Search
Close this search box.

Γιόρτασε ο Δελίκηπος στην Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος)

Φωτογραφίες από τους εορτασμούς χθες: SkalaTimes

Χθες και σήμερα γιορτάζει το χωριό Δελίκηπος, αφού στο κέντρο του Δελίκηπου, σε περίοπτη θέση είναι κτισμένη η Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).

Από χθες άρχισαν οι πανηγυρισμοί και το χωριό υποδέχεται επισκέπτες από διάφορες πόλεις και χωριά της Κύπρου.

H εκκλησία είναι χτίσμα του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με πηγές* : «Πρόκειται για μια εκκλησία που οικοδομήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1726, όπως μαρτυρεί επιγραφή στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας.
Για την οικοδόμηση της εκκλησίας, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, χρησιμοποιήθηκαν υλικά και αρχιτεκτονικά μέλη από ένα παλαιότερο οικοδόμημα που υπήρχε στην περιοχή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παράδοση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, η στέγη της εκκλησίας κατασκευάστηκε ολόκληρη από ένα και μόνο πεύκο.
Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμούν ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με παλιές εικόνες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος) καθώς και η Σταύρωση του Χριστού στη δοκό που βρίσκεται ανάμεσα στο ιερό και τον κυρίως ναό.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος) έτυχε πρόσφατα ανακαίνισης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. (*Πηγές: Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λάρνακα, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2007, σ.100-101 Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.4, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1986 Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Χριστάκης Ανδρέου).

Χθες μετά τον Εσπερινό για την Γιορτή του Χρυσοσώτηρος ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση στο προαύλιο της εκκλησίας. Το μουσικό σχήμα «Προσκυνητές» και το «χορευτικό συγκρότημα Κυπριακός Όμιλος Παράδοσης Πέρκαλλος» , διασκέδασαν τους παρευρισκομένους, ενώ σερβίρονταν νηστίσιμα φαγητά και οφτό κλέφτικο στη τιμή των 10ευρώ.

«Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, τελείται θεία λειτουργία στο Δελίκηπο προς τιμήν του πολιούχου αγίου της κοινότητας, του Χρυσοσώτηρου. Ο πολιούχος Άγιος είναι ο προστάτης Άγιος του τόπου, ο ταχινός ιατρός του σε επιδημίες και σε ζοφερές ανίατες ασθένειες, ο φύλακάς του από ορατούς και αοράτους εχθρούς, ο φρουρός του από κάθε εχθρική επιδρομή, ο έφορός του στις ανάγκες και ο ρύστης του από συμφορές και κακώσεις.
Οι Δελικηπιώτες εκκλησιάζονται με κατάνυξη στον ιερό ναό του χωριού τους. Τη μέρα που δοξάζεται ο Σωτήρας Χριστός, στη γωνιά τούτης της μικρής πατρίδας, οι κάτοικοι του Δελίκηπου αισθάνονται ζωηρή και βαθιά συγκίνηση και είναι περήφανοι και γεμάτοι από πίστη για το μέλλον του χωριού.
Από το 2012, κάθε χρόνο πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των χωριανών, αποδήμων και φίλων του Δελίκηπου, με φαγητό, μουσική και τρικούβερτο γλέντι. (Πηγή: Βιβλίο «Ο ΔΕΛΙΚΗΠΟΣ γη της επαγγελίας» του Κώστα Χαραλαμπίδη).

Το χωριό Δελίκηπος
(Πηγές: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.4, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1986
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λάρνακα, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2007, σ.100-101)


Ο Δελίκηπος είναι ένα όμορφο μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας με κυρίαρχο το χρώμα του πεύκου. Περιδιαβαίνοντας κανείς το Δελίκηπο, θα θαυμάσει εκτός από τις πευκόφυτες περιοχές του χωριού, καλλιέργειες με σιτηρά, ελιές και χαρουπιές καθώς και πολλές φραγκοσυκιές εντός του οικισμού.
Ιδιαίτερα επιβλητικές είναι οι αιωνόβιες ελιές που θα λέγε κανείς πως στέκονται σαν άγρυπνοι φρουροί εδώ και αιώνες στο Δελίκηπο για να προστατεύσουν τους λιγοστούς του κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο Δελίκηπος είχε μόλις 8 κατοίκους, το εν τρίτο του πληθυσμού που αριθμούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ το 2011, 15 κατοίκους.

Ιστορικά στοιχεία
Σύμφωνα με το Φλώριο Βουστρώνιο, στα μέσα του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1461, αποτελούσε φέουδο. Ο Δελίκηπος επίσης εμφανίζεται σε ενετικούς χάρτες αλλά και στο χειρόγραφο του Λειμωνίδα.. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια συμπληρώνει πως το χωριό είναι σημειωμένο σε μεσαιωνικούς χάρτες ως “Dilichiper”.
Ονομασία
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές: Η πρώτη εκδοχή, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνδέει την ονομασία του χωριού με το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη της περιοχής, ο οποίος ονομαζόταν Δελής. Ως εκ τούτου, από τη φράση «ο κήπος του Δελή», προκύπτει το όνομα του χωριού.
Μια άλλη εκδοχή για το χωριό αναφέρει πως το όνομα του χωριού έχει ως πρώτο συνθετικό την ιταλική λέξη “bella” που σημαίνει «ωραίος», καταλήγοντας πως η ονομασία του χωριού σημαίνει «ωραίος κήπος». Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, η εκδοχή αυτή είναι σωστότερη τεκμηριώνοντας την άποψη αυτή γράφοντας πως το χωριό προϋπήρχε της τουρκοκρατίας (1570-71).


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!