Search
Close this search box.

Ο Δήμαρχος Aντρέας Βύρας μιλά στο SkalaTimes στην πρώτη συνέντευξη της νέας χρονιάς: «Σημαντικοί στόχοι που είχαμε θέσει ολοκληρώνονται μέσα στο 2022»

Ημέρα των Φώτων, έξι μέρες μετά την άφιξη της νέας χρονιάς και το SkalaTimes στην πρώτη για φέτος συνέντευξη με το Δήμαρχο της πόλης μας, Ανδρέα Βύρα, κουβεντιάζει μαζί του για τη χρονιά που έφυγε και για τη χρονιά που έρχεται. Η Λάρνακα υλοποιεί στόχους, οράματα και έργα, αλλά την ίδια ώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πανδημία που της έχει στοιχίσει. “Πέρα από τις καραντίνες και όλα τα άλλα που έφερε η πανδημίας, είχαμε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο Δήμο, μείωση των εσόδων μας γύρω στο 30%” λέει στη συνέντευξη ο Δήμαρχος.
Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας συνεχίζει στο τιμόνι της πόλης, όπως την πρώτη μέρα που είχε αναλάβει τη Δημαρχία: με πυγμή, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και ρεαλισμό. Και αν δεν μιλά πολύ, αφήνει τα έργα της πόλης να μιλούν.
Περισσότερα στη πιο κάτω κουβέντα μας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς κύριε Δήμαρχε να ξεκινήσουμε με τη χρονιά που πέρασε. Ποια έργα θεωρείς ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ή έχουν τροχοδρομηθεί;
Ήταν μια χρονιά, η οποία πέρα από τις δυσκολίες της πανδημίας, αλλά ήταν η χρονιά ολοκλήρωσης τριών μεγάλων έργων για τον Δήμο Λάρνακας: 1. H Λέσχη Λάρνακας (Πολυχώρος Δηκιουργικότητας και Πολιτισμού) 2. Του Κοινοτικού Κέντρου και 3. Το έργο Ανάπλασης οδών για Διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας.
Επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο το έργο της πλατείας Ζουχούρι (ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας), που θα τελειώσει μέσα σε αυτή τη νέα χρονιά και επίσης η Δημοτική Αγορά η οποία μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα τελειώσει.

Θα έλεγες ότι η πανδημία τα τελευταία δυο χρόνια επηρέασε σημαντικά το έργο του Δήμου Λάρνακας;
Σίγουρα έχει επηρεάσει τα οικονομικά του Δήμου Λάρνακας, με σοβαρές μειώσεις των εσόδων του, που αναπόφευκτα μας ανάγκασαν να γίνουν σημαντικές περικοπές σε πολλά σχέδια και πλάνα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποια σημαντικά έργα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας;
Οι ασφαλτοστρώσεις. Θα έπρεπε να είχαμε περισσότερα λεφτά για τις ασφαλτοστρώσεις, αλλά αυτή η τρομακτική μείωση των εσόδων, μας ανάγκασε να περιοριστούμε σε μικρότερα ποσά επιδιορθώσεις δρόμων. Επίσης, έργα όπως η ανάπλαση Άη Γιάννη, πέρα από τα πρακτικά προβλήματα, λόγω της ύπαρξης εργολάβων για άλλα έργα στη περιοχή μας, μας ανάγκασε να κάνουμε ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Και άλλα καθημερινά ζητήματα που λόγω πανδημίας συναντήσαμε δυσκολίες. Επαναλαμβάνω ότι πέρα από τις καραντίνες και όλα τα άλλα που έφερε η πανδημίας, είχαμε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο Δήμο, μείωση των εσόδων μας γύρω στο 30%.

Μιας και το ανέφερες Δήμαρχε τι γίνεται με την ανάπλαση του Άη Γιάννη, ποια είναι τα σχέδια του Δήμου σήμερα, πως θα προχωρήσει;
Είχαμε πολλές επαφές με το τμήμα αρχαιοτήτων διότι όπως έχουμε πει αυξανόταν το κόστος για την ανάπλαση της Πλατείας του Αη Γιάννη, λόγω του συνεχούς εντοπισμού αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκσκαφέων που γίνονταν στη περιοχή από τον εργολάβο του ΣΑΛ. Συζητήσαμε διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να βρούμε νέες μεθόδους να υλοποιηθεί το έργο χωρίς να επηρεάσει το έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δεν βρήκαμε κάτι. Τελικά, όμως, το έργο μπήκε στην τελική του ευθεία, έχουμε συμφωνήσει με το μελετητή του έργου, λόγω ακριβώς των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν, λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν από το αποχετευτικό, κάναμε μια νέα συμφωνία με το μελετητή και ξεκίνησε να εργάζεται στα νέα αναθεωρημένα σχέδια.
Υπολογίζουμε ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι ώριμο το έργο για προσφορές. Βεβαίως, ελπίζω να μην έχουμε πισωγυρίσματα λόγω πανδημίας. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο θα ξεκινήσει το 2022-2023.

Δηλαδή Δήμαρχε ο λόγος που σταμάτησε το έργο είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων;
Ο πρώτος σοβαρός λόγος είναι ότι εκτελούνταν έργα από το ΣΑΛ που είχαν σοβαρή καθυστέρηση λόγω του συνεχούς εντοπισμού αρχαιοτήτων και δεν μπορούσε κάτω από αυτές τις συνθήκες να μπει και δεύτερος εργολάβος να εργαστεί για άλλο έργο. Επίσης είχαμε βάλει ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ήταν μεγάλα έργα στην περιοχή εκεί και ναι, ο τρίτος λόγος ήταν ότι υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και υπάρχουν ακόμη, για την υλοποίηση του έργου αυτού. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας είπε «δεν μπορείτε να έχετε τρία έργα μέσα σε αυτό τον πυρήνα της Λάρνακας, γιατί θα χρειαστώ αρκετούς αρχαιολόγους». Θέλω να πω λοιπόν πως ναι, έχουμε και σοβαρά προβλήματα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το έργο αυτό της Ανάπλασης του Άη Γιάννη.

Πάμε στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς, πέρασε στα χέρια του Δήμου μετά τις δυσκολίες που είχατε με τον εργολάβο, να μας πείτε κάτι γι αυτό;
Ναι, είχαμε τερματίσει το Συμβόλαιο, για πολλοστή μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των υποχρεώσεων του. Οι εσωτερικοί σύμβουλοι του Δήμου, ήδη εργάζονται πυρετωδώς για να κάνουμε μια καταγραφή υπολειπόμενων εργασιών, αλλά και των κακοτεχνιών που πρέπει να αλλάξουν και υπολογίζουμε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ξεκινήσουν οι εργασίες από τα Συνεργεία και τους νέους εργολάβους του Δήμου. Υπολογίζουμε σε ένα- ενάμιση μήνα να τελειώσει το έργο.

Η πλατεία Ζουχούρι;
Προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Βεβαίως είναι ένα δύσκολο έργο, αφορά αποκατάσταση διατηρητέων οικοδομών που ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.

Δηλαδή;
Δηλαδή, όταν μπήκαμε μέσα στο ξενώνα που ήταν για δεκαετίες κλειστός διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα αποκατάστασης αυτών των χώρων, αλλά ο εργολάβος και οι μηχανικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα, είναι πολύ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έτσι μέχρι τον Μάιο, Ιούνιο του 2022 θα είναι τελειωμένο το έργο.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης (Ερμού, Ζήνωνος, Παλλάς κτλ), τα καταστήματα, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λένε, μετά την δημιουργία του Mall, αλλά και λόγω της πανδημίας. Πώς σκέφτεστε να βοηθήσετε, ως Δήμος, το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης μας;
Πέρα από τα έργα τα οποία έχουν γίνει ή γίνονται, όπως πχ Δημοτική Αγορά, Πλατεία Ζουχουρί, που σίγουρα θα βοηθήσουν το κέντρο μας, όπως βοηθά και η Λέσχη Λάρνακας στην οποία γίνονται πολλές εκδηλώσεις, πέρα λοιπόν από τα έργα που ήδη έχουν γίνει, έχουμε το μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει το 2023, όπου η Πλατεία ΑΛΚΗΣ, η Ακρόπολη, η Ερμού, η Ζήνωνος Κιτιέως θα γίνουν πλακόστρωτα και θα αλλάξουν εντελώς το πρόσωπο του ιστορικού εμπορικού μας κέντρου και θα δώσει ώθηση για περισσότερους επισκέπτες.
Έχουμε ήδη μελετητές για το έργο αυτό, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και από τα αντισταθμιστικά του Mall και είναι στη τροχιά της υλοποίησης, αλλά όπως ξέρετε η πρώτη φάση της υλοποίησης είναι η ωρίμανση του έργου, έχουμε μελετητές οι οποίοι εργάζονται εδώ και καιρό σε αυτό το έργο.

Για το 2022 ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι Δήμαρχε για τη πόλη μας;
Σημαντικοί στόχοι που είχαμε θέσει ολοκληρώνονται μέσα στο 2022. Οι σημαντικοί στόχοι είναι ότι γλιτώνουμε οριστικά από τις δεξαμενές! Το 2022 είναι η χρονιά που θα μετακινηθούν και οι εγκαταστάσεις υγραερίου και συγκεκριμένα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Άρα, υλοποιείται ένας σημαντικός στόχος που θέσαμε από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η Λάρνακα να μην κοιμάται με το φόβο και τον κίνδυνο των εγκαταστάσεων και αυτός ο στόχος υλοποιείται μέσα στο 2022. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, για την ασφάλεια, αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης μας. Ήδη καθαρίζει η περιοχή και από την οπτική ρύπανση.
Επίσης το 2022 είναι η χρονιά που ξεκινά ακόμη ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Λάρνακα, μέσα σε αυτή τη χρονιά ξεκινούν τα έργα της Μαρίνας και του λιμανιού.
Επίσης είναι η χρονιά μέσα στην οποία θα ξεκινήσουν νέα έργα για τον επόμενο κύκλο των διαρθρωτικών ταμείων που είναι: Η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, η  γειτονιά των καλλιτεχνών, το Πάρκο Σαλίνα, το έργο στους Συνοικισμούς και η ανάπλαση του κτηρίου της κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή και η δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων για την Λάρνακα.

Ως Πρόεδρος Ένωσης Δήμων, όσον αφορά την μεταρρύθμιση που βρισκόμαστε κύριε Δήμαρχε;
Είμαστε στο σημείο όπου αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις από τη βουλή. Η δική μας δουλειά έχει τελειώσει, με την έννοια ότι η Ένωση Δήμων εργάστηκε σκληρά, κατέθεσε ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, κάναμε συμβιβασμούς κάναμε εισηγήσεις και δώσαμε λύσεις οι οποίες μας έβγαλαν από πολλά αδιέξοδα. Τώρα, είναι θέμα της βουλής, τους πρώτους μήνες του 2022 να ξεμπερδεύουμε με αυτή τη κατάσταση και να προχωρήσει μια πολυπόθητη μεταρρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, να ρωτήσω για τις δημοτικές εκλογές;

Έχω ήδη πει πως μια θητεία δεν είναι αρκετή. Ιδιαίτερα δε αν προχωρήσει και η μεταρρύθμιση και γίνουν και οι ενοποιήσεις, ως ένα άτομο που εργάστηκε πάρα πολύ για την μεταρρύθμιση θεωρώ ότι ακόμη μια θητεία θα είναι τέτοια η οποία θα μου επιτρέψει να εφαρμόσω ακόμη καλύτερα το όραμα και τους στόχους μου για τη πόλη μας, όλα αυτά που έχουμε θέσει.





Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή ο Χριστοδουλίδης

«Προφανώς ούτε με τη συμπολίτευση συνεννοείται ούτε με την προεδρεύουσα που υποτίθεται δηλώνει αντιπολίτευση», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος

error: Content is protected !!