Search
Close this search box.

Λίγο Παρίσι από τον Μάριο Διανέλλο…

Αυτές τις μέρες ο συνδημότης μας Μάριος Διανέλλος, (λογοτέχνης, ποιητής και ιδιοκτήτης του 1900 Art Cafe) βρίσκεται στο Παρίσι, όπου ανάμεσα σε άλλα απόλαυσε την έκθεση της Λίας Βογιατζή και του συνδημότη μας βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη.
Το SkalaTimes άδραξε την ευκαιρία για μια….”Παριζιάνικη κουβέντα” με τον Μάριο Διανέλλο. Μια όμορφη συνέντευξη με απολαυστικές φωτογραφίες από το Παρίσι, αλλά και από την έκθεση “Πρόσωπα-Ελεύθερα Χέρια”, της Λίας Βογιατζή και του Κώστα Μαννούρη στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι.

SkalaTimes
(Φωτογραφίες: Μάριος Διανέλλος)

Πόσα χρόνια επισκέπτεσαι το Παρίσι και τί είναι αυτό που σε κάνει να το αποκαλείς «σπίτι» σου;
Το Παρίσι το γνώρισα από τα φοιτητικά μου χρόνια..πανε πολλές δεκαετίες, με πολλές επισκέψεις κάθε χρόνο…έχω τόσους πολλούς και καλούς φίλους, ίσως τον ίδιο αριθμό με τους φίλους μου στη Λαρνακα.

Αγαπημένο σου μέρος στο Παρίσι;
Αγαπημένα μέρη στο Παρίσι είναι πολλά, το κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους, υπάρχουν κάποια μέρη που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω όσες φορές και να βρεθώ εδώ. Port de clignancourt η πανέμορφη αγορά με αντίκες και παλιά αντικείμενα, η Montmartre με τους καλλιτέχνες και τα όμορφα δρομάκια, η Saint Denis με τα εθνικ μαγαζιά,το Marais…ειναι τόσα πολλά, αλλά εκείνο που λέω πάντα στους φίλους που έρχονται στο Παρίσι…το αγαπάς όταν το περπατήσεις και το Παρίσι δεν είναι το Λούβρο, ο Πύργος του Άιφελ ή η Παναγια των Παρισίων…είναι τα μικρά όμορφα απομονωμένα και χωρίς τουρίστες δρομάκια.

Τώρα σε αυτή την επίσκεψη σου επισκέφτηκες κάποιες εκθέσεις ή μουσεία; Την έκθεση του συνδημότη μας Κώστα Μαννούρη;
Η έκθεση του Κώστα ήταν υπέροχη.. Το υποσχέθηκα του Κώστα ότι όταν βρεθεί η δουλειά σου στο Παρίσι θα εκπροσωπήσω εσένα,την οικογένεια σου και την Λάρνακα μας. Ήταν κάτι διαφορετικό από ότι είδαμε μέχρι τώρα.

Θεωρείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας εκτιμήσαμε και αγαπήσαμε περισσότερο τα ταξίδια;
Σίγουρα όλοι έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν από τις δύσκολες μέρες που μας υποχρέωσαν στον φόβο και την απομόνωση. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες,γιατί έστω και τώρα βλέπεις την ανησυχία πολλών για να ταξιδέψουν..ακόμη φοβούνται.

Γαλλικά μιλάς;
Καλά τα πάω με τα Γαλλικά, δεν έχω πρόβλημα, δεν κάνω και μεταφράσεις φυσικά!

Η σχέση σου με την ποίηση «παντρεύεται» κάπως και με την αγάπη σου για το Παρίσι; Αν ναι, πως; Αγαπημένοι σου Γάλλοι ποιητές και συγγραφείς;
Έχω γράψει πολλά ποιήματα εδώ στο Παρίσι…ναι με εμπνέει και με βοηθά. Αγαπημένοι μου, Arthur Rimbaut, Marcel Proust, Voltaire και πολλοί άλλοι φυσικά.

Τέλος, πες μας τρία χαρακτηριστικά του Παρισιού.
Τρία χαρακτηριστικά του Παρισιού…η υπέροχη αρχιτεκτονική ( πάντα λέω όταν περπατάτε στο Παρίσι να κοιτάτε πάντα ψηλά,να θαυμαζετε τα κτίρια). Οι γαστρονομικές δημιουργίες τους, ο κόσμος εδώ βγαίνει έξω για φαγητό όπως εμείς στη Κύπρο βγαίνουμε για καφέ.
Η κουλτούρα που συναντάς σε διάφορα επίπεδα της καθημερινότητας τους, από το κρασί μέχρι τη συμπεριφορά τους…. Αγάπες μεγάλες Λάρνακα και Παρίσι!

AKOΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΙΑΝΕΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΝΟΥΡΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!