Search
Close this search box.

Ο Σωστός χειρισμός των λέξεων


Αδιαμφισβήτητα ο μαραθώνιος που έγινε σήμερα στη πόλη μας είναι μια μεγάλη διοργάνωση που όλοι αναμένουμε κάθε χρόνο. 

Στη πόλη μας καταφτάνει αρκετός κόσμος από όλη τη Κύπρο και το εξωτερικό για το «Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας»

Ωστόσο, σήμερα έλαβαν μέρος και ενήλικες με κινητικά πρόβλημα και σίγουρα ΌΧΙ με ειδικές ανάγκες. 

Στον Μαραθώνιο σήμερα ο εκφωνητής αναφέρθηκε δύο φορές σε ενήλικες με «ειδικές ανάγκες»….(Σίγουρα όχι με κακή διάθεση ή πρόθεση). 

Ως SkalaTimes (και μετά που επικοινώνησαν μαζί μας άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον των συγκεκριμένων ενήλικων με τα κινητικά προβλήματα ), θέλουμε να διευκρινήσουμε και να ξαναπούμε πως ο χειρισμός των σωστών λέξεων βοηθά στις σωστές συμπεριφορές και αντιμετωπίσεις. 

Οι νεαροί ενήλικες που συμμετείχαν ήταν  άτομα με κινητικά προβλήματα και σίγουρα όχι «άτομα με ειδικές ανάγκες».

Η διόρθωση της αναχρονιστικής ορολογίας για τα άτομα με αναπηρία, ή άλλες σωματικές δυσκολίες, είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πολλές φορές σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 10-15 χρόνια. 
Από τη μια ο όρος «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τις καταστάσεις αναπηρίας, από την άλλη συντελεί στη δημιουργία διαχωρισμών και αποκλεισμού και ως εκ τούτου δεν συνάδει με τη δικαιωματική οπτική και έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. 

Ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί με τον χειρισμό των λέξεων. 

Επαναλαμβάνουμε πως σήμερα ο εκφωνητής μπορεί να χρησιμοποίησε λάθος λέξεις, αλλά σίγουρα όχι με κακή διάθεση ή πρόθεση.

Όλοι μαζί, με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και σωστό χειρισμό λέξεων, μπορούμε να αποφύγουμε το να πληγώνουμε (έστω εν αγνοία μας) συνανθρώπους μας. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Ο Σωστός χειρισμός των λέξεων”

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!