Search
Close this search box.

Εγκαίνια έκθεσης «Αρμάνδος Τζιοζεφέν 1931-2011» στο Μουσείo Πιερίδη

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), σε συνεργασία με το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και την Αντιπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Αρμάνδος Τζιοζεφέν 1931-2011», διοργάνωσε εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής και προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη με τίτλο «Αρμάνδος Τζιοζεφέν 1931-2011». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα χθες, Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου, κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας του Μουσείου.

Η τελετή των εγκαινίων περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Πήτερ Αστζιάν, χαιρετισμούς από την Αντιπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κα Αντωνέλα Μαντοβάνη και, εκ μέρους του δρος Κυπριανού Δ. Λούη, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικού Συντονιστή για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων, από την ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων δρα Αντωνία Λοΐζου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δόθηκε στους παρευρισκόμενους η έκδοση «Αρμάνδος Τζιοζεφέν 1931-2011», η οποία υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) στο πλαίσιο της παρουσίασης καταξιωμένων καλλιτεχνών από τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Ο κ. Πήτερ Αστζιάν καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο Μουσείο και έδωσε τον λόγο στην κα Αντωνέλα Μαντοβάνη, η οποία στον δικό της χαιρετισμό ευχαρίστησε το Μουσείο Πιερίδη για τη φιλοξενία της έκθεσης και επεσήμανε ότι η έκδοση και η έκθεση «Αρμάνδος Τζιοζεφέν 1931-2011» παρουσιάζουν ολοκληρωμένη την πολύπτυχη προσφορά και συμβολή του Αρμάνδου στην κυπριακή μουσική, την αγάπη του για τη ζωγραφική και την χαρακτική, καθώς και την πρωτοπορία του στον αερομοντελισμό στην Κύπρο. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση της έκδοσης και τη διοργάνωση της έκθεσης.

Ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για θέματα Θρησκευτικών Ομάδων δρ Κυπριανός Δ. Λούης στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων δρ Αντωνία Λοϊζου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, έχει αναλάβει έμπρακτα τη συμβατική υποχρέωση να προστατεύσει, να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προβάλλει, προωθεί και καλλιεργεί συστηματικά τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λατίνων, μιας κληρονομιάς που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο σύνολό της». Τέλος, επεσήμανε ότι η φιλοξενία της εν λόγω έκθεσης στη Λάρνακα θα δώσει την ευκαιρία στους Λαρνακείς και ιδιαίτερα στα μέλη της Λατινικής κοινότητας της Λάρνακας, να γνωρίσουν τη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο μιας εξέχουσας προσωπικότητας του τόπου μας.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και ξενάγηση – παρουσίαση της έκδοσης από τη δρα Αντωνία Λοΐζου, ΕΜΕ Φιλολογικών, και τη δρα Πόπη Θεοφάνους, Λειτουργό του Γραφείου του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

————————————————————–

Αρμάνδος Τιοζεφέν – Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Αρμάνδος Τζιοζεφέν γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 1931.

Καταγόταν από μουσική οικογένεια με μακρά παράδοση. Φοίτησε στο Παγκύπριον Γυμνάσιον (1945 -1951). Αν και η αγάπη του για τη μουσική εκδηλώθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο πατέρας του δεν τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά. Σπούδασε με αλληλογραφία μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Το 1952 διορίστηκε μηχανικός στο τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων. Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε για το υδρευτικό σύστημα Αμμοχώστου και Αγίας Νάπας και στη συνέχεια ταξίδευε σε όλη την Κύπρο για τις ανάγκες της εργασίας του. Η υποχρέωση αυτή τον έφερε πιο κοντά στην κυπριακή ύπαιθρο, την οποία αποδίδει εικαστικά σε μια μεγάλη σειρά από ακουαρέλες.

Η συστηματική ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, όπως ο ίδιος δήλωσε, ξεκίνησε το 1958. Από την περίοδο αυτή μέχρι και τον θάνατό του, θα ζωγραφίζει, θα παίζει μουσική και θα ασχολείται με τον αερομοντελισμό.

Η αγάπη του για τη ζωγραφική και τη χαρακτική τον οδήγησαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Περουτζίνο του Πιέτρο Βανούτσι (Σχολή Τέχνης από τον 16ο αι.) στην Ιταλία, όπου για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια (1988 και 1989) παρακολούθησε μαθήματα γυμνού και οξυγραφίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήρε το Α΄ βραβείο στην οξυγραφία (μετάλλιο και δίπλωμα).

Το μουσικό του ταλέντο αναδείχθηκε νωρίς. Όπως ο ίδιος δηλώνει, «είμαι εκτελεστής και συνθέτης. Έχω ασχοληθεί με το νεοκυπριώτικο τραγούδι, έχω τέσσερεις βραβεύσεις στο ενεργητικό μου και δισκογραφία με την Columbia». Οι μουσικές του συνθέσεις κυκλοφόρησαν σε βινύλια σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ασχολήθηκε, επίσης, με τον αερομοντελισμό, δραστηριότητα πολύ ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική από τη μουσική και την τέχνη.

Πέθανε στη Λευκωσία το 2011.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συναυλία «Ερμηνεύοντας» με Νατάσσα Μποφίλιου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ….»  ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ • ΩΡΑ: 15:00 Αμφιθέατρο ΧΕΝΙΟΝ (Παραλιμνι)   ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  👉Ιστοσελίδα σχολής: www.do-mi-sol.com 👉Ticketmaster: https://www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html?idEvent=5908 👉Ωδείο ΝΤΟΜΙΣΟΛ – Λιοπετρι (τηλ: 23002003) 👉Design’s by Emilia

error: Content is protected !!