Search
Close this search box.

Παιδιά και κινητά, tablets, τηλεόραση και υπολογιστές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε στην 11η έκδοση της Ταξινόμησης των Νόσων, την Διαταραχή των Βιντεοπαιχνιδιών. Τα “εθισμένα” παιδιά κινδυνεύουν από αϋπνία, παχυσαρκία και να γίνουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού (bullying), καθώς χάνουν πολύτιμες κοινωνικές ικανότητες μέσω της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

Τα παιδιά κάτω των 10 ετών και τα νήπια έχουν έναν ανώριμο εγκέφαλο που ακόμη αναπτύσσεται και μπορεί να επηρεαστεί.

Ακόμη και μία ώρα την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση) είναι αρκετή για να κάνει τα παιδιά πιο αγχώδη και καταθλιπτικά.

Η χρήση των κινητών και των tablet τα κάνει λιγότερο περίεργα (ώστε να εξερευνήσουν τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω τους), λιγότερο ικανά να ολοκληρώσουν μια εργασία, περισσότερο ασταθή συναισθηματικά, και μειώνουν την ικανότητα αυτοελέγχου τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και στην ηλικία των δύο ετών τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας χρήσης κινητών τηλεφώνων και των tablets.

Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που τα παιδιά ξοδεύουν στα κινητά αποτελεί μια σοβαρή αιτία για ψυχικά προβλήματα. “Υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστούν οι παράγοντες που συνδέονται με τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά, καθώς αργότερα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν”. Το πως τα παιδιά και οι έφηβοι ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους μπορεί να αλλάξει, έτσι ώστε τα ψυχικά προβλήματα να αποφευχθούν, ελέγχοντας αυτούς τους παράγοντες.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο ή βλέπουν τηλεόραση καθώς μελετούν, όταν τρώνε, όταν είναι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ή ακόμη και όταν παίζουν σπορ.

Ένας περιορισμός – μέγιστο 2 ωρών – ενασχόλησης ημερησίως με κινητά και tablets πρέπει να εφαρμόζεται στο σχολείο, σε παιδιά και εφήβους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τους γονείς 40,000 παιδιών ηλικίας 2-17 ετών σε μια μελέτη υγείας το 2016 στην Αμερική. Τα ερωτηματολόγια είχαν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των νέων, οποιοδήποτε πρόβλημα συναισθηματικής, αναπτυξιακής ή συμπεριφορικής φύσης και τον χρόνο που ξοδεύουν καθημερινά μπροστά από μια οθόνη.
Άλλες έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι υπάρχουν και παιδιά “ζόμπι” τα οποία ξοδεύουν περίπου πέντε ώρες κάθε μέρα χαζεύοντας σε ηλεκτρονικές συσκευές!

Οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που περνούν μια ώρα μπροστά από την οθόνη.

Η χρήση κινητών και tablets είναι χειρότερη από την τηλεόραση
Από τα δεδομένα προέκυψε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 5-7 ώρες μπροστά από μια οθόνη στον ελεύθερο χρόνο τους. Η συσχέτιση του χρόνου μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση) και της ευεξίας είναι ισχυρότερη στους εφήβους από ότι στα μικρά παιδιά.Ωστόσο, οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι αυτή η ενασχόληση συνδέεται ισχυρά με μικρότερη ευεξία σε σύγκριση με το να παρακολουθούν τηλεόραση και βίντεο, τα οποία περιλαμβάνονται στον χρόνο των μικρών παιδιών.

Ακόμη και αν η χρήση κινητών, tablets, και κοινωνικών δικτύων περιοριστεί στις τέσσερις ώρες, επίσης διαπιστώνεται χαμηλότερη ψυχολογική ευεξία συγκρινόμενη με μία ώρα μπροστά σε μια τηλεόραση.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή κάτω των πέντε ετών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε μια τηλεόραση διπλάσιο χρόνο, είναι συχνό φαινόμενο να χάνουν την ψυχραιμία τους- και το 46% είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσουν όταν είναι σε ένταση.

Περίπου το 9% ηλικίας 11-13 ετών που περνούν μια ώρα μπροστά σε μια οθόνη κάθε μέρα δεν ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα.

Μεταξύ 14-17 ετών το 42,2% εκείνων που περνούν περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους.

Συμπερασματικά:
*Μόνο μια ώρα μπροστά στην οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής αρκεί για να προκαλέσει βλάβες στην ψυχική υγεία
*Ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών είναι ανώριμος, ακόμη αναπτύσσεται και είναι περισσότερο ευαίσθητος στη χρήση της τεχνολογίας
*Τα νεαρά παιδιά γίνονται λιγότερο συναισθηματικά και λιγότερο ικανά να ολοκληρώσουν μια εργασία
*Η χρήση κινητών, tablets και κοινωνικών δικτύων, είναι πιο επιζήμια από την τηλεόραση.
*Για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών πρέπει να εφαρμόζεται ένας περιορισμός – μέγιστο 2 ωρών – ενασχόλησης ημερησίως με κινητά και tablets.


Πηγή: https://www.therapia.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας: Με επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποίηθηκε η συναυλία “ΓιορτάΖΩ τη ΖΩΗ με ένα τραγούδι” της Μουσικής Σχολής Κλεοπάτρας Χρυσοστόμου

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία και συγκίνηση, την περασμένη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, η συναυλία “ΓιορτάΖΩ τη ΖΩΗ με ένα τραγούδι” της

Ανδρέας Βύρας: «Η μεταρρύθμιση, με όλες τις αδυναμίες της, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα προς την νέα εποχή για την τοπική δημοκρατία στην Κύπρο»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΥΡΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 44η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου! Χθες, στην πρώτη τακτική Συνέλευση μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της

Έρευνα philenews: Στο 80% η απογοήτευση για Χριστοδουλίδη συγκριτικά με τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν την εκλογή του

Σε απογοητευτικά ποσοστά συνεχίζει να παραμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η μέχρι στιγμής διακυβέρνησή του. Αν και στην εξωτερική πολιτική το προηγούμενο διάστημα είχε να

error: Content is protected !!