Search
Close this search box.

Ευανθία Σάββα: “Έχω αποκρυσταλλώσει πλήρως τι πρεσβεύει ο καθένας μέσα στη βουλή”

H Ευανθία Σάββα, βουλεύτρια Λάρνακας, με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, επαναδιεκδικεί μία θέση μέσα στη βουλή και το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί της σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. H γυναίκα που δυναμικά υπηρέτησε για χρόνια τα κοινά, ως δημοτική σύμβουλος Αραδίππου, τονίζει ανάμεσα σε άλλα: “Όπως κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και αυτή είναι σημαντική. Ο αποφάσεις που λαμβάνονται στη Βουλή επηρεάζουν και καθορίζουν το μέλλον όλων μας, καθορίζουν την ανάπτυξη της πόλης μας και την πορεία της χώρας μας. Συνεπώς η σημαντικότητα τους είναι αδιαμφισβήτητή για αυτό και ο κόσμος σε αυτή την ευκαιρία που του δίνεται να κρίνει, να αποφασίσει και να καθορίσει το μέλλον του, δεν πρέπει να μένει απαθής”. Περισσότερα στη πιο κάτω συνέντευξη.

SkalaTimes

Κυρία Σάββα τι σας ώθησε στην επαναδιεκδίκηση της θέση σας μέσα στη βουλή;
Αποφάσισα να θέσω ξανά υποψηφιότητα γιατί έχω ως προσωπική αρχή μου ότι εκεί και όπου υπηρετείς οι δύο θητείες είναι επιβεβλημένες. Θεωρώ ότι οι δύο θητείες είναι αρκετές αφού τα δέκα χρόνια είναι αρκετά για να δουλέψεις, να δείξεις, να πολεμήσεις, να αλλάξεις πράγματα ή να βοηθήσεις έστω να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο. Με «όπλο» την πενταετή εμπειρία μου θέτω τον εαυτό μου και πάλι στην υπηρεσία των πολιτών για να συνεχίσω την προσπάθεια όπου μπορώ κι όπως μπορώ, για ένα καλύτερο μέλλον, για τις γυναίκες, για τα παιδιά, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους ,για όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας και φυσικά για τη Λάρνακα.

Είστε μια δυναμική γυναίκα η οποία υπηρετεί τα κοινά εδώ και χρόνια, αρχικά ως δημοτική σύμβουλος Αραδίππου μετέπειτα ως βουλεύτρια. Δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να υπάρχει περισσότερη γυναίκεια παρουσία στην πολιτική σκακιέρα σήμερα; Στη Λάρνακα πχ έχουμε μόνο 2 βουλεύτριες.
Θα έπρεπε καταρχάς να έχουμε μια πιο ισότιμη κοινωνία με πραγματική ισότητα. Μια κοινωνία που θα υπάρχει συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και ίδιες ευκαιρίες και ευθύνες για όλους. Παρόλο που έγιναν βήματα ακόμα δεν φτάσαμε σε εκείνο το επίπεδο. Η γυναίκα δεν έχει τις ίδιες προοπτικές ανέλιξης κοινωνικά επειδή ακόμα οι ευθύνες της στην οικογενειακή ζωή είναι αυξημένες. Χαίρομαι που πλέον αυξάνετε ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στα κοινά, αλλά ακόμα είμαστε πίσω από τους αριθμούς άλλων σύγχρονων χωρών. Όσο αφορά τη Λάρνακα είναι θετικό ότι το 1/3 των βουλευτών/ιων είναι γυναίκες, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, το θέμα φυσικά δεν είναι τοπικό αλλά γενικό. Χρειαζόμαστε μια πραγματική ισότιμη κοινωνία και φεύγοντας από τη Βουλή θα ήθελα να καταφέρναμε να προωθούσαμε την ισότητα μερικά βήματα παρακάτω και είναι ένας από τους στόχους μου.

Η πρώτη σας θητεία στη βουλή τι σας έχει διδάξει;
Ομολογουμένως περισσότερα από ότι περίμενα. Καταρχήν έχω αποκρυσταλλώσει πλήρως τι πρεσβεύει ο καθένας μέσα στη βουλή. Είναι ωραία τα εύσχημα λόγια και οι φανφάρες δηλώσεις αλλά την ώρα της ψηφοφορίας αποκαλύπτονται όλα. Ποιος υποστηρίζει ποιον και τα συμφέροντα ποιου εκπροσωπεί. Αυτό ήταν το πρώτο μου μεγάλο μάθημα.
Το δεύτερο δυστυχώς είναι η μεγάλη δυστυχία που υπάρχει στην κοινωνία μας κυρίως από την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους που η παρούσα κυβέρνηση έχει «καταφέρει». Τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνουμε από κόσμο που πραγματικά δυστυχεί ελέω της ανικανότητας του κράτους να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν πραγματική ανάγκη, μας υποδεικνύουν καθημερινά την ανάγκη αλλαγής των δεδομένων που πρέπει να φέρουμε στην κοινωνία.

Η Λάρνακα, ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να είναι φτωχός συγγενής. Αυτό οφείλεται στον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα ή στην βουλή ή στην Κυβέρνηση; Ποια η γνώμη σας;
Να θυμηθούμε πρώτα όλη την προσπάθεια και τους αγώνες της πόλης μέσα και έξω στη βουλή, στα Υπουργεία και όπου αλλού ήταν αναγκαίο. Αν θυμηθούμε όλα αυτά, μαζί με τις δυναμικές διεκδικήσεις του κόσμου της Λάρνακας στους δρόμους είναι εύκολο να βρούμε σε ποιον να αποδώσουμε τα εύσημα. Αν υπήρχαν πόρτες ανοικτές και βούληση από την κυβέρνηση να στηρίξει τη πόλη μας δεν θα χρειαζόταν τόσος κόπος να καταφέρουμε ότι καταφέραμε. Άρα σε μια κυβέρνηση που μόνο αναβλητικότητα εισπράτταμε για αρκετά χρόνια δεν αξίζει κανένα εύσημο. Στην πόλη και τους ανθρώπους της, προεξάρχοντος του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που παλέψαμε μαζί για τα δίκαια αιτήματα τους αξίζουν όλα τα εύσημα.

Πόσο σημαντικές είναι οι βουλευτικές εκλογές για τη πόλη μας, για τον τόπο μας και για την καθημερονότητα μας και γιατί;
Όπως κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και αυτή είναι σημαντική. Ο αποφάσεις που λαμβάνονται στη Βουλή επηρεάζουν και καθορίζουν το μέλλον όλων μας, καθορίζουν την ανάπτυξη της πόλης μας και την πορεία της χώρας μας. Συνεπώς η σημαντικότητα τους είναι αδιαμφισβήτητή για αυτό και ο κόσμος σε αυτή την ευκαιρία που του δίνεται να κρίνει, να αποφασίσει και να καθορίσει το μέλλον του, δεν πρέπει να μένει απαθής.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι λόγω διαφθοράς στην πολιτική δεν θα πάνε να ψηφίσουν;
Ότι απλά δεν είναι αντίδραση η αποχή αλλά συνενοχή και έμμεση υποστήριξη όλων όσων τους προβληματίζουν. Δεν θα αλλάξει τίποτε με την απουσία τους αν πραγματικά τους προβληματίζουν όλα αυτά που ζούμε, αν πραγματικά θέλουν να δουν να αλλάζει το μαύρο σκηνικό της διαφθοράς και της διαπλοκής, θα πρέπει να το διεκδικήσουν συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία και χρησιμοποιώντας το πολύτιμο όπλο που τους δίνει η δημοκρατία, τη ψήφο τους.

Τι λέτε σε όσους είτε λόγω αντίδρασης είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο θα δώσουν δύναμη στο ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου;
Θα τους έλεγα να διαβάσουν λίγο ιστορία, παγκόσμια, ευρωπαϊκή αλλά και να δουν τι έκανε ο φασισμός και ο σοβινισμός στον κόσμο αλλά και στην χώρα μας. Να ψάξουν να δουν τις αξίες που πρεσβεύουν αυτά τα μορφώματα, τι έγινε με το αδελφό τους κόμμα τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Υπέφερε η πατρίδα μας από αυτά τα ιδεολογήματα και ακόμα θάβουμε νεκρούς. Μόνο για αυτό η αντίδραση τους δεν πρέπει να είναι ο φασισμός και ο ρατσισμός, δεν πρέπει να είναι το μίσος.

Πως νιώσατε όταν στην Ελλάδα το ακροδεξιό κόμμα επίσημα και νομικά έχει θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση ενώ το κάποτε λεγόμενο αδελφάκι τους στην Κύπρο φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του;
Η δίκη της ΧΑ αλλά και το αποτέλεσμα της ήταν νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, η σημαντικότητα της οποίας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Το ότι ένα τέτοιο μόρφωμα αντιμετωπίστηκε όπως είναι, δηλ. μια εγκληματική οργάνωση, γεμίζει με αισιοδοξία το κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο ότι η δημοκρατία έχει τα αντανακλαστικά να αντιμετωπίσει το φίδι του φασισμού. Το ότι το ΕΛΑΜ που κάποτε καμώνονταν ότι είναι η ΧΑ της Κύπρου, ενώ μετά τη δίκη αποκήρυξε το «μητρικό» του κόμμα, ανεβάζει ποσοστά, θα πρέπει να προβληματίσει το καθένα δημοκράτη αυτού του τόπου. Δεν είναι μόνο η αντίδραση των πολιτών που οδηγεί σε στήριξη του αλλά και η «πίστη» σε αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία βάζουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία.

Ως μητέρα και ως γιαγιά σε ποια Λάρνακα και σε ποια Κύπρο θα θέλατε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας;
Σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς και κατοχή και σε μια πόλη με αειφόρο ανάπτυξη, φιλική και πράσινη.

Πώς βλέπετε τη Λάρνακα σήμερα;
Με αισιοδοξία. Η Λάρνακα άλλαξε και αλλάζει προς το καλύτερο, γίνετε μια σύγχρονη πόλη, με σεβασμό στην ιστορία της και με ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, το χαρακτήρα και την ιδιομορφία της πόλης. Με τα έργα που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν η Λάρνακα θα καταστεί μια πόλη που θα χαίρεσαι να ζεις και να επισκέπτεσαι.

Τι θα θέλατε να δείτε στη πόλη μας;
Τα έργα και τους στόχους που έθεσε η πόλη να υλοποιούνται. Ιδίως την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και την ανάπτυξη του μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών. Είναι ένας μεγαλεπήβολος στόχος που επιτεύχθηκε και θα είναι ορόσημο στην ανάπτυξη της πόλης.

Η Ευανθία Σάββα πως περνάει τον ελεύθερο της χρόνο;
Δυστυχώς μετά την είσοδο μου στη βουλή ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος έως καθόλου! Όσο ελεύθερο χρόνο κλέβω, τον αφιερώνω στην οικογένεια μου και ειδικά στα εγγονάκια μου!

Αν σας πούμε να μας δώστε τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητα σας τι θα μας λέγατε;
Θα έλεγα ότι με χαρακτηρίζει η ευαισθησία, ο αυθορμητισμός αλλά και το ψηλό αίσθημα δικαίου.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;
Η φιλία έχει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και πραγματικά είμαι ευγνώμων γιατί έχω δίπλα μου πραγματικούς φίλους και φίλες όπου ανα πάσα στιγμή μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα όσα με απασχολούν και τα καλά και τα μη καλά. Το να μοιράζεσαι συναισθήματα , να μπορείς να μοιράζεσαι την χαρά σου την λύπη σου αλλά και ότι σε απασχολεί γενικά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ισορροπία μας.

Γιατί να εκλεγείτε τι είναι αυτό που αφήσατε στην μέση και θέλετε να συνεχίσετε;
Δεν είναι τι θα αφήσω στη μέση αλλά το τι θα αφήσω αφού ολοκληρώσω τη θητεία ή τις θητείες μου αν με επιλέξει ξανά ο κόσμος. Αυτό που θέλω να αφήσω είναι δράσεις, ενέργειες, νόμους που να καλυτερεύουν το κράτος πρόνοιας, να προωθούν περισσότερο την ισότητα και να στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε γι αυτό αν με ρωτάς τι θα ήθελα να συνεχίσω, θα πω απλά, να συνεχίσω να παλεύω για αυτά και φεύγοντας να καταφέρουμε να είναι καλύτερα τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς από ότι ήταν όταν μπήκαμε στη βουλή.

Τέλος, ποιο αγαπημένο σας τραγούδι θα λέγατε ότι κάθε φορά που το ακούτε το θεωρείτε ύμνο ζωής λόγω των στίχων του;
Το τραγούδι του John Lennon το Imagine, το οποίο θεωρώ πως είναι ύμνος στη ζωή χωρίς διακρίσεις, ένας ύμνος της αδελφοσύνης που πρέπει να υπάρχει στο κόσμο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!