Search
Close this search box.

Επιστροφή στη φύση για σωματική και ψυχική υγεία για παιδιά και ενήλικες

Φωτογραφίες: SkalaTimes (Από Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας και Αλυκή)

Ο όρος Nature-Deficit Disorder® (σύνδρομο έλλειψης φύσης) παρουσιάστηκε το 2005 με τη δημοσίευση του Richard Louv «Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder».
«Επινόησα τη φράση για να περιγράψω το ανθρώπινο κόστος της αποξένωσης από τη φύση και δεν προορίζεται να είναι ιατρική διάγνωση (αν και ίσως θα έπρεπε να είναι), αλλά ως τρόπος να μιλήσουμε για ένα επείγον πρόβλημα που πολλοί από εμάς γνώριζαν ότι μεγαλώνει, αλλά δεν είχε γλώσσα για να το περιγράψει. Ο όρος συνεχίστηκε, και τώρα είναι μια κραυγή για ένα διεθνές κίνημα για τη σύνδεση των παιδιών με την υπόλοιπη φύση. Από τότε, αυτό το νέο κίνημα φύσης έχει διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει ενήλικες και ολόκληρες κοινότητες»
γράφει χαρακτηριστικά ο Richard Louv.


Σύμφωνα με τις έρευνες, (πηγή paidiatros.gr) τα παιδιά που περνούν χρόνο έξω στη φύση είναι:
Πιο χαρούμενα: Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η δραστηριότητες στη φύση ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη.
Πιο ήρεμα: Ο καθαρός αέρας καταπραΰνει τις αισθήσεις όλων των παιδιών. Ειδικά τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ επωφελούνται ιδιαίτερα από την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει η φύση.
Πιο υγιή: Πολλά παιδιά που δεν παίζουν αρκετά έξω στη φύση, έχουν μειωμένη Βιταμίνη D, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης, ο αέρας σε κλειστούς χώρους συνήθως δεν είναι υγιής, σε αντίθεση με τον αέρα σε εξωτερικούς χώρους που είναι γεμάτος οξυγόνο.
Πιο δημιουργικά: Το παιχνίδι έξω στη φύση είναι λιγότερο δομημένο σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Έτσι τα παιδιά παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση χρησιμοποιούν ελεύθερα τη φαντασία τους αλλά ασκούν και το σώμα τους.
Λιγότερο αγχωμένα: Οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η φύση μειώνουν το άγχος και το στρες.
Βλέπουν Βελτίωση των συμπτωμάτων ADHD
Τα παιδιά με Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας που παίζουν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, παρουσιάζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα. Οι Τάλυρορ και Κουο (2011) διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 400 παιδιών που είχαν διάγνωση ADHD, εκείνα που συνήθως έπειζαν σε εξωτερικούς χώρους με πράσινο, είχαν καλύτερη συγκέντρωση. Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης ήταν συνήθως πιο ήρεμα, χαλαρά και πιο ευτυχισμένα. Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα παιδιά που κάθονταν σε εσωτερικούς χώρους κοιτάζοντας έξω σε ένα καταπράσινο χώρο, είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνα που ήταν έξω, αλλά βρίσκονταν σε ένα αστικό περιβάλλον χωρίς δέντρα ή γρασίδι. Αυτή είναι η δύναμη των χώρων πρασίνου.
Καλύτεροι μαθητές: Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση έχουν συνήθως μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης, αντέχουν περισσότερο την απογοήτευση καθώς γίνονται πιο δυνατά συναισθηματικά, και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο.
Μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα: Οι παιδίατροι προτείνουν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα παιχνίδι έξω στη φύση. Αυτό μπορεί να τα προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η φύση όμως δεν οφελεί μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους, έρευνες δείχνουν ότι έστω και μόνο 2 ώρες τη βδομάδα στη φύση μπορούν να οφελέσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και των ενηλίκων.
Σύμφωνα με έρευνες η επαφή μας με τη φύση:

Μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση
Βελτιώνεται η δύναμη του εγκεφάλου
Η φύση μειώνει το άγχος
Η φύση βοηθά την ευεξία και την ικανοποίηση από τη ζωή
Η φύση βελτιώνει παθήσεις
 Αύξηση της δημιουργικότητας κατά 50%
Αίσθηση ζωντάνιας
Βελτίωση μνήμης
Αύξηση αυτοεκτίμησης
Μείωση του στρες
Υποχώρηση των συμπτωμάτων άνοιας

Θάλασσα, βουνά, χωράφια, χώροι για πικ νικ στη φύση, πάρκα, τόσο στη Λάρνακα όσο και σε ολόκληρη τη Κύπρο, η φύση είναι παντού και στα καλύτερα της. Περιμένει εμάς, να βγούμε από το σπίτι και να την απολαύσουμε. (Όταν δεν είναι η Carmel γύρω μας).

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!