Ο Αλέν Μπαντιού θα συμμετάσχει στο συνέδριο με τίτλο «Ο φιλόσοφος μπροστά στην κρίση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Αναστάσιος Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη.
Το Συνέδριο της 27ης Νοεμβρίου με καλεσμένο τον σπουδαίο Γάλλο φιλόσοφο Αλέν Μπαντιού, πραγματοποιεί το τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η διάλεξη του Αλέν Μπαντιού θα έχει ως θέμα «Η κρίση της αλήθειας και η αλήθεια της κρίσης»και θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα στις 17:00.
Θα προηγηθούν εισηγήσεις από τη Monique Dixsaut και τους καθηγητές Παναγιώτη Θανασσά, Παναγιώτη Χριστιά, Πάνο Χριστοδούλου, Αντώνη Τσακμάκη και άλλους.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση ανάμεσα στους Αλέν Μπαντιού, Monique Dixsaut και Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, σε συντονισμό του Παναγιώτη Χριστιά, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ο Αλέν Μπαντιού (Alain Badiou) γεννημένος το 1937, είναι θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μαθηματικός, πολιτικός αγωνιστής και επίσης είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης φιλοσοφίας.
Τα δύο μνημειώδη έργα του “Είναι και συμβάν” και “Λογικές των κόσμων” αποτελούν σταθμούς στη σύγχρονη σκέψη. Έχουν καταγραφεί πλέον ως το μείζον εγχείρημα συνολικού επαναπροσδιορισμού της φιλοσοφίας αυτής καθαυτήν όσο και των σχέσεών της με την Επιστήμη, την Πολιτική, την Τέχνη και τον Έρωτα ως πεδία παραγωγής αληθειών και ως «γενολογικές διαδικασίες». Η απήχηση του έργου του είναι τεράστια τόσο στην Ευρώπη όσο και στα αμερικανικά πανεπιστήμια και στα πολιτικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.
Είναι καθηγητής στην Ecole Normale Supérieure και ιδρυτής του CIEPFC (Διεθνoύς Κέντρου Μελετών της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας). Από τις Εκδ. Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η κομμουνιστική υπόθεση, Από το είναι στο συμβάν καιΔεύτερο μανιφέστο για τη φιλοσοφία. Ο Νικολά Τρουόνγκ είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde.
Ο Αλέν Μπαντιού γεννήθηκε το 1937 στο Μαρόκο. Ως φιλόσοφος ανέπτυξε ζωηρό ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την τυπική λογική. Ως συγγραφέας είναι δύσκολο να ταξινομηθεί. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύοντας μυθιστορήματα, τα οποία ακριβέστερα θa περιγράφονταν ως “εκτεταμένα ποιητικά πεζά”.
Στη συνέχεια εγκαταλείπει τη λογοτεχνία της “μυθοπλασίας” για να αφοσιωθεί στη λογική και τη φιλοσοφία. Την ίδια εποχή η πολιτική καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής του και της κριτικής σκέψης του. Λαμβάνει ενεργά μέρος στα γεγονότα του Μάη του ’68, παθιασμένος από τη μαοϊκή Κίνα, και ασχολείται επίσης με τις διάφορες μορφές του εργατικού κινήματος. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Antoine Vitez, ο οποίος σκηνοθέτησε την “Echarpe rouge”.Έχει γράψει πολλά δοκίμια για το θέατρο που δημοσίευσε στο “Rhapsodie pour le theatre” και στο “Beckett, l’increvable desir”.
Είναι επίσης διευθυντής προγράμματος στο College International de Philosophie.
Το πολύπλευρο φιλοσοφικό έργο του συμπυκνώνεται στο βιβλίο του “L’etre et l’evenement”, που κυκλοφόρησε το 1988.Tα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τη θεατρική του δραστηριότητα. Aπό το 1994, που ανέβηκε στο Φεστιβάλ της Aβινιόν το έργο του “Ahmed le subtil ou Scapin 84″, συνεργάζεται με τον Christian Schiaretti και την Comedie de Reims. Aκολούθησαν οι παραστάσεις “Ahmed philosophe”, “Ahmed se fache” και τέλος, “Les Citrouilles”, που βασίζεται στους “Βατράχους” του Αριστοφάνη.
Επιστρέφει το 1997 στο χώρο της μυθιστορηματικής πρόζας με το βιβλίο “Calme bloc ici-bas”, το οποίο έχει ως σημείο εκκίνησης τους “Άθλιους” του Ουγκώ.
Δίδαξε επί τριάντα χρόνια, ως λέκτορας και στη συνέχεια ως καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII (πειραματικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Mάη του ’68).
Έργα του στα ελληνικά:
(2011) Δεύτερο μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Από το είναι στο συμβάν, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Η κομμουνιστική υπόθεση, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Μικρό φορητό πάνθεον, Άγρα
(2008) Η πολιτική και η λογική του συμβάντος, Εκδόσεις Πατάκη
(2006) Μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Ψυχογιός
(2005) Περιστάσεις, Άγρα
(1998) Η ηθική, Scripta
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
(2013) Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Debtocracy, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη