Search
Close this search box.

Απονεμήθηκαν τα παγκύπρια πράσινα βραβεία σε δήμους, κοινότητες και οργανισμούς/ επιχειρήσεις

Απονεμήθηκαν τα παγκύπρια πράσινα βραβεία σε δήμους, κοινότητες και οργανισμούς/επιχειρήσεις στις 29 Οκτωβρίου.

Τρεις Δήμοι και τρεις κοινότητες Λάρνακας βραβεύτηκαν με ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ

Την Πράσινη Σημαία που θα κυματίζει σε όλους τους Πράσινους Δήμους και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου απένειμε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, κατά την επίδοση των «Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου» την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις επιχειρήσεις που κέρδισαν τα «Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς & Επιχειρήσεις» στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Καδής απένειμε τιμητικά μετάλλια.

Για το 2020 βραβεύθηκαν 12 Πράσινοι Δήμοι και 6 Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου για τα περιβαλλοντικά τους έργα και συνολικά 11 Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Με Πράσινη Σημαία βραβεύθηκαν οι Δήμοι Λεμεσού, Στροβόλου, Λάρνακας, Λακατάμιας, Αραδίπου, Λατσίων, Αγίου Αθανασίου, Ύψωνα, Γερίου, Λιβαδιών, Αθηένου, Αγίας Νάπας και οι Κοινότητες Αγίου Τοίχωνα, Περβολιών Λάρνακας, Πισσουρίου, Αγ. Θεοδώρου Λάρνακος, Μαθιάτη, Λουβαρά.

Με τη βράβευσή τους οι Πράσινες Πόλεις και Κοινότητες της Κύπρου εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου που δημιούργησε και συντονίζει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, ΚΥΚΠΕΕ.

Η Ειδική Τιμητική Διάκριση, το «Χρυσό Αγρινό» για το 2020 και ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2020 απονεμήθηκε στον Δήμο Λεμεσού, του οποίου τα περιβαλλοντικά έργα συγκέντρωσαν συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα σε όλες τις Κατηγορίες.

Με Τιμητικό Μετάλλιο Προστάτης του Περιβάλλοντος βραβεύονται οι 11 Οργανισμοί και Επιχειρήσεις: FAROS HOTEL (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), NISSI BEACH HOTEL (Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), MEDOCHEMIE LTD (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), REMEDICA LTD (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), CYTA ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), COLUMBIA SHIPMANAGEMENT LTD (Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), GAN DIRECT INSURANCE (Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), THE TREEHOUSE KINDERGARDEN LTD (Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ (Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020), ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ (Αργυρός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2020).

Η Ειδική Χρυσή Τιμητική Διάκριση των βραβείων απονεμήθηκε στη CYTA, ως τον οργανισμό ο οποίος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι τα Βραβεία Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου μπορούν να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τους Δήμους και τις Κοινότητες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, τόνισε την αναγκαιότητα να συμμετέχουμε όλοι στην αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, επειδή, όπως είπε, πέρα από τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, έχουμε και προσωπική ευθύνη ως ενεργοί πολίτες.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥΚΠΕΕ, Ανδρέας Χατζηχαμπής είπε ότι με τα βραβεία αυτά γίνεται η σταδιακή προετοιμασία των κυπριακών πόλεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Green Capital of Europe.

————————————–

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή απονομής των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για την απονομή των Παγκύπριων Βραβείων των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων της Κύπρου και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για το 2020.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία αυτή του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για τις εν λόγω βραβεύσεις στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, η ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και ο Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λεμεσού, αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της. Πρόσθετα, η στήριξη και συμμετοχή τόσων πολλών φορέων, αναδεικνύει τη συλλογικότητα, ως το βασικότερο εργαλείο διαμόρφωσης και εφαρμογής μιας συνεκτικής πολιτικής για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω την αξία του έργου που επιτελεί το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που προάγει με συνέπεια, εδώ και 17 χρόνια, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή των ανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα των νέων. Παράλληλα, το Κέντρο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα, στο οποίο συμμετέχουν 88 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από 39 χώρες, κάτι που αποτελεί τιμή για την πατρίδα μας. Στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των βραβείων που θα απονεμηθούν σήμερα.

Με την ευκαιρία, συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, καθώς και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Ανδρέα Χατζηχαμπή και τους συνεργάτες του, τόσο για τη διοργάνωση αυτή όσο και για το σύνολο της περιβαλλοντικής τους δράσης. Συγχαίρω, επίσης, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, που αποτέλεσαν την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης για την απονομή των βραβείων και βέβαια το σύνολο των συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της όμορφης αυτής εκδήλωσης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω διαπιστώσει ότι οι κατηγορίες βράβευσης που έχει υιοθετήσει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, αντιστοιχούν σε σειρά μέτρων που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της. Θεματικές ενότητες όπως η διαχείριση αποβλήτων, η αειφόρος ενεργειακή ανάπτυξη, ο αειφόρος τουρισμός, η δημιουργία χώρων πρασίνου, η καθαρότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, η αειφόρος και πράσινη επιχειρηματικότητα, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατ’ επέκταση, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό, που τόσο οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεγάλος αριθμός οργανισμών και επιχειρήσεων, συμμετέχουν ενεργά, με καινοτόμες δράσεις και πρακτικές, στην υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, η παρακολούθηση της καθαρότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, η δημιουργία περιβαλλοντικά φιλικών τουριστικών διαδρομών, η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων μελισσών, η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και η ανάπτυξη υποδομών και δράσεων για περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι συμμετέχοντες φορείς και που βραβεύονται σήμερα.

Είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές, που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Προς την πιο πάνω κατεύθυνση, θα συμβάλουν καθοριστικά πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το νέο πιο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ήδη έχουν διαμορφωθεί πολιτικές και εργαλεία όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα, η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, το Σχέδιο Δράσης για Μηδενική Ρύπανση Αέρα, Νερού και Εδάφους μέχρι το 2030 και η στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποσκοπεί στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων. Το ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης Next Generation EU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρηματοδοτήσουν τη Συμφωνία αυτή.

Η Κύπρος, με ένα προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν διαχρονικές μας αδυναμίες και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του τόπου μας. Επενδύσεις του Σχεδίου που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, πράσινες τεχνολογίες για μείωση της ρύπανσης, οικολογικό σχεδιασμό κτηρίων για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δίκτυο πράσινων σημείων για τη διαχείριση των αποβλήτων και συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Προτού ολοκληρώσω, επιτρέψετέ μου να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής αλλά και όλους τους βραβευθέντες, που αποτελούν με τη δράση τους φωτεινά παραδείγματα για όλους τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει βούληση και όραμα μπορούν να εφαρμοστούν πρωτοποριακές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κλείνοντας, προκηρύσσω τα βραβεία Πράσινη Πόλη και Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου και τα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για το 2021 που είμαι βέβαιος θα έχουν την ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κενές Θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

1.    Κενή Θέση Πρώτου Συντηρητή Δασών, Τμήμα Δασών Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση με αριθμό 957 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 6.9.2024 έχει

error: Content is protected !!