Search
Close this search box.

Πρόεδρος Κ.Σ Ορόκλινης Ν. Φακοντής: “Δεν μπορεί κανένας να στερεί την ποιότητα ζωής από τους πολίτες, είτε επειδή θέλει να έχει προεδρία, είτε επειδή θέλει να έχει την καρέκλα”

Με αιχμές και χωρίς περιστροφές ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης κ. Νεόφυτος Φακοντής σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο SkalaTimes, μίλησε για όλα όσα αφορούν ή επηρεάζουν την Ορόκλινη, ανάμεσα σε άλλα μίλησε φυσικά και για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις απαιτήσεις της Αραδίππου.
H συνέντευξη θα δημοσιευτεί την Κυριακή στο SkalaTimes, ωστόσο πιο κάτω ένα απόσπασμα που αφορά έμμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα προβλήματα της Ορόκλινης;
Ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ορόκλινη είναι η δημιουργία Αποχευτευτικού Συστήματος. Εδώ και 25 χρόνια οι πολίτες οι οποίοι έχουν περιουσίες στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης πληρώνουν τέλη για το αποχευτευτικό. Το αποχετευτικό στην τουριστική περιοχή ολοκληρώθηκε πέρσι. Απαίτηση μας εδώ και χρόνια είναι να ενταχθεί η Ορόκλινη στο Αποχετευτικό Σύστημα. Είμαστε μέλος του Συμβουλίου Αποχετευτικού Λάρνακας (ΣΑΛ). Εγώ είμαι στο Δ.Σ. Παίρνουμε αποφάσεις. Όμως δεν προχώρησε να ενταχθεί η κοινότητα μας και να μπει στο σύστημα αποχετεύσεων, να κατασκευαστεί σύστημα στην Ορόκλινη. Ο λόγος; Υπήρχε πρόβλημα επειδή η Αραδίππου ήθελε να φτιάξει δικό της Συμβούλιο Αποχετεύσεων. Σε κάποιο σημείο έπεισε και τα Λιβάδια να πάνε μαζί της. Το αποτέλεσμα ήταν η Ορόκλινη και η  Πύλα να μείνουμε να περιμένουμε να γίνει το εργοστάσιο στην περιοχή της Αραδίππου και τα λύματα της Ορόκλινης, της Πύλας, των Λιβαδιών και της Αραδίππου να καταλήγουν στην Αραδίππου. Χωρίς αυτούς θα δημιουργείτο πρόβλημα. Η υφιστάμενη αγωγή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας που εξυπηρετεί την τουριστική περιοχή δεν μπορούσε να εξυπηρετεί και την κοινότητα Ορόκλινης και Πύλας. Οπόταν βρεθήκαμε δέσμιοι των αποφάσεων της Αραδίππου.
Όταν η κυβέρνηση, πριν ενάμιση-δύο χρόνια περίπου, είπε στην Αραδίππου ότι δεν μπορεί να φτιάξει Συμβούλιο Αποχετεύσεων δικό της και ότι πρέπει να ενταχθεί στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας απεδέχθη και είχε βάλει όρο, να έχει εκ περιτροπής προεδρία. Εκεί δημιουργήθηκε άλλη, νέα, καθυστέρηση πάλι εξαιτίας της Αραδίππου και της απαίτησης για εκ περιτροπής προεδρία.

Γιατί να θέλει εκ περιτροπής προεδρία;
Δεν ξέρω! Ίσως για την καρέκλα!

Και εσείς πως αντιδράσατε;
Εγώ τότε είχα πει ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν. Όταν στην συνέχεια ο Δήμος Αραδίππου είχε οφειλές στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, περίπου δέκα εκατομμύρια, τα οποία του πλήρωσε το κράτος, τότε η Αραδίππου ήρθε αυθημερόν και εντάχθηκε στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) χωρίς απαιτήσεις για εκ περιτροπής προεδρία. Τότε είχα πει και θα σας το ξαναπώ σήμερα και θα τονίσω, ότι δεν μπορεί κανένας να στερεί την ποιότητα ζωής από τους πολίτες, είτε επειδή θέλει να έχει προεδρία, είτε επειδή θέλει να έχει την καρέκλα. Πρέπει να δούμε τους πολίτες.
Και έτσι βάλαμε μπροστά, από πέρσι,  για να κάνουμε αυτό το αποχετευτικό.
Όμως, παρ’ όλες τις δύο συσκέψεις που κάναμε με τον Υπουργό Γεωργίας και τις υποσχέσεις που έχουν δώσει, ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χορηγίες που πρέπει να δώσει το κράτος προς το ΣΑΛ για να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.
Φέτος αποφασίσαμε ότι λεφτά του ΣΑΛ να διατεθούν για να γίνει η μελέτη των 4 κοινοτήτων για να μπορούμε του χρόνου να βγούμε σε προσφορές για να κάνουμε το αποχετευτικό σύστημα το οποίο, για τις περιοχές μαζί με το εργοστάσιο, θα στοιχίσει πέραν των 130 εκατομμυρίων. Να σας αναφέρω ότι το κράτος έχει δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε, ότι αν δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα, μέχρι το 2024, σε οικισμούς πέραν των 2 χιλιάδων κατοίκων, τότε η Κύπρος θα πληρώνει 90 εκατομμύρια τον χρόνο στην ΕΕ.  (Η Ορόκλινη και τα Λιβάδια έχουν από δέκα χιλιάδες κατοίκους, η Αραδίππου 25 χιλιάδες κατοίκους).  
Έχω στείλει επιστολή στον Υπουργό μέσα από την οποία του λέω πως “αντί να δίνετε αύριο αυτά τα 90 εκατομμύρια κάθε χρόνο ως κυρώσεις, δώστε τα να φτιάξουμε τα αποχετευτικά μας συστήματα”.

  • Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του Κ.Σ Ορόκλινης κ. Φακοντή, την Κυριακή στο SkalaTimes

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το σπαθί το οποίο αποκεφάλισε τον Οδυσσέα, ωχριά μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη την οποία ανέσυρε η κοινωνία

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Καλλίνικου, Διευθυντή Σύνταξης Philenews(21/9/24) Έγραφα προχθές, ότι η κατάφορη αδικία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία.

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

error: Content is protected !!