Search
Close this search box.

Αντρέας Κελπης: “Η τέχνη εν ζωή και η ζωή εν τέχνη! Εν ούλλα! Είναι πολιτισμός, έκφραση, συναισθήματα, εν παντού”

Τη πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο η ANIMALIA παρουσίασε ο Αντρέας Κελπης την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στην ΑΠΟΘΗΚΗ 79 στη Λάρνακα. Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή μέχρι χθες 5 Σεπτεμβρίου. Το Skala Times κουβέντιασε με τον νεαρό καλλιτέχνη ο οποιος ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για σπουδές στην στη Γαλλία.

SkalaTimes

Καταρχάς Ανδρέα η δική σου σχέση με τη τέχνη πότε ξεκίνησε;
Αρχικά η σχέση μου με την τέχνη ξεκίνησε όταν ήμουν οχτώ ετών.

Σήμερα ετοιμάζεσαι για να ανοίξεις τα φτερά σου για σπουδές, που θα πας και πόσο εύκολο ήταν για σένα να επιλέξεις χώρα σπουδών;
Επέλεξα μετά από καιρό να ακολουθήσω σπουδές καλών τεχνών στην Γαλλία. Δεν ήταν εύκολη επιλογή, αλλά πάντα μου άρεσαν τα γαλλικά, έπισης την θεωρώ μία ρομαντική και ελκυστική γλώσσα. Ήμουν ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία. Δύο χώρες που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη τέχνη από τα αρχαία χρόνια, ανεπτυγμένες με σπουδαία κληρονομιά. Ωστόσο ξεκίνησα ιταλικά αλλά στην πορεία αποφάσισα να σταματήσω, ώστε να συνεχίσω να ενισχύω τα γαλλικά μου. Και έτσι και έγινε, με διάβασμα και με βοήθεια από την αγαπημένη μου καθηγήτρια κ. Δέσπω κατάφερα να αποκτήσω ένα ικανοποιητικό επίπεδο στην γαλλική γλώσσα.

Τι περιείχε η έκθεση σου και πόσο χρόνο σου πήρε να την ετοιμάσεις;
Στην έκθεση μου υπήρχε ένα χάος μέσα από το μυστικοπαθές βασίλειο των ζώων. Με δυσκολίες εδώ και δύο χρόνια, κατάφερα επιτέλους να ολοκληρώσω μία σειρά από πίνακες. Τα σχέδια αυτά προήλθαν από όμορφες αλλά και συνάμα πιεστικές φάσεις της εφηβικής μου ζωής: τρίτη λυκείου, παγκύπριες εξετάσεις, εξετάσεις Πανεπιστημίου, στρατός αλλά και από οικογενειακές καταστάσεις που συνέβησαν.

Τι μήνυμα θέλησες να στείλεις μέσα από την έκθεση σου;
Άρχικα ήθελα θεατής να λάβει υπόψη του τον ρόλο που έχει ή οχι, το είδος μας στην προστασία αυτή της λεπτή σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ζώου, καθώς και μιά υπενθύμιση της συμβιωτικής σχέσης μας με όλα τα είδη ζωής, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα θέλησε να αποτυπώσω το χάος ζωής και ανθρώπου. Η ζωή είναι ακάταστατη. Είναι γεμάτη απρόσμενες και ατελείωτες ευθύνες και περιορισμούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αυτή είναι η ζωή.
Είναι ένα χάος, είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές σκοτεινή και συχνά προκλητική, μου αρέσουν οι προκλήσεις. Είναι όμως και μαγική και υπάρχουν στιγμές λαμπρότητας.

Τι σημαίνει για σένα να εκθέτεις;
Για μένα η έκθεση συμβολίζει τα στάδια της ζωής, τις εμπειρίες, τις νοοτροπίες και τις γνώσεις. Είμαι ο Ανδρέας και σε αυτό το σκαλί που είμαι αυτό παρουσιάζω, στη συνέχεια θα έρθουν άλλες ιδέες και διαφορετικές προοπτικές.

Αν σου έλεγα να μου πεις με λίγα λόγια τι σημαίνει για σένα τέχνη τι θα μου απαντούσες;
Μαγική ερώτηση…Η τέχνη εν ζωή και η ζωή εν τέχνη! Εν ούλλα! Είναι πολιτισμός, έκφραση, συναισθήματα, εν παντού! Δεν υπάρχουν όρια τα οποία μπορείς να βάλεις τη λέξη τέχνη.

Ποιοι οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες;
Είναι πολλοί, αρχικά αγαπώ την αρχηγό του φεμινισμού, των κομμουνιστικών πολιτικών πεποιθήσεων, την Φρίντα Κάλο. Επίσης μ’ αρέσει ο άνθρωπος συνώνυμο του σουρεαλισμού, ο Νταλί. Τα έργα του έχουν εμπνεύσει δημιουργούς, στοχαστές, ανά το παγκόσμιο, για γενιές και συνεχίζουν. Αλλά, είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες που αγαπώ. Και Κύπριοι. Και αρκετοί από την πόλη μας τη Λάρνακα. Είναι πολύ δημιουργικοί και δείχνουν αγάπη στο έργο τους αλλά συνάμα δίνουν και πολλή αγάπη στις νεότερες ηλικίες. Τους ευχαριστώ πραγματικά.

Σε φοβίζει το αύριο ως καλλιτέχνη; Δηλαδή σε ανησυχεί το επαγγελματικό σου μέλλον; Τροφοδοτούν μια ανασφάλεια οι σπουδές στην Καλών Τεχνών; Πώς το βλέπεις;
Το αύριο χμ… Σίγουρα άγνωστο, αλλά σίγουρα δημιουργικό. Ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά θεωρώ ότι η γενιά μου είναι δυνατή. Έχει προοπτικές και μεγάλες ιδέες. Το μέλλον μου ως καλλιτέχνης είναι ανησυχητικό αλλά με προσπάθεια και πολλή δουλειά θα ανταπεξέλθω, θεωρώ.
Γενικά όποιος άκουσε ότι θα ακολουθήσω αυτό το είδος σπουδών μου είπε τα συνηθισμένα λόγια «γιατι; Έννα πεινάσεις». Η απάντηση μου είναι: γιατί ζούμε στον 21ο αιώνα! Τι εννοείς; Πως παίρνεις το θράσος να κόψεις τα φτερά του αετού (νεολαίας); Και ο νοων νοείτω.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!