Search
Close this search box.

Μεγάλη ειρηνική πορεία ΩΣ ΔΑΜΕ!

Μεγάλη ειρηνική πορεία υπό τον τίτλο ΩΣ ΔΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στη Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες από διάφορες συλλογικότητες αλλά και ανένταχτοι, με πανό και συνθήματα με φόντο την υγεία, την πανδημία, την αστυνομική βία κ.α. βγήκαν για άλλη μία φορά στους δρόμους.

Η πορεία ξεκίνησε απο το Υπουργείο Εσωτερικών με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, περνώντας μέσα από τους Κεντρικούς Δρόμους της πρωτεύουσας, με τους συμμετέχοντες, όπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, να εκφράζουν την κοινωνική οργή ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή, την Κυβερνητική διαφθορά, τις διχοτομικές και ρατσισιτκές πολιτικές και την αποτυχημένη διαχείρηση της πανδημίας που δεν έχει κοπάσει.

Κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο, μέλος του συντονιστικού, Ως Δαμέ, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντες που ενώνουν τις φωνές για όλα όσα μας εξοργίζουν στον τόπο μας τόνισε πως σήμερα, βγήκαν “στο δρόμο ενάντια στην αστυνομική καταστολή, την κυβερνητική διαφθορά, τες διχοτομικές τζιαι ρατσιστικές πολιτικές, αλλά και την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας”. Πρόσθετα, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη με πρόσχημα τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων.

“Επιπλέον, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μμάθκια μας η πατριαρχική βία με σωρεία καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης που άτομα σε θέσεις εξουσίας. Ενώ για την υπόθεση Μεταξά τζιαι τες δολοφονίες γυναικών δεν θα διωχτεί ποινικά κανένας αστυνομικός για παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος που χειρίστηκε τες εξαφανίσεις τους” είπε μεταξύ άλλων.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία, απαίτησαν:

*Επενδύσεις για τη δημόσια υγεία και την παιδεία, αλλά και στο δημόσιο σύστημα που παραμένει ευάλωτο ακι ανοχύρωτο. ¨”‘Οι για την αστυνομία τζιαι τα εξοπλιστικά προγράμματα”.
*Τερματισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του συστήματος με τα SMS τζιαι άρση της απαγόρευσης διαδηλώσεων.
*Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και των εργαζόμενων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτητών ασύλου που επηρεάζουνται που την πανδημία.
*Άμεση διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων και επιστροφή στις συνομιλίες.
*Τερματισμό της λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
*Αμεση απόσυρση του Αίαντα από τους δρόμους μας.

Στη συνέχεια, η 25χρονη Αναστασία Δημητριάδη που χτυπήθηκε από τον “Αίαντα” στην πορεία διαμαρτυρίας της 13ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Λευκωσίας δίαβασε το δικό της ποιήμα, ενώ ο Julio και η Φρειδερίκη Τομπάζου είπαν το τραγούδι των ΑΝΕΜΟΥΡΙΟ “Συρματοπλέγματα”.


Την πορεία συνδιοργάνωσαν από κοινού οι συλλογικότητες:

Αερικό
antifa λευkoşa
Αριστερή Κίνηση Θέλουμεν Ομοσπονδία
Avli
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Σπιριθκιά
Συσπείρωση Ατάκτων

Στήριξαν:

Accept – LGBTI Cyprus
Save Akamas / Save Cyprus
Save Solea Valley
Ενεργοί Πολίτες
Racism Watch: Πρωτοβουλία Κατά του Ρατσισμού στην Κύπρο
Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών
Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις
Σοσιαλιστική Έκφραση
HADE
Cypriotism Movement
Α.ΣΥ.ΛΑ Ρε Αλεξης
G/c and T/c Teachers’ Platform “United Cyprus”
We Circle Collective
Social Club
Δέφτερη Ανάγνωση
Aρα-ΖΩ Αντιεξουσιαστική Ομάδα
Δίκτυο Δράσης για την Στέγη και την Πόλη.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για τα Ψηλά Κτίρια
Together

Πηγή: philenews

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!