο τι είναι αυτό έτσι ώστε όσοι θέλουν να προσφέρουν να μπορούν να το κάνουν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ώρα που γίνεται η εισφορά ο καταστηματάρχης δίνει απόδειξη στον άνθρωπο που έχει προσφέρει. Την ώρα που θα ζητηθεί το προϊόν από ένα συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη (πχ θα πει “θέλω ένα κιλό σουβλάκι σε αναμονή”) ο μαγαζάτορας θα του το δώσει, θα το χτυπήσει και θα του δώσει και απόδειξη και αυτό είναι το ωραίο, φαίνεται ότι έχει πληρώσει κανονικά.
Αυτή είναι η διαδικασία, είναι πολύ απλή για να λειτουργήσει σε ένα μαγαζί και μπορεί να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας. Θέλω να πω ότι σε όλους εμάς τους οικογενειάρχες μπορεί να τύχει να βρεθούμε σε δύσκολη οικονομική θέση τέλος του μήνα. Είναι ωραίο να γνωρίζεις πως με αυτό τον απλό τρόπο μπορείς να βοηθηθείς και να εξασφαλίσεις τη τροφή σου ή οτιδήποτε άλλο.
Σκοπός μας είναι να βοηθηθούν συνανθρώποι μας χωρίς να σημαίνει πως είναι άποροι. Αυτή είναι η διαφορά της δράσης της δικής μας από άλλες.

Έχετε ήδη ξεκινήσει σε άλλες πόλεις, στη Λάρνακα τώρα έρχεστε….Τι παρατηρείς όσον αφορά Λεμεσό και Λευκωσία μέχρι στιγμής; Υπάρχει ανταπόκριση από το κόσμο;
Υπάρχει! Επειδή εμένα η βάση μου είναι στη Λεμεσό, σήμερα η Λεμεσός έχει στη δράση της 13 επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν: Φούρνοι, συνεργεία αυτοκινήτων, κρεοπωλέια, σχολική εκπαιδευτική ψυχολόγος, πιτσαρίες, καφετέριες, κομμωτήριο, φροντιστήρια και πολλά άλλα.
Η Λευκωσία έχει 9 καταστήματα.
Η Επαρχία Αμμοχώστου έχουμε μόνο μια υπεραγορά η οποία συμμετέχει με το κρεοπωλείο της.
Στην Πάφο έχουμε πέντε.
Στη Λάρνακα τώρα ξεκινάμε.

Να πούμε λίγο για τη Λάρνακα;
Στη Λάρνακα θέλουμε να ξεκινήσουμε. Έχω μιλήσει ήδη με ένα φίλο, τον Δώρο Φελλά, ο οποίος ζει στη Λάρνακα και είναι πρόθυμος να βοηθήσει και μαζί με 2-3 εθελοντές θέλουμε να βάλουμε και τη Λάρνακα “στο χάρτη” της δράσης αυτής. Θέλουμε λοιπόν να καλέσουμε τον κόσμο, τα καταστήματα που θέλουν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, αυτή η δράση τους θα βοηθήσει συνανθρώπους μας στη πόλη σας…..

Μπορεί να είναι καφετέρια, υπεραγορά, κρεοπωλείο, φροντιστήριο, πιτσαρία οτιδήποτε, και αυτόματα θα “διαφημιστούν” ότι συμμετέχουν σε αυτή την τόσο ανθρώπινη δράση;
Ναι, ακριβώς αυτό. Να τονίσω ότι όλα γίνονται καθαρά, χωρίς να νιώθει άσχημα αυτός που επωφελείται, ο καθένα μπορεί να προσφέρει όπως θέλει ( ή με λεφτά ή με προϊον).
Οι επιχειρήσεις της Λάρνακας, τα καταστήματα, που θέλουν να μπουν σε αυτή τη δράση μπορούν να επικοινωνήσου μαζι μου με τους εξής τρόπους:
Τηλέφωνο: 99952034
Εmail: onholdcy@gmail.co
https://www.facebook.com/groups/1006092462800662
https://www.facebook.com/seanamoni

Αλήθεια ο Δημήτρης Πανέλης πως εμπνεύστηκε την ιδέα στην Ελλάδα;
Όταν ήταν φοιτητής, άνεργος, διάβαζε ένα βιβλίο όπου αναφερόταν μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου. Στο βιβλίο αναφερόταν ότι μια τέτοια κίνηση είχε ξεκινήσει στην Ιταλία μετά το τέλος του πολέμου όπου οι στρατιωτικοί που είχαν λεφτά άφηναν λεφτά για ένα καφέ σε αναμονή. Και από εκεί το εμπνέυστηκε αρχικά….

Μάριε Μιχαήλ, τελευταία ερώτηση, το μήνυμα σου στο κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας;
Δέχθηκα τηλεφωνήματα από τη Λάρνακα, τηλεφωνήματα από ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Λάρνακα έχει ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη και θεωρώ ότι μέσα από τη δράση αυτή μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακρα, απλά και αληθινά συνανθρώπους μας. Κάνω μια έκκληση σε μαγαζάτορες να επικοινωνήσουν μαζί μου και να ενταχθούν στη δράση, δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αντιθέτως θα κερδίσουν την εκτίμηση του κόσμου που συμμετάσχουν σε μια τόσο αλληλέγγυα και ανθρώπινη δράση.

———————————————————————–

  • “Ο Δημήτρης Πανέλης έχει σπουδάσει τηλεπικοινωνίες και social media, όμως, τελικά τον κέρδισε ο χώρος της υποκριτικής. Έχοντας φοιτήσει στην Δραματική Σχολή «Δήλος», ο Δημήτρης Πανέλης εργάζεται σήμερα ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σημείο αναφοράς της δουλειάς του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ενδιαφέρον του για τα καθημερινά προβλήματα του μέσου ανθρώπου και οι κοινωνικές του ανησυχίες. Φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα ,όπως η φτώχεια και οι αρρώστιες ,αποτελούν το περιεχόμενο του έργου του. Μάλιστα, πριν από περίπου 4 χρόνια, ο Δημήτρης Πανέλης ξεκίνησε την εθελοντική πρωτοβουλία με το όνομα «Σε αναμονή», η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για την ομώνυμη ταινία, η οποία απέσπασε 2 βραβεία στο εθελοντικό φεστιβάλ «Άνθρωποι σε κρίση στην Ελλάδα», όπως και για την θεατρική παράσταση, «Επανάσταση σε αναμονή». Ο Δημήτρης Πανέλης έχει αποσπάσει 2 βραβεία σκηνοθεσίας για το δοκιμαντέρ «Ιστορίες σε αναμονή»”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!