Search
Close this search box.

Αυτή την Τετάρτη στο SkalaTimes αποκλειστική συνέντευξη με τον…. τελευταίο στη γη πραγματικά διανοούμενο!


«Γιατί στο κάτω κάτω για κάποιους δημοσιογράφους σαν κι εμένα οι διανοούμενοι και οι συγγραφείς είναι οι δικοί μας rock stars.
Και για εμένα ο Chomsky είναι το νούμερο ένα, Rock Star»

Της Γιώτας Δημητρίου

Ο Noam Chomsky, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1928, είναι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (γνωστό ως ΜΙΤ). Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία και άρθρα, έχει δώσει πολλές διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, γύρω από την γλωσσολογία, την φιλοσοφία, την πολιτική, αλλά και την ιστορία της διανόησης.
Μέσα από τα βιβλία και άρθρα του όλα αυτά τα χρόνια, κρίνει αρνητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ η ακτιβιστική του δράση ξεκινάει από πολύ παλιά, από τη δεκαετία του ’60.
Ο ίδιος ο Chomsky δηλώνει ότι είναι Αναρχικός.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και αποφοίτησε με πτυχίο φιλοσοφίας το 1949 και με μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία το 1951.  Στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον διάσημο γλωσσολόγο Zelliq Harris, κάτι που καθόρισε σε κάποιο βαθμό την μετέπειτα πορεία του.

Με τον Noam Chomsky επικοινωνώ κατά διαστήματα, μέσω ημέηλ και τον ρωτώ διάφορα (κάποτε είναι έξυπνες οι ερωτήσεις μου, κάποτε χαζές και παιδιάστικες, το αναγνωρίζω). Ξεκίνησα να επικοινωνώ μαζί του για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια, όντας φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο.
Ο Σκοτσέζος καθηγητής μου, που ένιωθα πως δεν με συμπαθούσε, μου είχε εισηγηθεί, για την πτυχιακή μου να επικοινωνήσω με τον Noam Chomsky και τον John Pilger. Αποδείχθηκε πως ήταν η καλύτερη συμβουλή που μου είχε δώσει και προς μεγάλη μου έκπληξη μου απάντησαν και οι δύο. (H Πτυχιακή μου είχε θέμα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ).
Από τότε, κατά καιρούς, στέλνω μηνύματα στον Noam Chomsky, μέσω ημέηλ (σε εκείνο το ημέηλ με την διεύθυνση του MIT).

Συνέντευξη δεν του ζήτησα ποτέ, επειδή φανταζόμουν και ήθελα η συνέντευξη να γίνει τετ α τετ, όταν θα βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη, ωστόσο, τις φορές που ήμουν στην Νέα Υόρκη δεν το επιδίωξα.
Πρόσφατα όμως, στην ανταλλαγή 2-3 ημέηλς με θέμα το Ουκρανικό, τον ρώτησα τι θα έλεγε να κάναμε μια συνέντευξη του. Μου είπε ότι έχει πολλές παρακλήσεις για συνέντευξη και αρκετές έχουν μπει ήδη σε σειρά προτεραιότητας, ωστόσο μου είπε  να στείλω τις ερωτήσεις μου και θα το έβλεπε.

Τις έστειλα και ήξερα πως έστω και αργοπορημένα, έστω και με σύντομες απαντήσεις, θα μου απαντήσει.
Και το έκανε. Μέσα σε μία μέρα μου απάντησε τις ερωτήσεις μου για συνέντευξη στο SkalaTimes.
Η συνέντευξη του θα δημοσιευτεί αυτή την Τετάρτη στο SkalaTimes και έχει θέμα το Ουκρανικό, την προπαγάνδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, την Αμερική.

Προσωπικά θεωρώ τον Noam Chomsky τον τελευταίο πραγματικά διανοούμενο στον πλανήτη Γη.
Δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του, αλλά συμφωνώ στα περισσότερα, είναι, πιστεύω, ο καθηγητής που ανοίγει παράθυρα στον κόσμο για να δούμε τα πράγματα μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, που μας παροτρύνει να βλέπουμε και την άλλη όψη, ο Αμερικανοεβραίος διανοητής καθηγητής του ΜΙΤ που τα βάζει εδώ και χρόνια με την αμερικανική εξουσία, που λέει τα πράγματα με το όνομα τους, που αποκαλεί εμμέσως πλην σαφώς, ή και απροκάλυπτα πολλές φορές, ψεύτες τους πολιτικούς και τα μεγάλα Αμερικανικά ΜΜΕ.
Είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει και έχει πει τόσα σοφά.
Είναι ο Αμερικανός διανοούμενος καθηγητής που έχει δείξει τον δρόμο της σωστής δημοσιογραφίας. (Πόσοι δημοσιογράφοι ακολουθούμε αυτό το δρόμο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία!).

Γιατί είναι παγκοσμίως τόσο γνωστός και αγαπητός ο Noam Chomsky;
Επειδή «Μέσω της συνεισφοράς του στη γλωσσολογία και σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής ψυχολογίας και των φιλοσοφιών του νου και της γλώσσας, ο Chomsky βοήθησε να ξεκινήσει και να διατηρηθεί αυτό που έγινε γνωστό ως «γνωστική επανάσταση». Επίσης κέρδισε το παγκόσμιο κοινό ως πολιτικός αντιφρονών για τις αναλύσεις του».

θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, σε  ένα ημέηλ μου, τον είχα ρωτήσει για κάποιο πολιτικό πρόσωπο. «Πέθανε» του έγραψα και αυτός μου απάντησε: «αφού είσαι δημοσιογράφος, να χρησιμοποιείς σωστά τις λέξεις, δεν πέθανε, δολοφονήθηκε».
Δεν θα γράψω τώρα, εδώ, σε ποιον πολιτικό αναφερόμουν, ίσως στο μέλλον.

Το SkalaTimes στα δέκα χρόνια ζωής του έχει πάρει αποκλειστικές συνεντεύξεις, τις οποίες έκανα εγώ προσωπικά, από Peter Joseph (ντοκιμαντέρ Zeitgeist), Neale Donald Walsch (βιβλία Conversations with God), Christopher Edge ( ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας που βάζει την κβαντική φυσική στα παιδικά βιβλία λογοτεχνίας) και από πολλούς άλλους διάσημους και γνωστούς, ανά το παγκόσμιο.
Για εμένα όμως, προσωπικά, για τους δικούς μου λόγους, αυτή η συνέντευξη με τον Noam Chomsky είναι η πιο σημαντική συνέντευξη των δέκα χρόνων ζωής του SkalaTimes.
Γιατί στο κάτω κάτω για κάποιους δημοσιογράφους σαν κι εμένα οι διανοούμενοι και οι συγγραφείς είναι οι δικοί μας rock stars.

Και για εμένα, ο Chomsky είναι το νούμερο ένα Rock Star.  

Η συνέντευξη που έδωσε ο Noam Chomsky στο SkalaTimes θα δημοσιευτεί αυτή την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Eύχομαι να διαβαστεί και όσοι την διαβάσουν να πάρουν κάτι από αυτή, ή έστω να τους παρακινήσει να μελετήσουν τον Noam Chomsky αν δεν τον γνωρίζουν, ή να θελήσουν να τον γνωρίσουν καλύτερα.  (Περισσότερα για τον Chomsky εδώ )

Γιατί, αλήθεια, αν θα σωθεί ο κόσμος θα είναι μέσα από τις γνώσεις, το I.Q, τo Ε.Ι και το φως και ο Noam Chomsky τα διαθέτει όλα αυτά!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!