Search
Close this search box.

Αν θέλετε έξυπνα παιδιά κάντε τα να αγαπήσουν τα βιβλία…

SkalaTimes Team

«Aν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα,
διαβάστε τους παραμύθια.
Αν θέλετε τα παιδιά σας
να είναι περισσότερο έξυπνα,
διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια».

(Albert Einstein)

Τα οφέλη του διαβάσματος για τα παιδιά είναι πάρα πολλά. Σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδιά ξοδεύουν τις ώρες τους στα κινητά και στα tablets, το να διαβάζουν παραμύθια, λογοτεχνικά και άλλα, τις ελεύθερες τους ώρες, μπορεί να τους δώσει πολλά και να τα ωφελέσει.

Για να μάθουν όμως τα παιδιά να διαβάζουν πρέπει να βλέπουν τους γονείς και τους γύρω τους να διαβάζουν, πρέπει να επισκέπτονται βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες. Να έχουν σχέση με τα βιβλία.
Εμείς, ως γονείς πρέπει να επιλέγουμε βιβλία της ηλικίας τους και βιβλία του δικού τους στυλ και αρεσκείας.
Aν τα παιδιά μας δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα βιβλία, για αρχή, για να τα φέρουμε κοντά στα βιβλία, διαλέγουμε τίτλους που γνωρίζουμε πως έχουν ήδη αγαπηθεί από άλλα παιδιά, έχουν δηλαδή επιτυχία και έγιναν ήδη Best sellers.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων και παραμυθιών είναι πραγματικά πάρα πολλά.
Πιο κάτω τα οφέλη σύμφωνα με τους ειδικούς:


Μειώνει το στρες. Aποσπά ευχάριστα το παιδί από όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητας. Το μυαλό συγκεντρώνεται μόνο στο διάβασμα, χαλαρώνει την καρδιά αλλά και την ένταση στους μυς.

Είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να μάθει καινούριες λέξεις και τη χρησιμότητά τους. Παίρνει πολλά μηνύματα για τη ζωή, για το πως να είναι καλύτερος άνθρωπος, για το είναι καλό και τι όχι.

Ίσως του ξυπνήσει ένα λογοτεχνικό ταλέντο. Το διάβασμα μπορεί να φέρει το παιδί κοντά στο γράψιμο και κάποιος κοντά στο γράψιμο πρέπει να αναπτύξει τις γλωσσικές και λογοτεχνικές του δεξιότητες και αυτό γίνεται φυσικά μέσα από το διάβασμα.

Γίνεται εξυπνότερο το παιδί. Όσο πιο ευρεία είναι η γκάμα των βιβλίων που διαβάζει, τόσο πιο πολλά ανακαλύπτει για τον κόσμο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα απομνημόνευσης. Το διάβασμα “αναγκάζει” το παιδί να θυμάται ονόματα και λεπτομέρειες προκειμένου να κατανοήσει το τι διαβάζει.Προλαμβάνει ασθένειες όπως η άνοια. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για ένα παιδί, αλλά το διάβασμα είναι μία συνήθεια που μένει για πάντα. Εξασκεί το μυαλό και προλαμβάνει τις ασθένειες που αφορούν στον εγκεφαλικό εκφυλισμό.

Διευρύνει τη φαντασία τους τα κάνει εξυπνότερα. Είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για ένα παιδί. Ο σπουδαιότερος ίσως Έλληνας παραμυθάς ο αγαπημένος σε μικρούς και μεγάλους Ευγένιος Τριβιζάς έχει μιλήσει πολλές φορές για την σπουδαιότητας της φαντασίας και πόσο σημαντικό είναι να διευρύνεται η φαντασία των παιδιών και να εξασκείται.
«Πρέπει να φανταζόμαστε όλο και περισσότερα! Στόχος της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι τόσο η μετάδοση γνώσεων όσο η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και φαντασίας του παιδιού!», είχε πει ο Ευγένιος Τριβιζάς και συνέχισε, «Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας, είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές των συγχρόνων εκπαιδευτικών συστημάτων. Παραγεμίζουμε τα παιδιά σαν γαλοπούλες με γνώσεις, πληροφορίες, γεγονότα και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!