Search
Close this search box.

Μαρία Τουμάζου: “Το κάθε παιδί έχει το χρόνο του, το δικό του τρόπο, δεν μπορείς να διδάσκεις όλα τα παιδιά το ίδιο”

Η Μαρία Τουμάζου, ιδιοκτήτρια του Φροντιστηρίου Αγγλικών M.T Royal English Private Institute στη Λάρνακα, υπηρετεί εδώ και 20 χρόνια την εκπαίδευση με μια δική της φιλοσοφία, που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα και συνάμα να αγαπήσουν την αγγλική γλώσσα.
Με ακόμη πέντε δασκάλες στο Φροντιστήριο, η Μαρία Τουμάζου, σε ένα χώρο που ήταν κάποτε το πατρικό της, σε μια γειτονιά στην οποία μεγάλωσε, επιδιώκει να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την αγγλική γλώσσα, αλλά και να απολαμβάνουν την διαδικασία εκμάθησης.
Με την Μαρία συναντηθήκαμε ένα απόγευμα, στον υπέροχο χώρο του Φροντιστηρίου και είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Μπορεί στην Κύπρο να μην έχουμε το σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης, αλλά υπάρχουν φροντιστήρια, οπως το M.T Royal English Private Institute στη Λάρνακα, που ακολουθούν κανόνες του διάσημου αυτού μοντέλου εκπαίδευσης όπως είναι πχ η αρχή “πάνω από όλα να είναι τα παιδιά χαρούμενα”.

Της Γιώτας Δημητρίου


Εσύ Μαρία που έχεις σπουδάσει και τι;
Σπούδασα στη Αγγλία, Αγγλική Φιλολογία, έκανα το BA μου στο Sunderland University και στη συνέχεια έκανα το Master μου στο University of York.

Πώς αποφάσισες να επιλέξεις την αγγλική φιλολογία;
Στο σχολείο ως μαθήτρια πάντα μου άρεσε το μάθημα των αγγλικών και η αλήθεια είναι πως ήμουν μεταξύ δύο επιλογών για σπουδές, ή μαθηματικά ή αγγλικά. Διάλεξα τα αγγλικα, αν και τότε ήταν της μόδας τα μαθηματικά και το να εργάζεσαι στην τράπεζα.

Αρχικά όμως είχες πάει στην Αμερική για σπουδές, σωστά;
Ναι, σωστα. Είχα πάει στο Kentucky στο Owensboro, (Brescia College), εκεί ζούσε ο ξαδελφος μου και γι αυτό το επέλεξαι. Ωστόσο δεν μου άρεσε και έτσι όταν ήρθα το καλοκαίρι στη Κύπρο μετέφερα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Σπούδασα στην Αγγλία 3 χρόνια, πήρα το πτυχίο μου, επέστρεψα στην Κύπρο και συνέχισα σε ένα χρόνο το Master μου (distance learning).

Πριν από 20 χρόνια που τελείωσες εσύ δεν ήταν απαραίτητο το Master όπως είναι σήμερα….
Ναι, αλλά ένιωθα την ανάγκη να το κάνω.

Μετά το μεταπτυχιακό σου;
Εργοδοτήθηκα σε ιδιωτικά σχολεία, εργάστηκα εκεί για τρία χρόνια και μετά άνοιξα το δικό μου φροντιστήριο, εδώ που είμαστε σήμερα και μιλάμε….

Ποιο ήταν το δικό σου όραμα Μαρία όταν πρωτοξεκινούσες πριν από 20 χρόνια, μια νεαρή κοπελίτσα, το δικό της φροντιστήριο εδώ στη γειτονιά που μεγάλωσε….
Πρέπει να σου πω ότι από μικρή αγαπούσα πολύ τα παιδιά…..

Γι αυτό και σήμερα εχεις 4 δικά σου παιδάκια! (Γέλια!)
Ναι! (Γέλια). Η αλήθεια είναι πως αγαπούσα πολύ τα παιδιά και αγαπούσα το να διδάσκω, το teaching. Επίσης μου άρεσε το να είμαι γύρω από κόσμο, όπως γνωρίζεις Γιώτα ήμουν κι εγώ για χρόνια στο Προσκοπείο, πάντα κοινωνική, μου άρεσε να συναναστρεφομαι με κόσμο, να μιλώ.
Αυτός θεωρώ πως ήταν και ο λόγος που έφυγα από τα ιδιωτικά σχολεία για να κάνω κάτι δικό μου, για να μπορέσω να προσφέρω στα παιδιά αυτό που εγώ θέλω χωρίς να είμαι αναγκασμένη να μπω σε καλούπια και να ακολουθώ έτοιμες συνταγές διδασκαλίας. Ήθελα να ακολουθήσω το δικό μου όραμα πως πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά.

Πώς καλλιεργήθηκε αυτό το όραμα; Παρακολουθούσες και το τι γίνεται στο εξωτερικό;
Παρα πολύ! Το να παρακολουθώ νέους τρόπους εκπαίδευσης στο εξωτερικό και μεθόδους που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό ήταν κάτι που έκανα από τότε που ήμουν φοιτήτρια. Μου άρεσε να ψάχνω και σκέψου ότι τότε το διαδίκτυο δεν ήταν στο επίπεδο που είναι σήμερα. Θυμάμαι από το 2003 έφερνα πράγματα -που έχουν σχέση με τη διδάσκαλία- από την Αμερική. Ρωτούσα τον ξάδελφο μου που ήταν στην Αμερική να μου πει πως διδάσκονται τα μωρά στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, μάθαινα συνεχώς και θυμαμαι έφερνα ειδικά βιβλία, stickers και διάφορα άλλα που χρησιμποιούσαν εκεί μέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας.

Δεν έμεινες με τα γνωστά και με το τι γινόταν εδώ, ήθελες να δεις πως διδάσκουν σε χώρες ανεπτυγμένες όπως είναι η Αμερική και να υιοθετήσεις και να εισάγεις ότι σου άρεσε….Θα έλεγες ότι δημιούργησες ένα δικό σου τρόπο διδασκαλίας εδώ στο M.T Royal Private Engish Institute;
Nαι, ο τρόπος που διδάσκουμε εδω στο δικό μας φροντιστήριο μπορώ να πω ότι είναι κάπως διαφορετκός. Πιο διασκεδαστικός θα έλεγα. Δεν μου αρέσει το “παπαγαλίστικό”, ούτε στις εκθέσεις το να δίνω ένα sample και να το μαθαίνουν τα παιδιά απ’ έξω. Τα παιδιά τα δικά μας θέλουμε να απολαμβάνουν το μάθημα, να αγαπήσουν τη γλώσσα, να μαθαίνουν πιο βιωματικά. Νομίζω πως το γεγονός ότι σπούδασα Αγγλία, είδα πως εργάζονται στην Αμερική, με βοήθησαν να πάρω κάποια στοιχεία. Θέλω τα παιδιά μας εδώ να μιλούν άνετα την αγγλική γλώσσα και προπάντων να μην το νιώθουν ως “ένα ακόμη φροντιστήριο”.

To μήνυμα του Φροντιστηρίου στους μαθητές του, το μήνα Σεπτέμβριο: “Welcome back we missed you”

Ο χώρος του φροντιστηρίου σου είναι στολισμένος με πολλή μεράκι και αγάπη και αυτό φαίνεται μόλις πατήσει κανείς το πόδι του εδώ. Το πράσινο στην αυλη και τα παγκάκια, οι αφίσες στους τοίχους, τα χρώματα, όλα με μια πινελιά χαρούμενων χρωμάτων και διάθεσης. Είναι κι αυτό, η διακόσμηση του χώρου, κομμάτι της φιλοσοφίας σου να μην νιώθουν τα παιδιά πως είναι “ακόμη ένα φροντιστήριο”;
Μα φυσικά! Θέλω όταν έρχονται εδώ να νιώθουν χαρούμενα. Πολλές φορές τους λεω “δεν θέλω να νιώθετε ότι έρχεστε σε φροντιστήριο, έρχεστε κάπου να περάσετε όμορφα και να μάθετε πολλά πράγματα, όχι μόνο αγγλικά, θα μάθετε για τη μόδα, για χώρες, για μουσική, ρομποτική, διάφορα”. Πρέπει να σου πω ότι στο χώρο μου εδώ κάθε χρόνο αλλάζω κάτι. Θέλω να φεύγουν το καλοκαίρι και να σκέφτονται τι θα αλλάξει η κυρία Μαρία τον Σεπτέμβρη; Να προσμένουν κάτι, να ξέρουν πως είναι καλά να υπάρχει μια εξέλιξη να μην μένουμε στα ίδια.

Το φροντιστήριο πριν 3-4 χρόνια έκανε ακόμη μια αλλαγή, στον τοίχο της αυλής φιλοξενεί γκράφιτι του γνωστού καλλιτέχνη Paparazzi…
Ναι, έβλεπα την εξέλιξη και αναγνώριση του γκράφιτι και στο τόπο μας και έβλεπα πως το όμορφο γκράφιτι αλλάζει ένα χώρο και έτσι έκανα γκάλοπ στο φροντιστήριο….

Γκάλοπ;
Ναι, ρώτησα τα παιδιά μας αν τους αρέσει το γκράφιτι, τι τους αρέσει κτλ, άκουσα τα παιδια μας κι έτσι προχωρήσαμε. Ήταν εκείνη η περίοδος που αλλάζαμε και το όνομα του Φροντιστηρίου, από Μαρία Τουμάζου έγινε M.T Royal Private English Institute οπόταν επιλέξαμε ένα γκράφιτι που έχει κάτι το royal, αλλά έχει και νόημα, είναι κάποιος που κάθεται και διαβαζει και εμείς θέλουμε να εμπεδώσουν τα παιδιά μας τη σημασία του να διαβάζουν, να κάθονται και να διαβάζουν, όχι μόνο τα βιβλία του σχολείου, αλλά και βιβλία λογοτεχνικά, παραμύθια, παιδικά βιβλία.
Νιώθω χαρούμενη γιατί το γκράφιτι μας άρεσε σε όλα τα παιδια μας, αλλά και στις δασκάλες τους φροντιστηρίου μας.

Και στην γειτονιά πρέπει να σου πω, ως κάποια που το πατρικό της είναι εδώ, σου λεω πως το γκράφιτι δεν έδωσε μόνο ομορφιά στο φροντιστήριο αλλά και στη γειτονιά…
Ναι, χαίρομαι να το ακούω αυτό.

Από τι ηλικίες ξεκινούν τα παιδιά να έρχονται στο M.T Royal Private English Institute;
Από τεσσάρων ετών μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα αγγλικών στο φροντιστήριο μας.

Και όσον αφορά στις εξετάσεις;
Η προετοιμασία των εξετάσεων γίνεται ολόχρονα μέσα στο μάθημα, χωρίς να το καταλαβαίνουν τα παιδιά, χωρίς να έχουν άγχος και χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι προετοιμασία εξετάσεων. Η προετοιμασία γίνεται μέσα από τη διδασκαλία της ύλης, έτσι ώστε να είναι χαρούμενα τα παιδιά χωρίς κανένα άγχος εξετάσεων. Προτιμώ να βάζουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να δίνουν εξετάσεις για να έχουν την εμπειρία και να γίνονται πιο άνετοι όσο μεγαλώνουν.
Οι μαθητές μας δίνουν τις εξετάσεις Cambridge που είναι αναγνωρισμενα τα πτυχία παγκοσμίως και ένας λόγος που ακολουθώ τη γραμμή Cambridge και τα βιβλία μας όλα είναι Cambridge είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο, επειδή πρόκειται για εξετάσεις που αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Η μέθοδος Cambridge σου δείχνει πως τα διδάσκεις τα αγγλικά σαν να είναι η μητρική σου γλώσσα….

Δηλαδή;
Γίνεται πιο ολιστικός τρόπος εκμαθησης της αγγλικής γλώσσας, πιο βιωματικός, δεν είναι ο στερεότυπος παραδοσιασκός τρόπος.

Σαν να είναι παιδιά που έχουν μεγαλώσει Αγγλία;
Ακριβώς, αυτός είναι ο τρόπος με τη μέθοδο Cambridge, κάτι που ταιριάζει με την ευρύτερη φιλοσοφία του φροντιστηρίου μας.

Έχετε μαθητές που έχουν ξεχωρίσει στις εξετασεις τους;
Αρκετούς, ναι. Αλλά, Γιώτα μου, για εμένα το πιο σημαντικό είναι παιδιά που έρχονταν από άλλα φροντιστήρια, ή παιδιά που θεωρούνταν “αδύνατα στα αγγλικά” που δεν ήξεραν καν να διαβάζουν ενώ ήταν στην έκτη δημοτικού και κατάφεραν με τη βοήθεια του φροντιστηρίου μας να περάσουν IELTS με υψηλό βαθμό.

Άρα μου λες ότι δεν υπαρχουν αδύνατα παιδιά, αλλά αδύνατοι μεθόδοι….
Φυσικά! Όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν. Όπως σωστά έχει λεχθεί από την Μοντεσσόρι “Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει”. Και πάντα στο εβδομαδιαίο meeting που κάνουμε όλες οι δασκάλες του MT Royal English Private Institute θα μιλήσουμε ξεχωριστά για ένα ένα παιδί του φροντιστηρίου μας για να ξέρουμε τι θέματα έχουμε με κάθε παιδί, ποια είναι η καταλληλότερη προσέγγιση για κάθε παιδί.
Επίσης, έχουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ως εκπαιδευτικοί πλέον έχουμε περισσότερες γνώσεις και μπορούμε να εντοπίσουμε αν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες, άρα εκεί βρίσκουμε και τον πιο σωστό τρόπο διαχείρισης της μαθησιακής δυσκολίας. Το κάθε παιδί έχει το χρόνο του, το δικό του τρόπο, δεν μπορείς να διδάσκεις όλα τα παιδιά το ίδιο. Ακολουθείς το δρόμο που είναι ο καλύτερος για κάθε παιδί ξεχωριστά! Και επιβάλλεται να βρίσκουμε την χρυσή τομή μέσα στη τάξη έτσι ώστε το μάθημα να είναι ενδιαφέρον και για τα παιδιά που μαθαίνουν εύκολα και για τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν κάτι.

Μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Φυσικά! Μπορεί να είναι ένα διαφορετικο φυλλάδιο, ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης, υπάρχουν τρόποι, βεβαίως!

Μαρία, έχεις μια δική σου φιλοσοφία διδασκαλίας, που σκοπό έχει και το υψηλό ακαδημαικό επίπεδο, αλλά συνάμα έχει προταιρεότητα και την ψυχολογία των παιδιών, το να περνούν όμορφα, να δίνεται ξεχωριστή σημασία σε κάθε παιδί κοκ. Φιλοσοφία που θυμίζει τις αρχές του Σκανδιναβικού μοντέλου εκπαίδευσης. Εσύ πως καλλιέργησες αυτή τη φιλοσοφία διδασκαλίας;
Παρακολουθώ τα πάντα στο τομέα της εκπαίδευσης, από το Σκανδιναβικό μοντέλο που έχεις αναφέρει μέχρι το τι γίνεται στη Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά, παντού και τα πάντα. Πριν από τον κορωνοίο ταξίδευα δύο φορές το χρόνο για να πάω σε εκπαιδευτικές εκθέσεις, να δω καινούρια προίόντα, μεθόδους, βιβλία, applications, προγράμματα,κτλ. Έχω κάνει πολλά ταξίδια για εκπαίδευση και σεμινάρια, όχι μόνη μου αλλά με την ομάδα μου, τις δασκάλες του φροντιστηρίου μου. Πρέπει να σου πω ότι για μένα έχει μεγάλη σημασία η ομάδα μου, οι δασκάλες μου και δεν επιδιώκω μόνο τη δική μου βελτίωση και εξέλιξη, αλλά και της ομάδας μου. Άρα, ταξιδεύω πολύ, διαβάζω πολύ, μελετώ τι γίνεται, τι καινούριο υπάρχει, δεν σταμάτησα ποτέ να μελετώ και να επιδιώκω την βελτίωση.
Πιστεύω πως όσο ψηλά και να φτάσεις, ότι και να καταφέρεις, πάντα υπαρχουν περιθώρια βελτίωσης. Κι ας μη ξεχνάμε πως σε όλους τους τομείς γίνονται αλλαγές, έρχονται νέοι μεθόδοι, έρευνες, κτλ.

Νομίζω, μιλώντας τώρα μαζί σου, είναι ξεκάθαρο το μυστικό της επιτυχίας του φροντιστηρίου σου τόσα χρόνια, πέρα από τη προσωπικότητα σου, η φιλοσοφία διδασκαλίας σου και το γεγονός ότι δεν σταματάς να επιδιώκεις την βελτίωση….
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί έχει ξεχωρίσει το φροντιστήριο μας, αυτά που έχεις αναφέρει ναι, αλλά πιστεύω και πολλά άλλα όπως πχ το γεγονός ότι δεν κρατάω τα ίδια βιβλία για πολλά χρόνια…

Δηλαδή;
Κάποια βιβλία θα τα κρατήσω μέχρι που να ταιριάζουν με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε. Αν βγουν νεα βιβλία με κείμενα πιο updated και θεωρήσω πως θα είναι καλύτερα για τα παιδιά, θα τα αλλάξω. Αλλάζω βιβλία με ευκολία αν θεωρήσω πως θα είναι καλύτερα για τα παιδιά μας. Δεν φοβάμαι καθόλου την αλλαγή, παρόλο που ξέρω πως η αλλαγή βιβλίων θα σημαίνει ξόδεμα χρόνου για μένα, χτίσιμο των μαθημάτων από την αρχή κοκ. Εντούτοις το κάνω γιατί θεωρώ πως αυτό είναι το καλύτερο για τα παιδιά μας.
Αυτό είναι κατι που το κάνω για χρόνια, δηλαδή μέσα σε 20 χρόνια μπορεί να έχω αλλάξει δέκα φορές βιβλία! Από μικρούς μέχρι μεγάλους μαθητές, διότι δεν μπορούν τα παιδιά μας να κρατάνε βιβλία που είναι πολύ παλιά, τα βιβλία πρέπει να είναι το περισσότερο δύο χρόνια “πίσω” και όχι να ζητάμε από το παιδί να ταυτιστεί με εικόνες και καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με την εποχή του, πως θα μάθει; Δεν γίνεται το 2022 να ζητώ από το εξάχρονο να κρατάει βιβλίο του 2015!

Μαρία, νομίζω πρέπει να σε βάλουμε να μιλήσεις για τον εκσυγχρονισμό γενικότερα στο σύστημα εκπαίδευσης του τόπου και στο Υπουργείο Παιδείας μας…
Αν μπορούσα θα το έκανα! (Γέλια). Σοβαρά όμως, στόχος μας πάντα πρέπει να είναι και το ακαδημαίκό επίπεδο βεβαίως των παιδιών, αλλά πρωτίστως να μαθαίνουν με χαρά και να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά που να ανυπομονούν να μπουν στη τάξη, είτε είναι η τάξη του σχολείου, είτε του φροντιστηρίου.

Πόσες δασκάλες είστε εδώ;
Έξι δασκάλες.

Σκέφτηκες ποτέ να άνοιγες κι αλλού ακόμη ένα φροντιστήριο αγγλικών;
Είχα προτάσεις, αλλά δεν θέλω. Είχα και πρόταση να αναλαβω φροντιστήρια σε χωριά της Λάρνακας. Αλλά επειδή θέλω να είμαι παρούσα στο φροντιστήριο, να ελέγχω τι γίνεται, να έχω σχέση με όλα τα παιδιά, να έχω επικοινωνία με τις δασκάλες μου, αν γίνει κατι εν ώρα διδασκαλίας να είμαι εκεί, με αυτά λοιπόν ως αρχή δεν θα μπορούσα να ανοίξω κι άλλο φροντιστήριο. Δεν μπορώ να είμαι σε δύο μέρη την ίδια ώρα.

Λες “να έχω σχέση με όλα τα παιδια” τι εννοείς; Ξέρεις όλα τα παιδιά του φροντιστηρίου σου ακόμη κι αυτά τα οποία δεν είναι μαθητές σου;
Ξέρω όλα τα ονόματα και επίθετα των παιδιών και γνωρίζω την πρόοδο του κάθε παιδιού, αφού όπως έχω ήδη αναφέρει κάθε βδομάδα έχουμε meeting με τις δασκάλες του φροντιστρίου και ενημερώνομαι για κάθε παιδάκι ή έφηβο μας.
Είναι σημαντικό για το παιδάκι να ξέρει ότι ανήκει εδώ, πριν ξεκινήσει η χρονιά κάνουμε μια μικρή συγκέντρωση στην αυλή για να με γνωρίσουν κι εμένα αλλά και όλες τις δασκάλες, είτε τους κάνουν μάθημα, είτε όχι Και τις μαμάδες τις περισσότερες τις γνωρίζω, ή τουλάχιστον ξέρω το όνομα τους, θελω να γνωρίζω όλους τους γονείς. Ίσως αυτό να έχει να κάνει και με το χαρακτήρα μου, το ότι είμαι και κοινωνική ως άτομο.

Small things to love about October…

Ποιο είναι το όραμα σου σήμερα που έχεις πετύχει και έχεις ένα από τα πιο πετυχημένα φροντιστήρια αγγλικών;
Το όραμα μου είναι το ίδιο αυτό που είχα όταν πρωτοξεκινούσα, είναι το όραμα που θα έχω πάντα. Να κάνω ευτυχισμένα παιδιά που να αγαπούν την αγγλική γλώσσα. Ο σκοπός μας κι εμένα και των δασκάλων του φροντιστηρίου μου είναι να βρίσκουμε κάθε χρόνο φόρμουλες που να ενισχύουν αυτό το όραμα. Αυτός ειναι ο βασικός μου κανόνας, τα ευτυχισμενα παιδιά! Και αν τα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα με τη δασκάλα τους, τότε σημαίνει πως εκείνη η δασκάλα πρέπει να αποχωρήσει από το φροντιστήριο μου.
Το θετικό είναι ότι οι περισότερες δασκάλες του φροντιστηρίου μας είναι εδώ μαζί για πολλά χρόνια. Η πιο παλιά μου δασκάλα, η Άντρη είναι εδώ μαζί μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η Ελένη είναι δέκα χρόνια, η Τζίνα επτά χρόνια…. Νιώθω τυχερή γιατί έχω μια πάρα πολύ καλή και δυνατή ομάδα.

Έχεις κάποιο παιδάκι σου που τελείωσε και σπούδασε αγγλική φιλολογία;
Η δασκάλα του φροντιστηρίου μας, η Τζίνα μου, ήταν μαθήτρια του φροντιστηρίου μας. Επίσης έχω αρκετούς μαθητές που σπουδάζουν αγγλική φιλολογία, πέρσι είχα φέρει teacher assistant πρώην μαθήτριες του φροντιστηρίου που σπουδάζουν αγγλική φιλολογία.

Το ότι το φροντιστήριο σου βρίσκεται εδώ στην περιοχή Προδρόμου, εδώ που ήταν και είναι το πατρικό σου, σημαίνει κάτι για σένα;
Σημαίνει ότι αγαπώ τη γειτονιά μας πολύ, ότι ήθελα να αναβαθμιστεί με ένα καλό φροντιστήριο….

Και έκανες τη γειτονιά μας διάσημη αφού έρχονται γονείς από κάθε γωνιά της Λάρνακας…
ΚΙ όχι μόνο, έχω μαθητες από Αγγλισίδες, Κίτι, Τρούλους, Αραδίππου και άλλες περιοχές.

H συνέντευξη μας έγινε φυσικά στον υπέροχο χώρο του φροντιστηρίου M.T Royal English Private Institute;

Μαρία, έχω ακούσει φροντιστήρια να μην δέχονται “ξένα” μωρά για να μην πέσει το επίπεδο του φροντιστηρίου. Η άποψη σου γι αυτό;
Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο. Η πρόκληση και το καθήκον είναι να δέχεσαι ακόμη και παιδιά με χαμηλό επίπεδο και να τα βοηθήσεις να ανέβουν. Δεν το θεωρώ σωστό. Εμείς δεχόμαστε όλα τα παιδακια και θέλω να τονίσω πως το επίπεδο της τάξης εξαρτάται από τον εκπαιδευτικό και όχι από τα παιδάκια.

Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου να διοριστείς στο δημόσιο;
Δεν μου πέρασε από το μυαλό γιατί θεωρώ πως θα μου ήταν πολύ δύσκολο ως Μαρία να μπω σε καλούπια και ενδεχωμένως να πρέπει να ακολουθήσω συνταγές για τις οποίες δεν συμφωνώ. Η δική μου φιλοσοφία δεν χωρεί στο δημόσιο και αυτό θα με έκανε δυστυχισμένη πιστεύω. Εδώ σε αυτό το φροντιστήριο είμαι ο εαυτός μου και είμαι χαρούμενη.

Τέλος, αλήθεια, γιατί άλλαξες το όνομα από Μαρία Τουμάζου σε M.T Royal English Private Institute;
Επειδή μου αρέσει να εργαζόμαστε ως ομάδα έφυγα το όνομα μου Μαρία Τουμάζου και έβαλα ένα όνομα που βγήκε από ένα αστείο. Η μια δασκάλα του φροντιστηρίου με φώναζε Queen και γελούσαμε, από εκεί βγήκε το Royal. Εδώ είμαστε μια δυνατή ομάδα. Ως ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Φροντιστηρίου έχω δώσει ρόλους στην ομάδα. Υπάρχει η δασκάλα που είναι υπευθυνη για τα παιδικά τμήματα, η δασκάλα υπεύθυνη για άλλα προγράμματα, η κάθε μια έχει τις δικές της υπευθυνότητες και ρόλους, πέρα από τη διδασκαλία στη τάξη. Είμαστε μια δυνατή ομάδα με τον ίδιο κοινό στόχο, χαρούμενους μαθητες που να αγαπούν την αγγλική γλώσσα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!