Search
Close this search box.

Χαιρετισμός του Ζαννέτου Τοφαλλή στον Νίκο Λύτρα με την ευκαιρία των 60- χρονών του

Ο Νίκος Λύτρας

Γράφει ο γνωστός αρθρογράφος της Κυπριακής Παροικίας του Λονδίνου
Δρ Ζαννέτος Τοφαλλή

Πρώτ΄ απ΄ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά του αγαπητού μου Νίκου Λύτρα, που μου επέτρεψαν να πω δυο λόγια με την ευκαιρία των 60-χρονών του. Στον αγαπητό μου φίλο και δάσκαλο, τον Νίκο Λύτρα.
Τον Νίκο τον γνώρισα από κοντά όταν μου ζήτησε να μεταφράσω και μετά να παρουσιάσω το βιβλίο του αδελφού του Χριστάκη Λύτρα με τίτλο «Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Και ήταν τότε μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που γνώρισα και τον αδελφό του, τον Χριστάκη και την υπέροχη σύζυγό του την Μιράντα.

Αγαπητέ μου Νίκο, δεν βρίσκω αρκετά λόγια για να σε περιγράψω και να εκφράσω τη χαρά μου που απόψε συμπληρώνεις τα 60χρονά σου. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω ότι όταν ήμουνα στο Νοσοκομείο του Μπάρνετ, με επισκεφτόσουν και μια φορά ήρθες μαζί με τον εξάδελφό σου, τον πατέρα Γεννάδιο. Αργότερα, δεν περνούσε εβδομάδα που να μην τηλεφωνήσεις ή να μη μας επισκεφτείς. Ιδιαίτερα, σ΄ αυτό τον χρόνο που μας πέρασε. όταν πραγματικά ήμασταν φυλακισμένοι στα σπίτια μας. Εσύ, Νίκο μου, σκεφτόσουνα για μας. Μας ρωτούσες, «Θέλετε να σας φέρω τίποτα»; Και πήγαινες και στον Κίκη τον κασάπη και στην Δέσποινα να μας τα φέρεις. Αξέχαστες ήταν οι ώρες που περνούσαμε μαζί. Και περνούσα τις πιο ευχάριστες μέρες της ζωής μου. Από σένα έμαθα τόσα πολλά. Υπήρξες για μένα ένας σωστός Δάσκαλος.
Και κουβεντιάζαμε τα πάντα. Για πολιτικά, για φιλοσοφία, θρησκεία, για κοινωνικά θέματα. Τα πάντα. Και πρέπει να σου πω ότι υπήρξες ένας σοφός συνομιλητής. Μπορεί εγώ να πήγα σχολεία πολλά, να δίδαξα για χρόνια, να γνώρισα πολύ κόσμο, να γνώρισα ανθρώπους παγκόσμας ακτινοβολίας – όπως τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσσελ, τον Λόρδο Χέιλσαμ, τον Μανώλη Γλέζο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τελευταία τον Αλέξη Τσίπρα, και πολλούς άλλους, – αλλά εσύ πρώτος και καλύτερος συνομιλητής Είσαι έξυπνος, απλός, καλλιεργημένος, αυτομόρφωτος. Έχεις το θάρρος της γνώμης σου. Είσαι μια σωστή εγκυκλοπαίδεια! Βλέπεις 50 χρόνια μπροστά. Γνήσιος Υδροχόος! Ευγενικός, καλοσυνάτος, γενναιόδωρος, προοδευτικός.
Υπάρχουν τρεις λέξεις στα ελληνικά που δεν μεταφράζονται μονολεκτικά σε καμιά γλώσσα του κόσμου – αυτές είναι οι λέξεις ΛΟΓΟΣ, ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΛΕΒΕΝΤΗΣ. Εσύ περικλείεις το νόημα όλων. Ποτέ μου δεν ξέχασα εκείνη την ώρα που σε αποκάλεσα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΟ. Γιατί εκπροσωπείς το ωραιότερο, το ευγενέστερο, το ύψιστο δημιούργημα του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, όπως μας το παρέδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τους οποίους η ανθρωπότητα είναι περήφανη!

And now a few words for his beloved wife ELEFTHERIA and his wonderful children and grandchildren. I want you to feel proud and you should be happy to have Nikos as your husband, father and grandfather. I met thousands of people in our community – but Nikos is unique. He is kind, generous, hospitable, self-educated and forward looking. Full of humanity! He worked hard with his beloved Eleftheria to bring you material pleasure and comfort. He loved you enormously and he is proud of you. I am sure he is so happy tonight when he is celebrating with you his 60th birthday.

Αγαπητέ μου Νίκο, η Βασούλλα κι εγώ, σου ευχόμαστε, με την ευκαιρία των γενεθλίων σου, Χρόνια πολλά – να τα εκατoστήσεις ή να τα χιλιάσεις! – πάντα με υγεία, χαρά και ευτυχία.
Η Αραδίππου που σε γέννησε,η Παροικία μας και η Κύπρος είναι περήφανοι για σένα και σε ευγνωμονούν! Χρόνια Πολλά, αγαπητέ μου Νίκο!

Δρ Ζαννέτος Τοφαλλής


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Χαιρετισμός του Ζαννέτου Τοφαλλή στον Νίκο Λύτρα με την ευκαιρία των 60- χρονών του”

  1. Τι όμορφα λόγια. Πάντα εκτιμούσα.. ο θεός να τον έχει πάντα καλά τον Νίκο μας, αλλά ακούοντας τα λόγια αυτά η εκτημηση μου πολλαπλασιάστηκε Όσο για αυτόν όσον και για σας. Αυτά είναι λόγια Αγνής εκτιμήσεις και απέραντης αγαπης

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!