Search
Close this search box.

Τα χρόνια στο καθεστώς φόβου και τρόποι αντιμετώπισης του

SkalaTimes Team

«Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα, όπως η χαρά, η λύπη κλπ. Το άγχος είναι μία κατάσταση όπου το μυαλό μας βρίσκεται το ίδιο, και θέτει τον οργανισμό μας, σε μία κατάσταση ‘συναγερμού’ και ετοιμότητας αντίδρασης, σε οτιδήποτε αυτό θεωρεί ως απειλή.
Επομένως το άγχος είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μία κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει και συναισθήματα όπως ο φόβος, αναφέρεται όμως σε μία γενικότερη κατάσταση του οργανισμού».  (Βακόνδιος Νικόλαος Ψυχολόγος).

Ο φόβος και το άγχος είναι σαν αδελφάκια δίδυμα πολλές φορές. Στα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊου, έχουν ευδοκιμήσει και τα δύο σε μεγάλο βαθμό με διάφορους τρόπους.

«Όταν το άγχος υπάρχει έντονα και για παρατεταμένη χρονική διάρκεια επηρεάζει αρνητικά πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι σημαντικό λοιπόν να εντοπίζουμε τα σημάδια του, γιατί σύμφωνα με την σύγχρονη βιβλιογραφία υποστηρίζεται πως στο 90% των οργανικών παθήσεων είναι συσχετισμένα με το άγχος ανάμεσα στο συνδυασμό και άλλων αιτιών». (Χατζηδημητρίου Άννα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια).

Τώρα με τη νέα μετάλλαξη κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τίτλους στις ειδήσεις τους όπως «Κορωνοϊός: «Εφιάλτης» η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα» λες και αν τρομάξει ο αναγνώστης θα προσέχει περισσότερο ή θα λατρέψει περισσότερο την είδηση.
Κάποιοι έχουν πάθει εθισμό στο να τρομάζουν τους άλλους με τις λέξεις ή τις ατάκες τους, ενώ η κοινωνία γύρω μας τσακώνεται με το διπλανό της και έχουμε χωριστεί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Και ενώ γίνεται προσπάθεια η ζωή μας να μπει στο pause και να κυριαρχήσει ο φόβος (που σύμφωνα με τους ειδικούς τόσο ο φόβος όσο και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα) πάμε να δούμε μερικές ιδέες για ΑΣΠΙΔΑ απέναντι στον φόβο και στο άγχος.

Πιο κάτω 15 τρόποι που σε χαλαρώνουν «επιστημονικά» όπως τους κατέγραψε και τους δημοσίευσε ο Business Insider.

1) Να σου κάνουν Μασάζ

2) Διαλογισμός και Αυτοσυγκέντρωση

3) Ριξ’ το στην Γυμναστική (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο στη φύση, ακόμη καλύτερα και από γυμναστήριο)

4) Απόλαυσε ένα Ζεστό Μπάνιο (bubble bath) με άλατα και αιθέρια έλαια.

5) Κανε μια Σάουνα

6) Παίξε με τον σκύλο σου (ή με το γάτο σου λέμε εμείς)

7) «Ξανά βρες τα»
(Επεξήγηση: Κρατήστε σφιχτά τα χέρια σας και ξαναβρείτε τα με τον/την σύντροφο σας. Έρευνα του Κολεγίου της Πενσιλβανία έδειξε ότι ζευγάρια που κρατούσαν τα χέρια σφιχτά για 15 λεπτά παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ακόμη και σε σχέση με ζευγάρια που μόλις είχαν φιληθεί πριν την μέτρηση.)

8) Πάρε βαθιές ανάσες

9) Κανε ασκήσεις με τα δάχτυλα των ποδιών
(Επεξήγηση: Σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε αυτόν τον τομέα «Mayo Clinic» μια σειρά αγχολυτικών ασκήσεων περιλαμβάνει το τέντωμα και χαλάρωμα των δαχτύλων του ποδιού, που σε περιοδική συχνότητα μπορούν να σας εξασφαλίσουν λίγες ώρες απόλυτης χαλαρότητας)

10) Κλείσε τα μάτια και φαντάσου διακοπές

11) Πήγαινε Διακοπές (ακόμη και εντός, λέμε εμείς)

12) Δοκίμασε την Γιόγκα

13) Άκουσε Μουσική

14) Ζωγράφισε ή σχεδίασε κάτι (ή γράψε λέμε εμείς)

15) Μείνε για λίγο μόνος
(Αν και η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα αρνητικά αποτελέσματα, το να μένετε και για λίγο μόνος/η κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι κακή ιδέα. Το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα του 1997 της «Society for Research in Children Development» έδειξε ευεργετικές ιδιότητες στα επίπεδα στρες σε εφήβους που συμμετείχαν στο δείγμα)

Και επίσης κάτι δικά μας:

Μην παρακολουθείτε συνέχεια ειδήσεις, μην μιλάτε συνεχώς για το ίδιο θέμα την πανδημία, ξεκινήστε να μιλάτε για τα όνειρα και στόχους σας, διαβάστε ποίηση, κλασικά λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία αυτοβελτίωσης. Μιλάτε πιο συχνά με τους φίλους σας και να παρακολουθείτε συχνά ταινίες ή σειρές που σας κάνουν να γελάτε.
Απολαύστε τη φύση (βουνό, θάλασσα, βόλτα στο δάσος, στο Παττίχειο της Λάρνακας, στην Αλυκή κτλ).

Να ελπίζετε σε καλύτερες μέρες ακόμη και κάτω από καθεστώς φόβου και πανικού που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν. Ο πανικός και ο φόβος ουδέποτε βοήθησαν.

Στο τέλος κερδίζει το φως. Αυτό να θυμόμαστε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή ο Χριστοδουλίδης

«Προφανώς ούτε με τη συμπολίτευση συνεννοείται ούτε με την προεδρεύουσα που υποτίθεται δηλώνει αντιπολίτευση», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος

error: Content is protected !!