Search
Close this search box.

Η Λάρνακα μετά από δύο χρόνια γιόρτασε τον Πολιούχο Άγιο της

SkalaTimes Team
(Φωτογραφίες από τη σημερινή περιφορά του Αγίου Λαζάρου: SkalaTimes)

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Λάρνακα γιόρτασε και πάλι την Γιορτή και Περιφορά του Αγίου Λαζάρου, έτσι όπως αξίζει στον Πολιούχο Άγιο της πόλης μας.
Σε ανάρτηση του σήμερα, λίγο πριν την περιφορά, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας έγραψε: «Φέτος ο Άγιος Λάζαρος και η Λάρνακα γιορτάζουν όπως τους πρέπει! Για λίγα χρόνια καρτερούσαν υπομονετικά και τώρα που οι συνθήκες επιτέλους το επιτρέπουν θα τιμήσουμε τα ήθη και τα έθιμα της πόλης μας όπως αρμόζει αυτές τις ημέρες. Γιορτάζει ο Άγιος Λάζαρος. Γιορτάζει η πόλη μας. Γιορτάζει η Λάρνακα».

Η γιορτή του Αγίου Λαζάρου είναι κινητή. Πέφτει πάντα Σάββατο και συγκεκριμένα μία μέρα πριν από την Κυριακή των Βαΐων η οποία είναι επίσης κινητή εορτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η γιορτή του Λαζάρου έπεφτε Κυριακή και γιορτάζονταν πάντα μαζί με την Κυριακή των Βαΐων (ίδια μέρα). Πλέον όμως η γιορτή μεταφέρθηκε μία μέρα πριν (Σάββατο του Λαζάρου).
Μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ξεκινάει πάντα η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα.

«Το συναξάρι του Τριωδίου μας πληροφορεί πως ο Αγιος Λάζαρος ήλθε στην Κύπρο και έζησε εδώ στο νησί 30 χρόνια. Ήλθε στην Κύπρο μετά το διωγμό από τους Ιουδαίους «εβουλεύσατο οι Αρχιερείς ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσιν» Ολες οι πηγές σιωπούν, λες και θέλουν να μιμηθούν τον Αγιο, που δεν είπε τίποτε για την πέραν του τάφου ζωή.
Η Παράδοση μαρτυρεί πως οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας χειροτόνησαν τον Αγιο Λάζαρο πρώτον Επίσκοπο Κιτίου.
Για τη ζωή και τη δράση του ως Επισκόπου, το συναξάρι αναφέρει τα εξής: «Καλώς και Θεοφιλώς πολιτευσάμενος μετά τριακονταετή χρόνον της αυτού αναβιώσεως θνήσκει πάλιν».

Ο Αγιος Λάζαρος έδινε με τη ζωή και την παρουσία του τη μαρτυρία για τη νέα εν Χριστώ ζωή, η οποία φανερώθηκε δια του Ιησού Χριστού»
«Η Ιερή Παράδοση συνδέει τις αλυκές της Λάρνακας με τον Αγιο Λάζαρο. Πεινασμένος, διψασμένος οδοιπόρος ο άγιος, βρέθηκε σ’ένα αμπέλι, ζήτησε ένα τσαμπί σταφύλι απο τον ιδιοκτήτη κι εκείνος αρνήθηκε. Είπε μάλιστα, πως το καλάθι που βρισκόταν εκεί, δεν περιείχε σταφύλι αλλά αλάτι. Βλέποντας ο Αγιος την καρδιά του ανθρώπου εκείνου χωρίς αγάπη και καλοσύνη,  αλλά γεμάτη από ψεύδος και υποκρισία, τα σπέρματα αυτά του θανάτου και του άδου , μετέτρεψε τον αμπελώνα σε λίμνη αλατιού.
Ο Άγιος Λάζαρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους προστάτες της Κύπρου ιδιαίτερα της Λάρνακας.
Η παρουσία του στο νησί και σύμφωνα και με μιά άλλη παράδοση που σώζεται στους Κώδικες του Αγίου Όρους, συνδέεται με την επίσκεψη της Παναγίας στο Άγιο Όρος. Η παράδοση αυτή αναφέρει πως η Παναγία συνοδευόμενη από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη προσκλήθηκε από τον Άγιο Λάζαρο στην Κύπρο. Το πλοιάριο της όμως παρασύρθηκε από τρικυμία και προσορμίστηκε στον Άθωνα. Ύστερα από σύντομη παραμονή και ευλογία του τόπου εκείνου κατέφθασε στην Κύπρο όπου χάρισε στον Άγιο Λάζαρο ένα ζεύγος επιμάνικα και ένα ωμοφόριο που τα κέντησε με τα ίδια της τα χέρια. Ευλόγησε το νησί και αναχώρησε για την Παλαιστίνη. Ενισχυτική αυτής της παράδοσης είναι και η εικόνα που εκτίθεται στην έκθεση και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Παναγίας Κιτίου, και εικονίζει ένθρονη και βρεφοκρατούσα τη Θεοτόκο και εκατέρωθεν τον Απόστολο Λουκά και τον Άγιο Λάζαρο ως επίσκοπο Κιτίου».
(Πηγή agioslazaros.org.cy)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μια πράξη αγάπης και ειρήνης από τη Βιβλιοθήκη Λυκείου Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος” σε συνεργάσια με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας για τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες

Σήμερα το πρωί η βιβλιοθήκη του Λυκείου Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος” γέμισε χαμόγελα ασυνόδευτων μεταναστών ανηλίκων και μαθητών του Λυκείου από ξένες χώρες. Μέσα από ένα

Ο συνδημότης μας Γιάννης Ανδρέου συμμετείχε στην παραγωγή της συναυλίας της ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΣ στο Ηρώδειο και τονίζει στο SkalaTimes : «Όταν λέμε  ότι είναι “η μεγάλη κυρία” του ελληνικού πενταγράμμου δεν είναι καθόλου υπερβολή κι εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί της το ξέρουμε αυτό»

Ο συνδημότης μας Γιάννης Ανδρέου συνεργάτης εδώ και χρόνια της εταιρείας ΓΑΛΑΞΙΑΣ συμμετείχε σε αρκετές παραγωγές για τις συναυλίες της Μαρινέλλας και έτυχε να συμμετάσχει

Δημήτρης Παπανικολάου: «Φίλοι μου, ο σκοπός του ανθρώπου στην γη δεν είναι να μην πεθάνει. Ο σκοπός του ανθρώπου στην γη, είναι να ζήσει πριν πεθάνει»

Την δική του τοποθέτηση έδωσε μέσα από μία ανάρτηση του ο Έλληνας πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, όσον αφορά στα σχόλια των ΜΚΔ για την «μεγάλη

error: Content is protected !!