Search
Close this search box.

Άριστος Δαμιανού: Προτάσεις για αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Εξετάσαμε εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών το τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Δικαστηρίων Νόμου, το οποίο επιταχύνει τις προθεσμίες εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν τράπεζες και δανειολήπτες, ο οποίος ως γνωστό προνοεί ότι πρέπει να τελεσιδικήσουν εντός 60 ημερών.
Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στην ταχύτητα εκδίκασης, αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα εκδικάζονται οι υποθέσεις. Και εφόσον το πλαίσιο εκποιήσεων παραμένει αρνητικό για τους δανειολήπτες και ιδιαίτερα ευνοϊκό, σε σημείο απαράδεκτο, για τις τράπεζες, αν δεν επέλθουν τροποποιήσεις στο περιεχόμενο του, τότε το μόνο που θα επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εκποιήσεων εξπρές.

Γι’ αυτό, με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συγκλίσεις για τροποποιήσεις στον περί Δικαστηρίων Νόμο -παρεμπιπτόντως να πω ότι αυτές πιθανόν να αφορούν και τις διεργασίες στην Επιτροπή Οικονομικών- τα βασικά σημεία των οποίων είναι τα εξής:
 Επαναφορά με απρόσκοπτο τρόπο του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
 Δυνατότητα αναστολής διαδικασίας εκποίησης για λόγους που σχετίζονται με διαφορά με το πιστωτικό ίδρυμα, είτε αυτοί αφορούν το υπόλοιπο δανείου, είτε ισχυρισμούς για καταχρηστικές ρήτρες, είτε άλλα ζητήματα και την ίδια ώρα, διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης με τη διαμεσολάβηση και διάταγμα του Δικαστηρίου σε περίπτωση που η διαδικασία εκποίησης και μετά την εκπνοή των χρονοδιαγραμμάτων ολοκληρωθεί.

Αυτά τα βασικά σημεία μαζί και με την πρόταση μας που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από την Κεντρική Τράπεζα για επιμήκυνση της στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021, δημιουργούν υπό τις περιστάσεις ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία των τραπεζών όπως την βιώνουν χιλιάδες δανειοληπτών αυτήν τη στιγμή.

Διακοσμητικός ο ρόλος της Αρχής κατά της Διαφθοράς σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, οι διαφωνίες μας είναι γνωστές. Μελετούμε την υποβολή τροπολογιών οι οποίες θα αφορούν τη διαφάνεια σε σχέση με τους διορισμούς σε αυτή την Αρχή, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Αρχής, τις αρμοδιότητες, τα προσόντα των προσώπων που θα διορίζονται κ.α.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνουμε την επιφύλαξη μας ως προς την αποτελεσματικότητα αυτού του Σώματος, το οποίο ουσιαστικά όπως έχει σήμερα το νομοσχέδιο θα έχει διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.

Και επειδή ενημερωνόμαστε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη Νομική Υπηρεσία επεξεργάζονται τη δημιουργία μιας δομής εντός της Νομικής Υπηρεσίας που θα
ασχολείται σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης με τη διερεύνηση ζητημάτων διαφθοράς, υποβάλαμε το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα αυτής της Αρχής κατά της Διαφθοράς ή κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μια ενοποιημένη Αρχή που να είναι και αποτελεσματική και «δόντια» να διαθέτει και αρμοδιότητες που να εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον. Αναμένουμε απαντήσεις. Επαναλαμβάνω ότι ως έχει σήμερα το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!