Search
Close this search box.

Πάνος Τουλούρας “Σε περίπτωση εκλογής μου, ο μισός μισθός μου ως βουλευτής, θα πηγαίνει στη Λάρνακα”

Ο Πάνος Τουλούρας, ένας νέος άνθρωπος, νομικός, σπούδασε και εργάστηκε στην Αγγλία. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πατέρα πολιτικό. Ο Πάνος είχε την πεποίθηση πως ο ίδιος δεν θα έμπαινε ποτέ στον πολιτικό στίβο, ωστόσο, τα όσα διαδραματίζονται στο τόπο μας τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πλέον πατέρας, τα εφόδια που έχει ως νομικός, η ήδη εμπλοκή του στη βουλή ως νομικός, η αγάπη του για τη Λάρνακα, τον οδήγησαν στο να διεκδικεί σήμερα τη θέση Βουλευτή Λάρνακας, κατεβαίνει ως υποψήφιος με τη ΔΗ.ΠΑ. Το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί του.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς που έχεις σπουδάσει και τι;
Έχω σπουδάσει στο Leicester, νομική. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στο Leicester European International trade law. Ο τομέας μου ήταν Ευρωπαϊκό και Διεθνές εμπορικό δίκαιο.

Τελειώνοντας τις σπουδές σου, έμεινες Αγγλία;
Τελειώνοντας τις σπουδές μου, ήρθα πίσω στη Κύπρο. Σύντομα απογοητεύτηκα βλέπωντας ότι οι προοπτικές ήταν προδιαγεγγραμμένες και ότι θα έπρεπε να κάνω πολλούς συμβιβασμούς. Ως νέος άνθρωπος, ενθουσιώδης, ονειροπόλος, ιδεαλιστής σε πολλά θέματα, ένιωσα ότι με έπνιγε όλο αυτό. Έτσι, μάζεψα τα πράγματα μου και επέστρεψα πίσω στην Αγγλία, γιατί ένιωθα ότι εκεί υπήρχε περισσότερη αξιοκρατία, σοβαρότερος επαγγελματισμός και ότι μου ταίριαζε καλύτερα να πολεμήσω εκεί για τα όνειρα μου.
Εργάστηκα λοιπόν Αγγλία.

Πότε επέστρεψες μόνιμα πίσω στη Κύπρο;
Το 2016. Να σου πω ότι το 2010 είχα κάνει ξανά μια προσπάθεια να επιστρέψω στη Κύπρο, αλλά είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα που στη συνέχεια έφεραν το κούρεμα το 2013, κι επειδή δεν είχα τη βάση την επαγγελματική, αναγκάστηκα να πάρω την απόφαση να επιστρέψω πίσω στην Αγγλία. Το 2016 όμως πήρα την οριστική απόφαση ότι ήθελα να επιστρέψω στον τόπο μου, στο σπίτι μου, στους φίλους μου, στην οικογένεια μου. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία ήρθα πίσω μόνιμα το 2016.

Επέστρεψες λοιπόν πίσω το 2016 και άρχισες να εργάζεσαι ως νομικός, σήμερα έχεις το δικό σου γραφείο στη καρδιά της πόλης, στη Λεωφόρο Φανερωμένης. Το δικό σου background με τη πολιτική ποιο είναι;
Κοίτα, μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η πολιτική ήταν μέσα στο σπίτι μας, κομμάτι της καθημερινότητας μας, στις κουβέντες που ακούγαμε…. κι αυτό επειδή ο πατέρας μου ήταν βουλευτής για πάρα πολλά χρόνια, συγκεκριμένα για τρεις θητείες. Ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι ένας άνθρωπος ιδεολόγος, ενδιαφερόταν πάντα για τα κοινά, κατάγεται από το Ριζοκάρπασο, μετά το 1974 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΟ κα αγαπούσε πάντα την πατρίδα του, αλλά και τον απλό κόσμο.

Το ότι ήσουν γιος βουλευτή τι αντίχτυπο είχε πάνω σου;
Με έκανε να μεγαλώσω και να έχω μέσα μου την πεποίθηση ότι εγώ δεν θα ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική.

Και τώρα κατεβαίνεις ως υποψήφιος βουλευτής! (Γέλια) Καταρχάς γιατί δεν ήθελες να ασχοληθείς με την πολιτική;
Επειδή ως παιδί μεγάλωσα βλέπωντας τον πατέρα μου να ξοδεύει όλο το χρόνο του, όλη την ενέργεια του, στην πολιτική. Να βάζει πάνω από όλα την πολιτική. Επίσης, επειδή ο πατέρας μου είναι έντιμος και ιδεολόγος, αυτό ήταν κάτι που το πλήρωνε πολλές φορές, με πολλούς τρόπους και κάποιες φορές το πλήρωνε και η οικογένεια του, εμείς….

Γιατί;
Διότι όπως ξέρεις η πολιτική είναι πολλές φορές βρώμικη. Ώσπου κάποια στιγμή ο πατέρας μου απογοητεύτηκε τόσο πολύ και αποσύρθηκε.

Ωστόσο τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη και να θες να ασχοληθείς με την πολιτική;
Το ότι μας έφεραν σε μια άθλια κατάσταση που ίσως όμοια της να μην έχει ξαναδεί ο τόπος μας, το ότι νιώθω ότι με τις γνώσεις μου ως νομικός και με καθαρά χέρια και αγνές προθέσεις μπορώ ουσιαστικά να βοηθήσω, το ότι ζω στη Λάρνακα και την αγαπώ και ίσως πάνω από όλα το ότι έγινα πατέρας και θέλω να δω τον γιο μου να μεγαλώνει σε μια καλύτερη Κύπρο, διότι αυτή η Κύπρος του σήμερα δεν είναι η Κύπρος που μας αξίζει.

Πιστεύεις ότι χρειάζονται νέοι άνθρωποι σαν κι εσένα στην πολιτική σκακιέρα του τόπου;
Δεν είναι θέμα ηλικίας, διότι βλέπουμε και ανθρώπους 35-40 ετών που να μην είναι ανυχτόμυαλοι. Είναι θέμα νέων αντιλήψεων, ιδεών, θέλουμε φρέσκα μυαλά με αγνές προθέσεις, με γνώσεις και εφικτές ιδέες που θα βοηθήσουν το τόπο και τον λαό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στην οικονομική εξαθλίωση και στην απόγνωση. Ούτε να ακολουθούμε συνταγές του χθες, ούτε να σφυρίζουμε αδιάφορα επειδή “εμένα δεν με επηρεάζει όλο αυτό, δεν με ενδιαφέρει”. Αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας, έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και υποχρέωση να δράσουμε, όπως, όσο και ό,τι μπορεί ο καθένας. Εγώ διάλεξα αυτό το δρόμο, να μπω στη διαδικασία ως υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας, έχω ξεκάθαρες ιδέες και απόψεις, έχω τις γνώσεις, από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο κόσμος….
Το θέμα διαφθοράς, το Κυπριακό, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο….είναι τόσα πολλά! Και να σου πω και κάτι άλλο Γιώτα; Εγώ έχω ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να θέλεις να επιστρέψεις μετά τις σπουδές σου στην Κύπρο και να μην μπορείς, είτε λόγω αναξιοκρατίας, είτε λόγω χαμηλών μισθών, είτε λόγω ανεργίας. Ε, αυτό δεν θέλω να το ζήσουν και τα παιδιά μας! Φτάνει να ξενιτεύονται οι νέοι μας, να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό ή να τα αναγκάζουμε να επιστρέφουν σε μια μιζέρια. Αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν. Λύσεις, ιδέες και τρόποι, υπάρχουν, φτάνει να σταματήσουν κάποιοι “να τρώνε με χρυσά κουτάλια” που έλεγε και η γιαγιά μου, να σταματήσουν να σκέφτονται τα δικά τους συμφέροντα και να δουλέψουν μέσα στη βουλή για το κόσμο, για τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, για το λαό.

Κατεβαίνεις ως υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας….
Ναι, αγαπώ τη πόλη μας, χαίρομαι που έχει μπει σε μια καλή πορεία και πλέον δεν είναι “ο φτωχός συγγενής” που λέγαμε για χρόνια.
Με την ευκαιρία να συγχαρώ και το περιοδικό σας το SkalaTimes που ήταν μπροστά σε διαδηλώσεις και αγώνες για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαίοειδών, δυστυχώς ήμουν Αγγλία εκείνο το καιρό και δεν μπορούσα ήμουν παρόν.
Επίσης, αξίζει να αναφέρω ότι είναι γεγονός πως ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας έχει κάνει καλή δουλειά, είμαστε φίλοι με τον Ανδρέα και τον εκτιμώ και ως άνθρωπο και ως Δήμαρχο.
Αλλά, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, οι βουλευτές που θα εκλεγούν για τη Λάρνακα οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι τα έργα τα οποία έχουν αποφασιστεί θα υλοποιηθούν και να μεριμνήσουν και για άλλα έργα μεγάλα ή μικρά που χρειάζεται η Λάρνακα και να δούμε με ποιους τρόπους θα αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας. Να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας, να έρθουν μεγάλες εταιρείες στη πόλη μας και να γίνει η Λάρνακα ένα επιχειρηματικό κέντρο. Δεν είναι παράλογο που έχουμε το Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά γραφεία είναι σε Λεμεσό και Λευκωσία; Αυτό δεν πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε σοβαρά;

Όταν πήρες την απόφαση να κατέβεις υποψήφιος βουλευτής με ποιους το συζήτησες;
Πρώτα με τη σύζυγο μου, στη συνέχεια με τον αδελφό μου, τους γονείς μου αι τους 2-3 στενούς μου φίλους.

Νιώθεις ότι έχεις τα εφόδια να διεκδικήσεις αυτή τη θέση του βουλευτή;
Αν δεν ήμουν σίγουρος ότι έχω τα εφόδια, δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία.
Θεωρώ πως οι σπουδές μου και οι γνώσεις μου ως νομικός, τα όσα πήρα ως παιδί και ως έφηβος από τον πατέρα μου που ήταν πολιτικός για αρκετά χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι είμαι ήδη -ως νομικός- σε συνδέσμους, οργανώσεις, φορείς και βρίσκομαι πολύ συχνά σε επιτροπές της Βουλής και γνωρίζω τι γίνεται μέσα στη Βουλή, έχω επίγνωση των διαδικασιών, όλα αυτά είναι δυνατά εφόδια.
Ξέρεις τι άλλο είναι σημαντικό; Να διεκδικείς τη θέση βουλευτή γνωρίζωντας εκ των προτέρων πως θα προσφέρεις περισσότερα από όσα θα πάρεις.

Τι εννοείς;
Τι εννοώ….Καταρχάς ως νομικός έχω το δικό μου γραφείο εδώ στη Λεωφόρο Φανερωμένης και δόξα το Θεό, το γραφείο τα πηγαίνει μια χαρά.
Στις 1.30 φεύγω από το γραφείο και πάω στο σπίτι μου για 2 ώρες για να κάνω baby sitting στο γιο μου, το απόγευμα πολλές φορές συναντιέμαι με φίλους, έχω μια καλή ποιότητα ζωής.
Με τη θέση του βουλευτή όλα αυτά θα αλλάξουν…..Αλλά, η ανάγκη να βοηθήσω τη πόλη και τον τόπο μου, με γεμίζουν με μια δύναμη και ξέρω πως αξίζει κάθε θυσία.

Ναι, αλλά αν εκλεγείς θα αυξηθεί και ο μισθός σου….
Έρχομαι και σε αυτό, ο μισθός μου και τώρα είναι μια χαρά. Δούλεψα χρόνια, δούλεψα 18ωρα και 20ωρα για να καταφέρω κάποια πράγματα. Δεν με ενδιαφέρει ο μισθός βουλευτή. Γι αυτό αποφάσισα και το συζήτησα και με τη σύζυγο μου και συμφώνησε και αυτή, ότι αν εκλεγώ βουλευτής το 50% του μισθού μου ως βουλευτής θα πηγαίνει κάθε μήνα είτε σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό, ή Ίδρυμα, είτε για στήριξη του πολιτισμού (στη πόλη και επαρχία Λάρνακας).

Εντυπωσιακό…..
Δεν ξέρω αν είναι εντυπωσιακό, ξέρω ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει τη πόλη μας. Μη ξεχνάς, ο αδελφός μου είναι συγγραφέας, λογοτέχνης, έχω φίλους εικαστικούς, ξέρω τι γίνεται με τον πολιτισμό, γενικά και πόσο ταλαντούχους ανθρώπους έχουμε στη πόλη μας που χρειάζονται στήριξη. Οπόταν το 50% του μισθού μου ως βουλευτής, αν εκλεγώ βουλευτής, θα πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσα στη πόλη, φιλανθρωπικά ιδρύματα, στη στήριξη πολιτιστικών διοργανώσεων, πολιτιστικών εκδόσεων, ή στην αγορά έργων από καλλιτέχνες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Ποια θεωρείς ως τα σημαντικά ζητήματα της Λάρνακας σήμερα;
Να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί, να γίνει σωστά η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμεών και υγραερίου, να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο της πόλης, να έρθουν επενδυτές στη Λάρνακα που θα βοηθήσουν το σύνολο της πόλης, να δούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα που δυστυχώς στη Κύπρο μπαίνουν πάντα σε δεύτερη μοίρα, να φέρουμε νέο κόσμο με ιδέες για το περιβάλλον, για μια πιο πράσινη Λάρνακα, για το δημόσιο καλό.

Πάνο, ζητάς τη ψήφο ανθρώπων της ΔΗ.ΠΑ ή και γενικότερα;
Νομίζω πως οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες που οφείλουμε όλοι να πάμε στις κάλπες όχι με κομματικό φανατισμό, αλλά να ξέρουμε ποιον ψηφίζουμε και γιατί. Εγώ κατεβαίνω με τη στήριξη της ΔΗ.ΠΑ, συμφωνώ σε βασικά σημεία με τη ΔΗ.ΠΑ, αλλά όπως έχω πει και στον Μάριο (Κάρογιαν) εκεί που θα έχω διαφορετική άποψη με τη ΔΗ.ΠΑ, θα την πω και θα την στηρίξω και αυτό ο Μάριος το γνωρίζει και το σέβεται.

Το μήνυμα σου στο κόσμο της Λάρνακας;
Η Λάρνακα είναι η πόλη μου, η Κύπρος είναι το τόπος μου, ξέρω γιατί κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος. Ξέρουμε όλοι πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα και που μας οδήγησαν η διαφθορά, τα φαγοπότια, οι φανατισμοί ορισμένων και οι λάθος χειρισμοί. Αγαπώ τη Λάρνακα όπως την αγαπάμε όλοι όσοι ζούμε εδώ. Σε αυτές τις εκλογές, ας δει ο κόσμος ποιος τον εκφράζει περισσότερο και ας πάει στις κάλπες ενημερωμένος απαιτώντας αλλαγή και ζητώντας την με την ψήφο του.
Όποιος θέλει να κουβεντιάσει μαζί μου, να μου θέσει ερωτήσεις, να δει που στέκομαι και ποιες οι απόψεις μου, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και να κουβεντιάσουμε. Η ανθρώπινη επαφή είναι πιο αληθινή και από συνεντεύξεις και από βιντεάκια, ωστόσο, λόγω πανδημίας αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, έτσι ώστε να μας μάθει ο κόσμος και να δει αν είμαστε κοντά στις δικές του πεποιθήσεις και πιστεύω ή όχι.
Είναι κρίσιμες οι εποχές. Σε αυτές τις εκλογές ας πάρει ο καθένας την ευθύνη πάνω του, με τη ψήφο του.
Ο πατέρας μου ήταν πολύ στενός φίλος με τον πατέρα του Γρηγόρη Αυξεντίου, κάποτε δακρύζω όταν σκέφτομαι πως η Κύπρος έχει ήρωες σαν τον Αυξεντίου που έδωσαν τις ζωές τους για να χτίσουμε κάτι καλύτερο και εμείς καταντήσαμε η χώρα της διαφθοράς. Πρέπει να πούμε “φτάνει” και να γυρίσουμε σελίδα.
Είμαστε η χώρα των ηρώων, όχι της διαφθοράς.
Να πάρουμε τη Κύπρο και τον κόσμο της εκεί που της αξίζει, όχι να καταδεχόμαστε και να ανεχόμαστε να μιλούν σήμερα κάποιοι για Κύπρο δύο κρατών! Να σεβαστούμε τους ήρωες μας και να δώσουμε τόπο στην ελπίδα, ο κόσμος της Κύπρου μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες, αλλά με σωστούς πολιτικούς μπροστά.

FB Page: https://www.facebook.com/panayiotistoulouras

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Πάνος Τουλούρας “Σε περίπτωση εκλογής μου, ο μισός μισθός μου ως βουλευτής, θα πηγαίνει στη Λάρνακα””

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!