Search
Close this search box.

Αγωγοί υδραγωγείου του 1745 στη Λάρνακα

Υπολείμματα του οθωμανικού δικτύου αγωγών ύδρευσης της πόλης της Λάρνακας, έφεραν στο φως οι εργασίες αποχετευτικού και η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη του Ζήνωνα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τον αρχαιολογικό θησαυρό πάνω στον οποίο κάθεται η πόλη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μερικές σωλήνες αγωγού, φτιαγμένες από κράμα πηλού, που βρέθηκαν στην περιοχή του τεμένους Τούζλα, πίσω από τη Μητρόπολη Λάρνακας.

Όπως προκύπτει από ιστορικά συγγράμματα, το 1745, με προσωπική δωρεά του Τούρκου αξιωματούχου Αμπού Μπεκίρ, προς τον Κύπριο Δραγουμάνο Χριστοφάκη, κατασκευάστηκε το υδρευτικό δίκτυο των Καμάρων, αποτελούμενο από 75 συνολικά Καμάρες, που μετέφεραν νερό στη Λάρνακα από την κοίτη του ποταμού Τρέμιθου. Στη Λάρνακα το νερό μέσω σωλήνων διακλαδωνόταν σε επτά κρήνες, (βρύσες), σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ένα από τα σημεία αυτά ήταν το οθωμανικό Χαμάμ (λουτρό) στη σημερινή πλατεία Χαμίτ Μπέι, απέναντι από το τζαμί Τούζλα και πίσω από τη Μητρόπολη της Λάρνακας, όπου βρέθηκαν οι σωλήνες. Με το νερό του Τρέμιθου υδραγωγείτο το οθωμανικό λουτρό αλλά και μια κρήνη που δημιούργησαν οι Ενετοί, της οποίας οι Τούρκοι φρόντισαν να καταστρέψουν όσο γινόταν περισσότερο τα ενετικά χαρακτηριστικά.

Το λουτρό της πλατείας Χαμίτ Μπέι διασώζεται πλήρες και σε σχετικά πολύ καλή κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας, για μελλοντική ανάδειξη και εκθεματική αξιοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το ίδιο το τζαμί Τούζλα παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού ουσιαστικά είναι πρώην καθολική εκκλησία που κτίστηκε τον 12ο – 13ο αιώνα Μ.Χ. και στο εσωτερικό του έχουν εντοπιστεί στους τοίχους χριστιανικές τοιχογραφίες. Ο μιναρές δε, είναι το πρώην καμπαναριό αυτής της εκκλησίας.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, ανέφερε ότι είναι γεγονός που έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιολογικό θησαυρό από διάφορους πολιτισμούς που άφησαν οι διάφοροι κατακτητές, με αρχαιότερο, τον φοινικικό πολιτισμό που φτάνει σε βάθος χρόνου, το 1000 π.Χ. περίπου. Κάτω από τη Λάρνακα, πρόσθεσε, συναντιούνται επίσης σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Γεωμετρικής Περιόδου, της Παλαιοχριστιανικής, της οθωμανικής και της περσικής εποχής κατάκτησης του νησιού.

ύμφωνα με τον κ. Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, εκτός από το ψηφιδωτό του Ηρακλή που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια κατά τις εργασίες του αποχετευτικού στη Λάρνακα, σπουδαία ανακάλυψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η εύρεση δύο επιβλητικών κτιστών τάφων της παλαιοχριστιανικής περιόδου, στους οποίους τοποθετούσαν τους νεκρούς μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Και μάλιστα, είναι τόσο εντυπωσιακοί που κάποιος για να εισέλθει εντός τους, χρειάζεται να κατέβει και μερικά σκαλιά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος απέναντι σε ένα αρχαίο αντικείμενο στην πόλη, παρουσιάζεται αυξημένη. Αρκεί να σκάψει σε μήκος πέντε μέτρων και βάθος που αρχίζει κάποιες φορές για διάφορα ευρήματα από τα 30 εκατοστά.

Oλόκληρο το ρεπορτάζ: https://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/1317662/brikan-aggys-ydraggioy-toy-1745-sti-larnaka-eikones

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χιλιάδες έξω από το Προεδρικό!  «Φωνή λαού οργή Θεού» φώναξαν κατά της παύσης του Γενικού Ελεγκτή που ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

«Μπορεί η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την περασμένη Τετάρτη να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους πολλούς υποψιασμένους από τα όσα απαράδεχτα βιώσαμε τα

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!