Search
Close this search box.

Ο Σωτήρης Παρούτης μιλά στο SkalaTimes

Ένας βραβευμένος δημοσιογράφος, που μετά από είκοσι χρόνια στην έντυπη δημοσιογραφία, έκλεισε όμορφα τον κύκλο του στην εφημερίδα Πολίτης και έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του, μπήκε τηλεοπτικά στις ζωές μας, αναλαμβάνοντας την παρουσίαση της κοινωνικής ενημερωτικής εκπομπής του OMEGA, «Αιχμές».
Μια εκπομπή που πολλές φορές επιτελεί κοινωνικόακτιβιστικό ρόλο μέσα από την επιλογή θεμάτων της, αλλά και το βήμα που δίνει στους τηλεθεατές.
Είναι μια εκπομπή που εδώ στο SkalaTimes εκτιμάμε ιδιαίτερα, αφού και η δική μας πορεία έχει αποδείξει τη σχέση της με τους αγώνες για το κοινό καλό, κάτι που θεωρούμε ότι κάνει σε μεγάλο βαθμό και η εκπομπή «Αιχμές». Είναι λοιπόν με πραγματική χαρά που σήμερα φιλοξενούμε συνέντευξη του κ. Σωτήρη Παρούτη.
Φιλοξενούμε τον δημοσιογράφο που φέρνει σοβαρά ζητήματα στην τηλεόραση και δίνει το βήμα σε ειδικούς, πολιτικούς, αλλά προπάντων στον απλό κόσμο, στους τηλεθέατές, με αποτέλεσμα να ακούγονται πολλές αλήθειες on air, αλήθειες που πολλά άλλα ΜΜΕ προσπαθούν να κρύψουν.

Της Στέλλας Παπά


Κύριε Παρούτη, το 2019 πήρατε την απόφαση να αρχίσετε ν ’αφήνετε «Αιχμές» στην Κυπριακή κοινωνία μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής που αγαπήθηκε από τον κόσμο. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση και τι ήταν αυτό που σας έκανε να δεχτείτε την πρόταση; Χρειάζεται ή όχι να έχει κανείς δημοσιογραφικές γνώσεις για να φέρει εις
πέρα μια τέτοια εκπομπή;

Οι ΑΙΧΜΕΣ, είναι μία καθημερινή ενημερωτική και συνάμα διαδραστική τηλεοπτική εκπομπή. Δηλαδή δίνει βήμα και στον τηλεθεατή να παρέμβει, να ρωτήσει, να σχολιάσει, να πει την άποψη του. Σίγουρα το εγχείρημα είναι λιγάκι δύσκολο διότι από την ώρα που παρέχεται η δυνατότητα στους τηλεθεατές να παρεμβαίνουν, ο προγραμματισμός δεν πηγαίνει, όπως σε μία κανονική ενημερωτική εκπομπή. Πιο απλά οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη συζήτηση επί του θέματος, να την επαναφέρουν εάν χρειασθεί και να έχουν την ετοιμότητα να σχολιάσουν τα όσα λένε οι τηλεθεατές.

Πριν τις “Αιχμές” που ήσασταν επαγγελματικά;
Είμαι στη μάχιμη δημοσιογραφία από το 1990. Στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για 20 σχεδόν χρόνια ως συνεργάτης και εκ των παρουσιαστών της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» (1990-2009) και στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ για άλλα 20 χρόνια ως ένας εκ των δύο αρχισυντακτών (1999-2019).

Ποια η δική σας σχέση με τη δημοσιογραφία;
Μάχιμος δημοσιογράφος εδώ και 30 χρόνια! Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

Η εκπομπή είναι μια διαδραστική εκπομπή που δίνει βήμα στον πολίτη. Ποιες δυσκολίες θα λέγατε ότι μπορεί να έχει αυτή άμεση επαφή με τον πολίτη που έχετε στην εκπομπή.
Σίγουρα η σχέση με τον πολίτη, είναι το υπέρτερο της συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπή. Εξάλλου αυτός ήταν ο στόχος. Να δώσει βήμα στον πολίτη. Να μιλήσει αντ΄αυτού, να ρωτήσει για λογαριασμό του απλού πολίτη ο οποίος ταλαιπωρείται από την αήττητη γραφειοκρατία στη δημόσια υπηρεσία και να ενημερώσει με απλά λόγια και χωρίς φόβο για τα τεκταινόμενα που τον αφορούν.

Υπήρξε στιγμή που κάποιος τηλεθεατής σας έφερε σε δύσκολη θέση;
Σε παράφραση του ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο» έτσι και «ο τηλεθεατής έχει πάντα δίκαιο!». Για να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα στην εκπομπή, υπάρχει λόγος. Είτε γιατί ταλαιπωρείται από τη δημόσια υπηρεσία, είτε γιατί διεκδικεί να βρει το δίκαιο του, είτε γιατί θέλει να πληροφορηθεί κάτι το οποίο τον αφορά. Υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις όπου τηλεθεατές υπερέβησαν των ορίων μίας δημόσιας συζήτησης. Και αυτό στις αρχές της εκπομπής. Τώρα έχουν αντιληφθεί, νομίζω και το ύφος και το ρόλο των ΑΙΧΜΩΝ.

Νιώθετε πως μετά από τόσο καιρό έχετε βρει το κλειδί/τον κώδικα επικοινωνίας με τους τηλεθεατές;
Θα μπορούσα να πω πολλά σε σχέση με τον κώδικα επικοινωνίας με τους τηλεθεατές. Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν -λανθασμένα, κατ΄εμένα- ότι βγαίνοντας στην εκπομπή θα επιλυθεί αμέσως το δικό τους (προσωπικό) πρόβλημα. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε, είναι ότι μέσα από τη δημόσια συζήτηση να αναδειχθούν αδυναμίες του συστήματος, να διαμορφωθούν γνώμες και απόψεις και γιατί όχι να «σπρώξουμε» προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση προβλημάτων, τη βελτίωση καταστάσεων κλπ.

Νιώσατε να “απειλήστε” με οποιοδήποτε τρόπο έμμεσα ή άμεσα για την δουλειά που κάνει η εκπομπή σας να φέρνει στο προσκήνιο τα κακώς έχοντατης κοινωνίας και της χώρας μας;
Όχι, ποτέ. Εξάλλου ο ομιλών στη δημοσιογραφική του πορεία (κυρίως στην Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ») ασχολήθηκε με πολύ πιο δύσκολες και επικίνδυνες υποθέσεις. Διενήργησε μαζί με άλλους συναδέλφους, δημοσιογραφικές έρευνες, και δημοσιοποίησε σκάνδαλα με ονόματα και διευθύνσεις. Συνεπώς τώρα τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα και διαχειρίσιμα.

Πως νιώθετε όταν μέσα από την εκπομπή σας βοηθιούνται κάποια άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη;
Μα νομίζω, αυτός είναι και ένας – σίγουρα όχι ο αποκλειστικός- από τους στόχους της εκπομπής. Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερους πολίτες, ή να είναι εφικτό να επικοινωνούμε με όλους, όσοι ζήτησαν να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο. Όμως και το ότι πιέζουμε έτσι ώστε οι αρμόδιοι λειτουργοί, οι κρατικές υπηρεσίες και ο ημιδημόσιος τομέας να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρέωση να απαντούν και να ενημερώνουν τους πολίτες, είναι κάτι.

Κύριε Παρούτη 2019 βραβευτήκατε σε διαγωνισμό του ΚΥΠΕ για το ρεπορτάζ σας αναφορικά με το σπίτι σας στην κατεχόμενη Γιαλούσα το οποίο βρέθηκε στην πούληση. Πως αποφασίσατε να πάτε στο διαγωνισμό και γιατί επιλέξατε να πάτε με το συγκεκριμένο άρθρο.
Το κείμενο γράφτηκε ως μη βιωματική εμπειρία -κάποια στιγμή όταν έμαθα ότι το σπίτι μου στην κατεχόμενη Γιαλούσα βγήκε για δεύτερη φορά στην πούληση- για να αναδείξω τα τραγικά αδιέξοδα (και του περιουσιακού περιλαμβανομένου) στα οποία έχει περιέλθει το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα μετά από τόσα χρόνια. Ήταν ένα κείμενο – και λίγο ρεπορτάζ- βγαλμένο μέσα από τη ψυχή μου. Στη συνέχεια κάποιοι συνάδελφοι στον «ΠΟΛΙΤΗ» με παρότρυναν να το υποβάλω στο διαγωνισμό του ΚΥΠΕ. Ως εκεί. Καμία ιδιαίτερη σκέψη για ένα δημοσιογραφικό
διαγωνισμό. Χάρηκα μόνο γιατί μέσα από τη βράβευση του, δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσουν πολύ περισσότεροι αναγνώστες και έτσι να μεταφέρω τους δικούς μου προβληματισμούς.

Στα τόσα χρόνια που είστε στο χώρο ποια ήταν η πιο συγκινητική αλλά και η πιο δύσκολη στιγμή;
Πολλές. Ξεχωρίζω τρεις:
1. Στο Τρίτο του ΡΙΚ, στα γεγονότα του Αυγούστου του 1996 στη Δερύνεια όταν η γυναίκα μου ήταν έτοιμη να γεννήσει τη δεύτερη μου κόρη και εγώ ήμουν στο studio σε μία από τις πιο συγκλονιστικές εκπομπές, τη δολοφονία του Σολωμου Σολωμού. Με ανέμενε να τελειώσω την
εκπομπή για να τη μεταφέρω στην κλινική .
2. Στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος της «ΗΛΙΟΣ» την 14η Αυγούστου το 2005. Ειδικά όταν ξημερωθήκαμε, ανήμερα του Δεκαπενταγούστου με τον καλό συνάδελφο Γιώργο Κασκάνη στο τυπογραφείο για να πάρουμε το φύλλο με τις φωτογραφίες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στην πρώτη σελίδα.
3. Όσο για τις «ΑΙΧΜΕΣ», νομίζω εκείνη η εκπομπή (διευρυμένη χρονικά) όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown και μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εμείς έπρεπε να παραμείνουμε στην αποστολή μας και να ενημερώσουμε τους τηλεθεατές.

Για κάθε θέμα για το οποίο γράφατε/ετε άρθρο τα συναισθήματα ήταν καλός οδηγός του στύλου σας; Γενικά τα συναισθήματα πιστεύετε είναι καλό να καθοδηγούν την δουλειά σας;
Ασφαλώς, το συναίσθημα είναι ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο δημοσιογράφος. Ωστόσο πολλές φορές τα πράγματα καθίστανται σκληρότερα και ως εκ τούτου οι συναισθηματισμοί θα πρέπει να μείνουν στην άκρη.

Είστε αυστηρός με τους συνεργάτες σας ;
Είμαι απαιτητικός, όπως απαιτητικός είμαι και με τον εαυτό μου. Κάποιες στιγμές γίνομαι και αυστηρός -ιδιαίτερα την ώρα της προετοιμασίας και της εκπομπής. Όμως μου αρέσουν -πάντα στην ώρα τους- και οι πλάκες αλλά και ο χαβαλές!

Πώς είναι η συνεργασία σας με το τηλεοπτικό σας ταίρι στις “Αιχμές” κ. Σάββα;
Άψογη και επαγγελματική. Προθέτω και το «επαγγελματική» γιατί σε μία επαγγελματική συνεργασία υπάρχουν ενίοτε και οι διαφωνίες. Ωστόσο στο τέλος το αποτέλεσμα είναι προ όφελος όλων. Και πρωτίστως των τηλεθεατών. Ο καθένας μας διατηρεί την άποψη του σε σημείο που δεν επηρεάζεται η ρότα της εκπομπής.
Εξάλλου όπως έχω πει και σε μία κοινή τηλεοπτική συνέντευξη, η Στέλλα έχει το χάρισμα να κατανοεί γρήγορα το θέμα και να προσαρμόζεται ανάλογα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τέλος, μετανιώσατε κ. Παρούτη που αφήσατε την εφημερίδα για να ασχοληθείτε με την τηλεόραση;
Όλα έχουν τη δική τους αξία. Και το Ραδιόφωνο, και η Εφημερίδα κα η Τηλεόραση.
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι με την τηλεόραση, έχω ολοκληρωθεί δημοσιογραφικά. Εάν με ρωτούσατε ποιο από τα τρία Μέσα Ενημέρωσης θεωρώ ως τη δημοσιογραφική κορωνίδα, θα σας έλεγα την Εφημερίδα. Σε σχέση με μένα, ο κύκλος μου στην Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» είχε κλείσει αισίως με τη συμπλήρωση των 20χρόνων.
Έμελλε να δοκιμάσω και την τηλεόραση, η οποία έχει τη δική της μαγεία στην
επικοινωνία!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

error: Content is protected !!