Search
Close this search box.

Σκεύη Κουκουμά “O κόσμος των κακοποιημένων γυναικών και η ΠΟΓΟ”

«Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και ταυτόχρονα αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη»
1

Ο πρόσφατος βιασμός και στη συνέχεια θάνατος της 23χρονης Ινδής στο Νέο Δελχί έκανε το γύρο του κόσμου και έφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια: την κακοποίηση γυναικών. Η Γενική Γραμματέας του Γυναικείου κινήματος της ΠΟΓΟ και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, Σκεύη Κουκουμά,  μας μιλά για “τον κόσμο των κακοποιημένων γυναικών”, για τη ΠΟΓΟ, αλλά και για την γνωριμία της με τον Ούγκο Τσάβες.

Της Γιώτας Δημητρίου

5Κυρία Κουκουμά ποιος είναι ο ρόλος της ΠΟΓΟ σήμερα, με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακοποίηση γυναικών (Ινδία, Μεξικό, κ.α)
Αρχικά να σας αναφέρω ότι μπορεί κάποια γεγονότα τώρα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε λόγω της βαναυσότητας, είτε γιατί ο λαός σε αυτές τις χώρες ξεσηκώθηκε, αλλά το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εδώ και χρόνια αναπτύσσει δράση ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών. Πάντα μιλούσαμε και μιλούμε για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει το φαινόμενο αυτό σε κάθε του έκφανση. Πάνω από 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί το μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής. Εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου δεν δικαιούνται να μορφωθούν, να εργαστούν, να κυκλοφορήσουν «ασυνόδευτες», χιλιάδες άλλες λιθοβολούνται μέχρι θανάτου για εγκλήματα «τιμής». Δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες πωλούνται και αγοράζονται καθημερινά στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της σωματεμπορίας και της πορνείας. Σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η βία στην οικογένεια δεν θεωρείται έγκλημα, ενώ σε 127 χώρες ο βιασμός εντός γάμου δεν είναι ρητά ποινικοποιημένος. Ας μην νομίσουμε όμως ότι μόνο σε λεγόμενες υπανάπτυκτες χώρες συμβαίνουν αυτά. Τα ίδια συμβαίνουν και στην «πολιτισμένη Δύση». Κάθε δέκα μέρες μία Σουηδή και δύο Γαλλίδες κακοποιούνται μέχρι θανάτου από το σύντροφό τους. Στις δε ΗΠΑ, τρεις γυναίκες κάθε μέρα δολοφονούνται από το σύντροφό τους. Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μόλις ολοκληρώσαμε την εκστρατεία «Δράση τώρα» κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες και σχεδιάζουμε να κλιμακώσουμε τις δραστηριότητες μας και τον αγώνα μας για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Να αναφέρω επίσης ότι ως αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών έχουμε κτίσει μια στενή συνεργασία με τις αδελφές οργανώσεις στην Ινδία.

Ο πρόσφατος ομαδικός βιασμός και στη συνέχεια θάνατος της 23χρονης Ινδής αναστάτωσε την κοινή γνώμη. Πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος της Κύπρου για όσα απάνθρωπα συμβαίνουν κατά των γυναικών στο εξωτερικό; Και αν όχι, πώς βοηθάτε εσείς, ως ΠΟΓΟ, στην ενημέρωση;
Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος στην Κύπρο υπολείπεται ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τους κοινωνικούς αγώνες και τις αλλαγές που γίνονται εκτός Κύπρου. Σημαντικό ρόλο εδώ έχει και ο τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ. Για παράδειγμα αυτό που έφτασε στην Κύπρο για το βιασμό της Ινδής φοιτήτριας ήταν το γεγονός ως τέτοιο, με μερικές αναφορές στις εξελίξεις σε επίπεδο συλλήψεων και δικαιοσύνης. Το ουσιαστικό κομμάτι όμως, ότι δηλαδή η γυναίκα στην Ινδία αντιμετωπίζει ένα νομικό σύστημα που διαιωνίζει και σε ένα βαθμό προστατεύει την κακοποίηση γυναικών δεν απασχόλησε ούτε τα δελτία ειδήσεων ούτε την πλειοψηφία των έντυπων μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα με την σωματική βία που ασκείται, οι γυναίκες είναι θύματα και της ψυχολογικής βίας. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ασυνόδευτες, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση ενώ η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι αποτελούν μόνο οικονομικό κόστος για μια οικογένεια, οδηγεί σε χιλιάδες εκτρώσεις και πολλές φορές ακόμη και όταν γεννηθούν θηλυκά βρέφη αφήνονται να πεθάνουν. Φυσικά η Ινδία είναι γνωστή για τις επενδύσεις και την οικονομία της και κανείς δεν θέλει να αμαυρώσει το κάδρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τη θέση της γυναίκας που πουλιέται, αγοράζεται, βιάζεται και δολοφονείται.

Στη Κύπρο υπάρχει το πρόβλημα κακοποίησης γυναικών; Ως ΠΟΓΟ πώς πολεμάτε γι 3αυτό το τεράστιο θέμα;
Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και ταυτόχρονα αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη.  Εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις και επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Αυτό δεν το αναφέρω για να εφησυχάσουμε, αφού συμβαίνει παντού, αλλά για να προβληματιστούμε. Όταν συναντούμε ένα κοινωνικό φαινόμενο στην πλειοψηφία των χωρών, (αναπτυγμένες και μη), τότε θα πρέπει να ψάξουμε και τα κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά που το προάγουν και το συντηρούν. Ο ρόλος της ΠΟΓΟ κινείται κυρίως σε δύο άξονες. Πρώτιστα προσπαθούμε με κάθε μέσο η γυναίκα να ενημερωθεί για τα δικαιώματα της αλλά και για τους διάφορους φορείς και θεσμούς στους οποίους η ίδια μπορεί να αποταθεί. Δεύτερος άξονας είναι μέσα φυσικά από το οργανωμένο  κίνημα να αναδείξουμε και να καταπολεμήσουμε τα αίτια που γεννούν την βία ενάντια στην γυναίκα. Όπως έχω αναφέρει το 2012 πραγματοποιήσαμε μια παγκύπρια εκστρατεία με θέμα «Δράση τώρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών» και το 2011 με τον ίδιο τίτλο «Δράση τώρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων». Με πολλές δράσεις όπως συγκεντρώσεις, διαλέξεις, διαγωνισμούς αφίσας, συναντήσεις με αρμοδίους, συζητήσεις καταλήξαμε σε μια σειρά από πορίσματα στη βάση των οποίων έχουμε διαμορφώσεις τις θέσεις μας και τα αιτήματα μας προς την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η δράση μας την οποία θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο. Σημαντικά σημεία στο πλάνο διεκδικήσεων μας είναι η εμπλοκή περισσότερων γυναικών στο χειρισμό των θεμάτων ΒΣΟ, η υποχρεωτική εξειδίκευση Δικαστών και Δικηγόρων συγκεκριμένα για θέματα βίας στην οικογένεια, η επαναξιολόγηση του συστήματος στήριξης και βοήθειας των θυμάτων, η εφαρμογή προγραμμάτων αποθεραπείας του θύτη για την ομαλή επανένταξη του στην οικογένεια και την κοινωνία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα συλλογής και καταγραφής περιστατικών βίας και να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή στήριξης και βοήθειας των θυμάτων σε 24ωρη βάση.

Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες στη Κύπρο οι οποίες τώρα εν καιρώ κρίσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Πώς φροντίζει η ΠΟΓΟ γι αυτές τις οικογένειες;
Από το 2007 η ΠΟΓΟ λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας. Το ΣυΚεΣΟ στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό η οποία υποστηρίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, ψυχολόγους, δικηγόρους, γιατρούς και οικονομολόγους. Προσπαθούμε δηλαδή να προσφέρουμε μια σφαιρική στήριξη σε όσες οικογένειες αποταθούν στο κέντρο. Ο κάθε ένας μπορεί  να αντιληφθεί τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οικογένειες και με τους δυο γονείς που είναι  σίγουρα πολλαπλάσια στις μονογονεικές οικογένειες. Το συμβουλευτικό μας κέντρο στόχο έχει να αποτελέσει τον σύμμαχο της γυναίκας ή του άντρα  σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε τα πολλά προβλήματα να μην θέσουν την ομαλή λειτουργία της οικογένεια στο περιθώριο. Η κοινωνική λειτουργός μέσα από τις επαφές της με το γραφείο ευημερίας και άλλες υπηρεσίες,  με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και μέσα από την συζήτηση της ίδιας με τους ενδιαφερόμενους γίνεται ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα που στηρίζει αυτές τις οικογένειες.

4

Πώς ταυτίζεται η αριστερή σας ιδεολογία με τα δικαιώματα των γυναικών;
Στην δική μας αντίληψη οι πολιτικές για τα δικαιώματα της γυναίκας δεν αποτελούν μόνο ζήτημα κάποιων προοδευτικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, ούτε μια απλή ανάπτυξη σχεδίων δράσης. Έχουν και αυτά τον ρόλο και την συμβολή τους αλλά ουδέποτε είχαμε την αυταπάτη ότι θα ξεριζώσουν την ανισοτιμία και την εκμετάλλευση της γυναίκας. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό και κοινωνικό.  Στον αγώνα για την χειραφέτηση, την ισοτιμία απαιτείται ένας σύνθετος αγώνας που περιλαμβάνει στόχους όχι μόνο για το σήμερα της γυναίκας αλλά και για το αύριο της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι όση τεχνολογική, οικονομική, πολιτιστική ανάπτυξη και αν βίωσαν οι λαοί τον 210 αιώνα δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο ισοτιμίας των δυο φύλων των οποίο υπήρχε στην Σοβιετική Ένωση, μισό αιώνα προηγουμένως.

Η ΠΟΓΟ είναι φεμινιστική οργάνωση;
Αρχικά να σας πω ότι και οι φεμινιστικές οργανώσεις πλέον διαχωρίζονται σε σοσιαλιστικές, μαρξιστικές, φιλελεύθερες κ.ο.κ. Δηλαδή αντιλαμβάνονται ότι παρόλη την προσήλωση στην ισοτιμία, τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από μια πιο γενική ιδεολογική σκοπιά. Η ΠΟΓΟ όμως δεν αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινιστική οργάνωση. Το κίνημα μας παρόλο που «ειδικεύεται» στην προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και στη κατάκτηση της ισοτιμίας εντούτοις είμαστε κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος μέσα στο οποίο συμμετέχουμε ισότιμα. Θεωρούμε ότι κάθε κατάκτηση του λαϊκού κινήματος έχει άμεσο και έμμεσο θετικό αποτέλεσμα στους αγώνες για την χειραφέτηση της γυναίκας.

Η πόλη Χουάρες του Μεξικού έγινε γνωστή για τις δολοφονημένες γυναίκες της. Ωστόσο, κανένας Διεθνής Οργανισμός δεν έχει δράσει κατάλληλα γι αυτό το “θρίλερ”. Τελικά οι Διεθνείς Οργανισμοί μένουν μόνο στη θεωρία και μήπως τελικά δεν πράττουν όλα όσα θα έπρεπε;
Γιατί να πάμε τόσο μακριά στους διεθνείς οργανισμούς;  Ας έρθουμε πιο κοντά. Κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 3500 γυναίκες στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Στην Ε.Ε που κάθε χρόνο εκτιμά ότι γίνονται θαρραλέα βήματα στα δικαιώματα της γυναίκας μια στις τρεις γυναίκες βιώνουν μια τουλάχιστο φορά στη ζωή τους σωματική βία από τον σύζυγο τους. Δεν είναι θέμα απλά βούλησης για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας, η οποία βούληση πιστεύω ότι υπάρχει. Είναι  και το θέμα των όσων μπορείς να κάνεις στο υπάρχων σύστημα. Βεβαίως και πρέπει μέσα από δράσεις, εθνικά σχέδια, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις να ενισχύεται η θέση της γυναίκας και να προασπίζονται τα δικαιώματα της. Τα φαινόμενα βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης θα συνεχίσουν όμως να υπάρχουν όσο υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες που τα γεννούν.

Υπάρχουν καταφύγια κακοποιημένων γυναικών στην Κύπρο; Ποια είναι η πρακτική skevi3βοήθεια που προσφέρει η ΠΟΓΟ στις κακοποιημένες γυναίκες της Κύπρου;
Υπάρχουν στην Κύπρο μερικά καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες τα οποία λειτουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις με τη στήριξη του κράτους. Η συμβολή τέτοιων οργανώσεων είναι αρκετά σημαντική στην αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων αλλά θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει και να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς για να προσφέρει και αυτού του είδους τη στήριξη στις οικογένειες. Η ΠΟΓΟ σε αυτό το στάδιο,  αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι οι υπηρεσίες μέσα από το ΣυΚεΣΟ. Ουσιαστικά είναι η καθοδήγηση για το που μπορεί να αποταθεί μια γυναίκα ή ένας άντρας όταν βιώνει τη βία μέσα στην οικογένεια του. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να στηρίξουμε ψυχολογικά τα θύματα, να τους δείξουμε πως θα είμαστε δίπλα τους στις αποφάσεις που θα πάρουν. Σημαντικό κομμάτι στην στήριξη είναι η επανένταξη του θύματος. Δηλαδή το θύμα θα πρέπει το συντομότερο να ξεπεράσει το περιστατικό και να σταθεί στα πόδια του γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν και εξαρτώμενα παιδιά τα οποία βιώνουν ακόμη πιο έντονα τα φαινόμενα βίας ακόμα και αν δεν είναι τα ίδια θύματα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτείας δίπλα σε οργανισμούς όπως είναι η  ΠΟΓΟ;
Η πολιτεία πρέπει να στέκεται αρωγός όχι μόνο στις γυναικείες οργανώσεις αλλά και στο σύνολο των οργανώσεων που εκπροσωπούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενικό αλλά η στήριξη που είχαν οι γυναικείες οργανώσεις – όχι μόνο η ΠΟΓΟ – την τελευταία πενταετία δεν μπορεί να συγκριθεί με όποια άλλη περίοδο. Αρκετά διαχρονικά αιτήματα του γυναικείου κινήματος έχουν προχωρήσει και αρκετές διεκδικήσεις μας έχουν γίνει πλέον κομμάτι της πολιτικής του κράτους. Το ΕΣΔΙ φέτος ολοκληρώνεται και ήδη η μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση κατέδειξε ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα με τη νομοθετική προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την εγκατάσταση σύγχρονων μαστογράφων στα δημόσια νοσηλευτήρια, τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας, τα προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι μόνο μερικά από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και ως αφετηρία είχαν τις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος.

Με ποια άλλα προβλήματα ασχολείται η ΠΟΓΟ, πέρα από το θέμα κακοποίησης γυναικών;
Δεν ασχολούμαστε με συγκεκριμένα προβλήματα. Οι αγώνες μας έχουν ως στόχο την διεύρυνση των κατακτήσεων των γυναικών μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη και ουσιαστική ισότητα των δυο φύλων. Στα 63 χρόνια που υπάρχει η ΠΟΓΟ συμμετείχε στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατίας στον τόπο μας, συμμετείχε στους εργατικούς αγώνες. Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει επαναπροσεγγιστική δράση με τις γυναικείες οργανώσεις των Τ/κ. Δηλαδή η δράση μας δεν περιορίζεται στις διεκδικήσεις για την ισοτιμία των δύο φύλων αλλά συμμετέχουμε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, και κύρια στους αγώνες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, για την ειρήνη στη Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Η Γυναίκα της Κύπρου τι πρέπει να γνωρίζει όσον αφορά τη ΠΟΓΟ;
Πιστεύω ότι η γυναίκα της Κύπρου γνωρίζει ήδη την ΠΟΓΟ. Από τον αντιαποικιακό αγώνα που οδήγησε τους Άγγλους αποικιοκράτες το 1955 να τη θέσουν εκτός νόμου, από τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες που οργάνωσε ή συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια, από τη δράση της προς την κατεύθυνση της διαφώτισης του διεθνούς γυναικείου κινήματος κερδίζοντας τη συνεπή αλληλεγγύη από γυναικεία κινήματα του κόσμου. Μας γνωρίζουν από τις δεκάδες δραστηριότητες και πορείες ειρήνης που διοργανώσαμε από κοινού με τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας. Η γυναίκα της Κύπρου μας γνωρίζει από τους αγώνες που δώσαμε για την ισότητα και την ισοτιμία, για τη νομοθετική εξασφάλιση των δικαιωμάτων της, τη στήριξη των εργασιακών της δικαιωμάτων, για την  προστασία της μητρότητας, από τις δεκάδες εκστρατείες για υλική και ηθική συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες, στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους μας. Η γυναίκα της Κύπρου μας γνωρίζει ήδη γιατί ήταν μαζί μας στις εκστρατείες που κάναμε ενάντια στα ναρκωτικά, στην καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων αλλά και στους μακρόχρονους αγώνες για τη διασφάλιση και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ως Γ.Γ της ΠΟΓΟ επισκέπτεστε χώρες στο εξωτερικό. Τι είναι αυτό που κρατάτε ως εντονότερη ανάμνηση από τα ταξίδια σας αυτά;
Είναι πολλές οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες από την επαφή με άλλες γυναικείες οργανώσεις και κινήματα. Δεν θα ξεχάσω την μαχητικότητα των Κούρδισσων γυναικών όταν συμμετείχα στο συνέδριο τους στην Άγκυρα, των γυναικών της Παλαιστίνης σε συνάντηση στη Ραμάλα, των γυναικών της Λατινικής Αμερικής σε διάφορες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα και στη Βραζιλία. Όμως από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες ήταν η επαφή και η ενημέρωση για τα προβλήματα τους όπως ήταν η περίπτωση της Ινδίας όπου συζητώντας για τη φτώχεια και την  εξάλειψη της παιδικής εργασίας μου υπόβαλαν το ερώτημα «και αν σε αυτή την οικογένεια ο μόνος που εργάζεται είναι αυτό το παιδί και άρα μόνο με τη δική του εργασία μπορεί να επιβιώσει ολόκληρη η οικογένεια του;». Μεγάλες συζητήσεις που απαιτούν σε βάθος αναλύσεις για αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων που σίγουρα δεν επιλύονται με λόγια, ευχές και συνθήματα.
last
Έχετε γνωρίσει και τον Ούγκο Τσάβες…
Ναι και ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να γνωρίσεις έναν άνθρωπο με την προσωπικότητα του Τσάβες, την μαχητικότητα του, αλλά και το σεβασμό και την αγάπη που ο κόσμος έτρεφε για αυτόν. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μερικές φορές μαζί του, η πρώτη ήταν το 2003 όταν μετά από μια μεγαλειώδη εκδήλωση γυναικών την οποία είχε προσφωνήσει, κάλεσε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αφιέρωσε πάνω από 3 ώρες για να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που αφορούσαν τους αγώνες των γυναικών αλλά και για θέματα που αφορούσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα  κάθε λαού να επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Παρακολούθησα επίσης μια από τις δημόσιες τηλεοπτικές του συζητήσεις, «Αλό Πρεσιτέντε», όπου κόσμος τηλεφωνούσε για να αναφέρει προβλήματα ή να ζητήσει ενημέρωση για διάφορα θέματα που τον απασχολούσαν. Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για το κυπριακό πρόβλημα και το δικό μας αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής  και είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή που εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς το κυπριακό λαό.

*Η ιστοσελίδα της ΠΟΓΟ: www.pogocy.com
*Η Σκεύη Κουκουμά είναι Βουλευτής του ΑΚΕΛ 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!