Search
Close this search box.

Μακρόν: Τον Ιούνιο κρίνεται η «συγκατοίκηση» με τον Μελανσόν

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τέταρτος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που κατάφερε να εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία, ύστερα από τους Σαρλ Ντε Γκωλ, Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ. Εχοντας επικρατήσει καθαρά έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (58,5%- 41,5%) και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη από τις δημοσκοπικές προβλέψεις, προκάλεσε ανακούφιση στις δυτικές πρωτεύουσες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οπως αναγνώρισε όμως και ο ίδιος στην επινίκια ομιλία του στο Πεδίο του Αρεως (ομιλία πολύ πιο σύντομη, σεμνή και αόριστη σε σύγκριση με εκείνη που είχε εκφωνήσει στο Λούβρο πριν από πέντε χρόνια), η δεύτερη θητεία του διαγράφεται πιο δύσκολη από την πρώτη.

Αποδυναμωμένος

Δύο στους πέντε Γάλλους και κάτι παραπάνω ψήφισαν στον δεύτερο γύρο την υποψήφια της Ακροδεξιάς, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά. Η επανεκλογή του Μακρόν έγινε δυνατή χάρη στην ανόρεκτη ψήφο των περισσότερων από το στρατόπεδο του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν  ο οποίος λίγο έλειψε να μπει στον δεύτερο γύρο. Αν συνυπολογιστεί το ρεκόρ της αποχής, των λευκών και των άκυρων, η λαϊκή υποστήριξη στον Μακρόν εμφανίζεται σοβαρά αποδυναμωμένη, αν και η δημοκρατική του νομιμοποίηση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Μετά τη νίκη του, ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρθηκε στην κρατική βίλα των Γάλλων προέδρων, μπροστά σε μια λίμνη, στις Βερσαλλίες, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του. Τα περιθώρια για ανάπαυση είναι πολύ περιορισμένα, καθώς η Γαλλία μπήκε, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, σε μια νέα προεκλογική περίοδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης και 19ης Ιουνίου. Από την έκβασή τους θα κριθεί αν ο Μακρόν θα συνεχίσει να έχει λυμένα τα χέρια για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού του έργου, όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται, ή θα υποχρεωθεί σε μια δυνητικά παραλυτική συγκατοίκηση με ιδεολογικούς του αντιπάλους, όπως συνέβη με τους Μιτεράν και Σιράκ.

Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive το στρατόπεδο του Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει 326-366 έδρες, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει τον βασικό όγκο της διασπασμένης Κεντροδεξιάς. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο και, για την ώρα, δεν εναρμονίζεται με τη βούληση του εκλογικού σώματος. Δύο άλλες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Opinionway και Ipsos φέρουν την πλειονότητα των Γάλλων (63% και 56% αντίστοιχα) να επιθυμεί να χάσει ο Μακρόν την πλειοψηφία. Ακόμη και το 40% όσων τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο φέρονται να εύχονται να υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση με την αντιπολίτευση.

«Κλειδί» ο Μελανσόν

Σε αυτή την ατμόσφαιρα ποντάρει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήδη από το βράδυ των εκλογών κάλεσε τους ψηφοφόρους του να χαρίσουν στην παράταξή του, τη Νέα Λαϊκή Ενότητα, τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ώστε ο Μακρόν να υποχρεωθεί να τον ορίσει πρωθυπουργό. Εχοντας εδραιωθεί ως ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Αριστεράς σε αυτή τη φάση, ο Μελανσόν φιλοδοξεί να συσπειρώσει γύρω του το ΚΚ και πλειοψηφικές μερίδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, που χρειάζονται και αυτοί συμμαχίες για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Την απόφασή της να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές για να υπερασπιστεί την έδρα της έκανε χθες γνωστή η Μαρίν Λεπέν. Για το κόμμα της, όμως, η επίτευξη συμμαχιών είναι πολύ πιο δύσκολο έργο, ακόμη κι αν περιοριστεί μόνο στον χώρο της Ακροδεξιάς. Ο Ερίκ Ζεμούρ, που κατέβηκε εναντίον της στις προεδρικές εκλογές και η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, τάσσονται τώρα υπέρ μιας ευρύτερης συμμαχίας του εθνικιστικού χώρου, αλλά έχουν μόνο λόγια που στάζουν φαρμάκι για την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού.

Οι πρώτες κινήσεις

Η επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Συνταγματικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει σήμερα και στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει στην πρώτη κυβερνητική συνεδρίαση της δεύτερης θητείας του. Στα εσωτερικά θέματα, η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Αναμένεται να ορίσει νέο (ή νέα) πρωθυπουργό στη θέση του Ζαν Καστέξ και να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές χαρτοφυλακίων. Το νέο σχήμα θα είναι πολύ βραχύβιο, καθώς απομένουν μόνο έξι εβδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Αν όλα του πάνε δεξιά σε αυτή την αναμέτρηση, το πρώτο νομοσχέδιο του καλοκαιριού θα είναι για την προστασία της αγοραστικής δύναμης. Στον διεθνή στίβο, το πρώτο του ταξίδι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα είναι στη Γερμανία – η παράδοση θα τηρηθεί προς δόξα της γαλλογερμανικής συμμαχίας. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ένας από τους πρώτους διεθνείς προορισμούς του Μακρόν θα είναι το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: REUTERS, A.P., Καθημερινή Ελλάδος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!