Search
Close this search box.

Αφροδίτη Καραπατάκη: “H απόφαση να ζήσω στις ΗΠΑ με άλλαξε, καθόρισε τη μοίρα μου και τη ζωή μου”

Μπορεί να μετακόμισε από τη μικρή μας Λάρνακα στις ΗΠΑ, αλλά το κορίτσι που μεγάλωσε με τις ρακέτες του τένις, κουβαλά την αγάπη για τη πόλη της, την Λάρνακα, μαζί της, εκεί στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Κολοράντο.
Η Αφροδίτη Καραπατάκη, εδώ και αρκετά χρόνια μετακόμισε στην Αμερική, το SkalaTimes μίλησε μαζί της σε μια συνέντευξη που η αγάπη της Αφροδίτης για τη Λάρνακα είναι διάχυτη. «H αλήθεια είναι πως εμείς οι Λαρνακείς έχουμε μια μοναδική καλοσύνη και μια αρχοντιά, που είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Και η πόλη μας είναι όμορφη, με ιστορία και με αρχοντιά κι αυτή, όπως οι άνθρωποί της. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον παραδώσουμε ακόμα καλύτερο στις γενιές που έρχονται», λέει ανάμεσα σε άλλα η Αφροδίτη και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί της.
Περισσότερα στην πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Αφροδίτη καταρχάς θα θέλαμε να μας πεις τι ήταν αυτό που σε οδήγησε από τη μικρή Λάρνακα στο Κολοράντο των ΗΠΑ.
Ήταν μια απόφαση που πήρα ώστε να είμαι κοντά στο σύζυγο μου, ο οποίος σπούδαζε ιατρική στο Κολοράντο. Τον ακολούθησα και ομολογώ πως ήταν μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω καθόλου.

Το Κολοράντο είναι η όγδοη σε έκταση και 20η σε πληθυσμό από τις 50 Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 6 εκατομμύρια πληθυσμό. Πόσο διαφορετικά είναι να ζεις σε μια τέτοια πολιτεία από το να ζεις στη Κύπρο και συγκεκριμένα στην μικρή Λάρνακα;
Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Ξεκινώντας από τον κόσμο και τη νοοτροπία, την πολυκοσμία και τις αποστάσεις, αισθάνεσαι τη διαφορά με την Κύπρο στο κάθε τι. Η προσωπική επαφή και η ζεστασιά του κόσμου που νιώθουμε στην Κύπρο, δεν υπάρχει εδώ. Επιπλέον, με τις τεράστιες αποστάσεις και την έντονη κίνηση, χρειάζεσαι πολύ καλό προγραμματισμό για να κάνεις κάτι είτε εντός, είτε εκτός, πολιτείας. Από την άλλη, στα θετικά βάζω την ελευθερία και τις αμέτρητες επιλογές.

Υπάρχουν πράγματα ή ακόμη και συμπεριφορές που συναντάς εκεί στην Αμερική που λες «μακάρι να τα είχαμε και στην Κύπρο μας»; Αν ναι, μπορείς να μοιραστείς μερικά μαζί μας; 
Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ακόμα και η κάθε πόλη εντός μιας χώρας έχει διαφορές στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά του κόσμου από μια άλλη. Παρόλα τα καλά που συναντάς σε μεγαλουπόλεις της Αμερικής, για μένα είναι πολύτιμα τα όσα έχουμε στην Κύπρο. Προτιμώ την Κύπρο μας για την φιλοξενία, που συναντάς σε κάθε σπίτι, για τη φιλική αντιμετώπιση των ανθρώπων μας, για το ενδιαφέρον που δείχνουμε για το συνάνθρωπο μας, για τη βοήθεια που προσφέρουμε απλόχερα σε όποιον τη χρειαστεί. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να τα βρεις σε μεγαλουπόλεις, γι’ αυτό και τα εκτιμώ αφάνταστα.

Εκτός από μαμά και σύζυγός που είσαι, με τι άλλο ασχολείσαι εκεί στις ΗΠΑ;
Πίστεψες με, το να είσαι μαμά είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης, πόσο μάλλον σε μια πολιτεία όπως το Κολοράντο. Οι μέρες μου είναι γεμάτες με την φροντίδα των κοριτσιών, τις δραστηριότητες και το διάβασμά τους. Επιπλέον, αυτό το διάστημα χτίζουμε καινούργιο σπίτι, για το οποίο έχω αναλάβει την επιμέλεια, καθώς η διαδικασία εδώ είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Ανάμεσα σε όλα αυτά, φροντίζω πάντα να κάνουμε πράγματα ως οικογένεια και να δημιουργούμε εμπειρίες και αναμνήσεις για τα παιδιά μας.

Πόσα χρόνια είσαι εκεί και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να μεταναστεύσεις;
Μετακόμισα για πρώτη φορά το 2005. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν η προσαρμογή τα πρώτα χρόνια, μακριά από τους φίλους και την οικογένεια, ανάμεσα σε κόσμο με διαφορετική νοοτροπία και φυσικά με διαφορετικό τρόπο ζωής. Σ’ αυτά τα 16 χρόνια έζησα σε πολλές περιοχές και πολιτείες πριν καταλήξω στο Κολοράντο και πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα πως, παρ όλες τις δυσκολίες της προσαρμογής, η απόφαση, οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες μας έχουν ανταμείψει.    

Αφροδίτη με το χέρι στην καρδιά, πιστεύεις πως οι χώρες ή οι πόλεις στις οποίες ζούμε μπορούν να καθορίσουν την ίδια την ύπαρξη μας και την μοίρα μας;
Το πιστεύω απόλυτα! Ο καθένας από μας είναι ένα κράμα των ανθρώπων, των τόπων και των εμπειριών που έχει βιώσει στην πορεία του. Όσα ζούμε μας διαμορφώνουν, το ίδιο και οι χώρες που ζούμε. Για μένα, το ότι βρέθηκα μόνη σε μια ξένη χώρα, με έκανε πιο ανεξάρτητη. Έμαθα να επιβιώνω και να λειτουργώ αυτόνομα, χωρίς την προστατευτική αγκαλιά οικογένειας και φίλων. Έμαθα να ανταπεξέρχομαι σε δυσκολίες και καταστάσεις που δεν είχα φανταστεί. Ταυτόχρονα άνοιξε το μυαλό μου, αποδέχομαι πιο εύκολα τη διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων, τη σέβομαι, και ταυτόχρονα έμαθα να διεκδικώ την αποδοχή και για μένα την ίδια. Σίγουρα η απόφαση να ζήσω στις ΗΠΑ με άλλαξε, καθόρισε τη μοίρα μου και τη ζωή μου.  

Παρόλο που συχνά λέγεται πως η Κύπρος είναι ιδανική για να μεγαλώσεις παιδιά, πρέπει να σου πω ότι επειδή έχω ζήσει και Νέα Υόρκη και Λονδίνο, θεωρώ πως και μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μπορεί να είναι ιδανικές για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, λόγω των πολλών επιλογών που δίνουν και είναι kids friendly σε πολλούς τομείς. Πρέπει λοιπόν να σου πω ότι βλέποντας τις δικές σου φωτογραφίες με τα δικά σου παιδιά στα ΜΚΔ θεωρώ πως επιβεβαιώνεται αυτή η αντίληψή μου. Πες μου λοιπόν λίγα λόγια πως είναι να μεγαλώνεις παιδιά σε μία πολιτεία όπως είναι το Κολοράντο και αν θεωρείς ότι μπορεί και να είναι καλύτερα από το να μεγάλωναν στην Κύπρο.
Σαφώς και υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές, ειδικά ως προς τα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια και τις επιλογές που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους. Ακόμα, το Κολοράντο είναι μεγάλο, αλλά είναι πιο ήσυχο αν το συγκρίνεις με την Νέα Υόρκη, γεγονός που το καθιστά πιο κατάλληλο για οικογένειες, κατά τη δική μου άποψη. Το δύσκολο εδώ, είναι πως μας λείπουν πολύ οι παππούδες και οι γιαγιάδες, όπως και το να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας. Αυτό τον ρόλο τον έχω αναλάβει εγώ και προσπαθώ όσο μπορώ να διδάξω και να μεταδώσω στις δυο μου κόρες, Ελένα και Άννη την κουλτούρα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Από την Κύπρο μας τι σου λείπει; Και συγκεκριμένα από τη Λάρνακα μας;
Μου λείπουν τα πάντα! Η οικογένεια, οι φίλοι, η θάλασσα πάρα πολύ, οι βόλτες μας στις Φοινικούδες, ο αέρας του τόπου μου, οι γεύσεις και τα εδέσματα μας, οι τυχαίες συναντήσεις στο δρόμο ή σε μια έξοδο με γνωστούς και φίλους, οι εγκάρδιοι χαιρετισμοί. Όλα όσα ζούμε και έχουμε στην Κύπρο, τα οποία θεωρούμε δεδομένα, όταν ζεις στο εξωτερικό τα εκτιμάς και σου λείπουν όσο τίποτα άλλο.

Εσείς εκεί πως βιώσατε την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και πως την βιώνετε σήμερα;
Ήταν μια πολύ δύσκολή περίοδος και για μας, όπως και για όλο τον κόσμο. Παρόλο που δεν βιώσαμε τον απόλυτο εγκλεισμό όπως στην Κύπρο, παρά μόνο 10 το βράδυ με 5 το πρωί και χωρίς την ανάγκη να στέλνουμε sms, το συναίσθημά του περιορισμού και ο φόβος υπήρχαν διάχυτα. Το χειρότερο που βιώσαμε εμείς, ήταν η έλλειψη αγαθών στις υπεραγορές. Αυτό που ακούγατε πως τα ράφια ήταν άδεια τελείως, χωρίς τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και χαρτί τουαλέτας, ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα για μας. Ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία που εύχομαι να μην ξαναζήσει κανείς ποτέ. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και εύχομαι πραγματικά να βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της τρομερής πανδημίας.

Θυμάμαι τη σχέση σου με το τένις, εξακολουθείς να παίζεις κι εκεί που είσαι τώρα; Τι άλλα χόμπι έχεις;
Το αγαπώ το τένις, εξάλλου ασχολούμουν από μικρή και για πολλά χρόνια σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δεν  μπορώ να πω πως τώρα πια παίζω τόσο συχνά όσο παλιά, αλλά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία παίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό. Εδώ ανακάλυψα το σκι, καθώς το Κολοράντο διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίως, το Aspen Colorado, και οφείλω να ομολογήσω πως έχει γίνει το δεύτερο αγαπημένο μου άθλημα.

Ταξιδεύεις συχνά και σε άλλες πολιτείες; Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ότι η κάθε μία πολιτεία των ΗΠΑ είναι τόσο διαφορετική, πολλές φορές σαν να είναι διαφορετική χώρα;
Αυτή την περίοδο δεν ταξιδεύω συχνά, αλλά όντος έχω επισκεφτεί και έχω ζήσει σε πολλές διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ. Αλήθεια είναι πως κάθε πολιτεία έχει τις ομορφιές της και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Το Las Vegas είναι λαμπερό, θορυβώδες, και αποπνέει διασκέδαση με όλα τα καζίνο, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τα νυχτερινά κέντρα. Στo Los Angeles της California αισθάνεσαι έντονα την παρουσία του Hollywood, η Νέα Υόρκη σε συνεπαίρνει με τους ουρανοξύστες της και τον κοσμοπολίτικο αέρα, ενώ στο Texas αισθάνεσαι την νοοτροπία των cowboys, ακριβώς όπως βλέπουμε πολλές φορές σε ταινίες. Αυτό είναι το ωραίο των ΗΠΑ, μέσα σε μια χώρα συνυπάρχουν τόσες διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.

Τα παιδάκια σου μιλούν ελληνικά; μιλάτε ελληνικά στο σπίτι;
Μιλάμε ελληνικά και αγγλικά στο σπίτι. Η μεγάλη μου κόρη έμαθε και μιλάει τα ελληνικά καλά. Η μικρή τώρα αρχίζει. Η γλώσσα μας και η επαφή με τις ρίζες μας είναι για μένα μια προτεραιότητα και προσπαθώ με κάθε τρόπο να εμφυσήσω στις κόρες μου την αγάπη για τον τόπο μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν βρεθείς στη Λάρνακα;
Πηγαίνω στην ΑΕΚ για σουβλάκια με τους γονείς μου.

Από τη Λάρνακα των παιδικών και εφηβικών σου χρόνων τι σου λείπει και τι θυμάσαι με ιδιαίτερη αγάπη;
Έχω αμέτρητες υπέροχες αναμνήσεις από τη Λάρνακα των παιδικών μου χρόνων. Η πιο έντονη ανάμνηση όμως είναι το Πάσχα στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, η περιφορά του επιταφίου, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Ανάσταση και όλη η εμπειρία των ημερών. Αυτό που μου λείπει είναι οι βόλτες στα στενά της πόλης, να βλέπω τους σκαλιώτες, να συναντώ γνωστούς. Αυτά είναι τα ωραία πράγματα του τόπου μας που τίποτα δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει.

Αφροδίτη μου θα ήθελα να σε ευχαριστήσω μέσα απ τη καρδιά μου για την τόσο θετική ανταπόκριση σου να κάνουμε αυτή την κουβέντα, στο διαδικτυακό περιοδικό της πόλης μας skalatimes και θα ήθελα να κλείσουμε με ένα δικό σου μήνυμα στους Λαρνακείς. Γιατί ξέρω πως κι εσύ, παρόλο που ζεις μακριά, όπως οι περισσότεροι Λαρνακείς αγαπάμε ιδιαίτερα την πόλη μας είτε βρισκόμαστε εδώ είτε βρισκόμαστε εκτός. Ίσως μάλιστα πολλές φορές όσοι ζουν εκτός να βλέπουν και τα πράγματα με πιο καθαρή ματιά.
H αλήθεια είναι πως εμείς οι Λαρνακείς έχουμε μια μοναδική καλοσύνη και μια αρχοντιά, που είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Και η πόλη μας είναι όμορφη, με ιστορία και με αρχοντιά κι αυτή, όπως οι άνθρωποί της. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον παραδώσουμε ακόμα καλύτερο στις γενιές που έρχονται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Αφροδίτη Καραπατάκη: “H απόφαση να ζήσω στις ΗΠΑ με άλλαξε, καθόρισε τη μοίρα μου και τη ζωή μου””

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή ο Χριστοδουλίδης

«Προφανώς ούτε με τη συμπολίτευση συνεννοείται ούτε με την προεδρεύουσα που υποτίθεται δηλώνει αντιπολίτευση», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος

error: Content is protected !!