Search
Close this search box.

Έλενα Ελευθερίου: “Ο σκοπός κάθε κοινωνίας θα πρέπει να είναι πρωτίστως να προσφέρει στα παιδιά συνθήκες τέτοιες, ώστε να συμβάλουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας τους καθώς και στην ομαλή μετάβαση τους στην ενήλικη ζωή”

Γράφει η Έλενα Ελευθερίου
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρώου: 706)
BA, Psychology
MSc, School Psychology
(Η Έλενα είναι μέλος της ομάδας του Εκπαιδευτικού Θεραπευτικού Κέντρου Care Act στη Λάρνακα)

Σύμφωνα με τον American Psychological Association (APA, 2013), η σχολική ψυχολογία είναι μια γενική πρακτική υπηρεσιών υγείας από επαγγελματίες ψυχολόγους, οι οποίοι ασκούν την επιστήμη και την πρακτική της ψυχολογίας με παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

Η σχολική ψυχολογία παρέχει υπηρεσίες σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, συγκεκριμένα στους μαθητές κάθε βαθμίδας, στους εκπαιδευτικούς και σε άλλους εμπλεκόμενους, καθώς και στις οικογένειες. Σκοπός είναι η μαθησιακή, συναισθηματική και ψυχοκοινωνική ενίσχυση των παιδιών και εφήβων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η μελλοντική τους εξέλιξη (Χατζηχρήστου, 2004, 2011).

Ο σχολικός ψυχολόγος εργάζεται σε ατομικό και σε επίπεδο συστήματος, παρέχοντας άμεσες εκπαιδευτικές και ψυχολογικές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των παιδιών και εφήβων, να επιτύχει άμεσες και έμμεσες επεμβάσεις στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, να προωθήσει την αποτελεσματική διδασκαλία και να αναπτύξει και να εφαρμόσει προγράμματα προώθησης θετικών περιβαλλόντων μάθησης. Μέσα από την εφαρμογή πολύπλευρων υπηρεσιών, που αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε ψυχολογικές αξιολογήσεις, σε προληπτικές και παρεμβατικές πρακτικές κ.ά., ο σχολικός ψυχολόγος επιδιώκει την ανάπτυξη και την προσαρμογή του κάθε προσώπου στο εκπαιδευτικό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να επιτύχει ακαδημαϊκά, κοινωνικά, συμπεριφοριστικά και συναισθηματικά.

Στο εκπαιδευτικό κέντρο Care Act στη Λάρνακα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, όπως για παράδειγμα παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. διαχείριση άγχους, πένθος, φοβίες), με συμπεριφορικές δυσκολίες (π.χ.επιθετικότητα, παραβατικότητα), με μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες, με νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας κ.ά. Την ίδια στιγμή είμαστε στην διάθεσή των γονέων για να στηρίξουμε το βαρυσήμαντο έργο το οποίο επιτελούν, που δεν είναι άλλο από το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Ο σκοπός κάθε κοινωνίας θα πρέπει να είναι πρωτίστως να προσφέρει στα παιδιά συνθήκες τέτοιες, ώστε να συμβάλουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας τους καθώς και στην ομαλή μετάβαση τους στην ενήλικη ζωή.

Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουμε στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό μας κέντρο, CareAct, στη Λάρνακα, στοχεύουμε στο να συμβάλουμε κι εμείς σε μια κοινωνία με ευτυχισμένα παιδιά, σε μια κοινωνία που θα έχει έγνοια τις ανάγκες των παιδιών.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!