Search
Close this search box.

O Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης μεταναστευτικών πτηνών και τροποποίηση νομοθεσίας

Χτυπά το καμπανάκι για την Κύπρο με επιστολή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, μέσω επιστολής προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Γεωργίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης μεταναστευτικών πτηνών και για την τροποποίηση της νομοθεσίας για δημιουργία δύο κατηγοριών ειδών πουλιών όσον αφορά στην επιβολή εξώδικου προστίμου.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 12/10/2021, με θέμα την παράνομη παγίδευση πτηνών στην Κύπρο και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Νόμου περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με το επίμονο πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης άγριων πτηνών, ιδιαίτερα των αποδημητικών, στην Κύπρο, με τη χρήση μεθόδων που απαγορεύονται από την οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά, όπως δίχτυα και ξόβεργα.
Η Κομισιόν, σημειώνει, έχει επανειλημμένα εκφράσει στο παρελθόν την ανάγκη για αποτελεσματική επιβολή στην Κύπρο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τέτοιες πρακτικές.

Παρότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κύπρο οδήγησαν πρόσφατα σε κάποια μείωση στη χρήση διχτύων, σε σύγκριση με τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2002, τα δεδομένα του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου δείχνουν ότι η παγίδευση με δίχτυα στην Κύπρο συνεχίζεται. Υπολογίζεται, προσθέτει, ότι έχουν θανατωθεί 280.000 πουλιά το περασμένο φθινόπωρο στην περιοχή έρευνας, κυρίως εκεί όπου ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα αυτά παραμένουν υπερβολικά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1319392

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κενές Θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

1.    Κενή Θέση Πρώτου Συντηρητή Δασών, Τμήμα Δασών Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση με αριθμό 957 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 6.9.2024 έχει

error: Content is protected !!