Search
Close this search box.

Περί Αγίου Βαλεντίνου….

Tης Γιώτας Δημητρίου

I loved her against reason, against promise, against peace, against hope, against happiness, against all discouragement that could be.”
-Charles Dickens, Great Expectations

«Την αγάπησα ενάντια στη λογική, ενάντια στην υπόσχεση, ενάντια στην ειρήνη, ενάντια στην ελπίδα, ενάντια στην ευτυχία, ενάντια σε κάθε αποθάρρυνση που θα μπορούσε να υπάρξει»…. Και δεν ξέρω αν έχει υπάρξει κάτι πιο σπουδαίο για τον έρωτα, στην παγκόσμια λογοτεχνία, από αυτά τα λόγια του Charles Dickens στο διάσημο βιβλίο του Great Expecations. Και δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από το να αγαπάς ενάντια σε όλα τα πιο πάνω και με την πεποίθηση (ή την ψευδαίσθηση) του για πάντα.

Περισσότερο, αυτό που δεν ξέρω, είναι αν υπάρχουν οι αγάπες αυτές- που συναντάμε στην καλή κλασική λογοτεχνία, στις μέρες μας, ή αν έχει αφανιστεί αυτό το είδος της αγάπης στον μοντέρνο μας κόσμο.

Μα αυτά, βέβαια, είναι θέματα για φιλοσοφική ανάλυση και ίσως από ειδικούς. Μια δημοσιογράφος, δεν είναι ειδική, όσο και αν κυλάνε μέσα τις χιλιάδες σελίδες κλασικής λογοτεχνίας και ατάκες της Jane Austen που κάνουν μεγάλη ζημιά και προκαλούν επικίνδυνο υπερ-ρομαντισμό εφ’ όρου ζωής.

Αυτό που θα ήθελα να γράψω σήμερα, 14/2 είναι πως «ο  Άγιος Βαλεντίνος  επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης,ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης».
Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές εκκλησίες ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου.

Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το Γενικό Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια, παρόλο που η χρήση των προ του 1970 ημερολογίων επιτρέπεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο, και τον αναφέρει στη καταχώρηση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία.

Περισσότερα για τον ‘Αγιο Βαλεντίνο και τη σχέση του με τη Μυτιλήνη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Άγριος καβγάς στις Φοινικούδες στη Λάρνακα με ανήλικους / “Πώς νομίζετε ότι νιώθουμε εμείς ως ιδιοκτήτες μαγαζιών στις φοινικούες; Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια”

SkalaTimes Άγριος καβγάς μεταξύ νεαρών αλλοδαπών σε καφεστιατόριο της Λάρνακας ξέσπασε ψες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 23χρονου και ενός 17χρονου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο

Οι Kontovourkis & Co. κυκλοφορούν το EP τους, μαζί με το νέο τους κομμάτι, την ατμοσφαιρική country μπαλάντα ‘Last Farewell’

Μετά την κυκλοφορία της καλοκαιρινής σερενάτας ‘Αύριο Μεσημέρι’ και του δυναμικού, αγγλόφωνου ντεμπούτου τους σε άρωμα skiffle, το ‘Long Way to Nirvana’, οι Kontovourkis & Co. κυκλοφορούν

error: Content is protected !!