Search
Close this search box.

Ομιλία του Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΚΟ) Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι η εξέχουσα νομοθετική εργασία του Κοινοβουλίου και αποτελεί το επιστέγασμα των συνεδριάσεων όπου συζητείται αυτός στην Επιτροπή Οικονομικών.

Στις διάφορες συνεδριάσεις συζητιούνται οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων και Υφυπουργείων και η όλη μας έγνοια είναι αυτός να συνάδει με τα οικονομικά του κράτους, την ευρωστία αυτού και αφού μελετηθεί προωθείται για τελική έγκριση, αφού ελεγχθεί και δεν

παρατηρούνται οποιεσδήποτε παρατυπίες. Ως βουλευτής Λάρνακας και μέλος των Επιτροπών Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών θα αναφερθώ σε θέματα που αφορούν κυρίως την επαρχία μου και για τις επιτροπές που συμμετέχω, καθώς και σε άλλους τομείς όπου επέδειξα ενδιαφέρον, μιας και στις υπόλοιπες επιτροπές συμμετέχουν εκλεκτοί συνάδελφοι που μελετούν εξονυχιστικά τα θέματα που αφορούν τις επιτροπές τους.

Με ανοικτή επιστολή μου στον ΠτΔ η οποία παραμένει αναπάντητη, στις 11 Απριλίου 2022 ζητούσα την παρέμβασή του για την δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη μου, κάτι που εξήγγειλε ουκ ολίγες φορές ως απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί και να θυμίσω ότι αυτό το δήλωσε το 2017, αλλά και το 2018 μετά την επανεκλογή του για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, όπως και το 2019 εγκαινιάζοντας τον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας.

Δυστυχώς ακολούθησε η συμφωνία του Δήμου Λάρνακας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακυρώσαν τον χώρο που αρχικά έχει υποδεικτεί και πρότειναν άλλους δύο που δεν είναι σε καμία περίπτωση αξιοποιήσιμοι. Ο πρώτος χώρος είναι σε καθεστώς Τουρκοκυπριακών τεμαχίων και ο δεύτερος χώρος σε περιοχή που λειτουργούσαν τα διυλιστήρια και εκεί χρειάζεται αποκατάσταση εδάφους κάτι που καθιστά τον χώρο ακατάλληλο για δημιουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών.

Κατά διαστήματα ακούγονται και κάποιες ευτράπελες εισηγήσεις όπως η δημιουργία του Πανεπιστημίου στον χώρο του παλαιού Αεροδρομίου.

Κερασάκι όμως στην μη δημιουργία τους, ήρθε η θέση του Υπουργού Παιδείας ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον νύν Πρύτανη του Πανεπιστημίου εκτόξευσε τα έξοδα σε αριθμό που το παρουσιάζουν ανέφικτο.

Απλά δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία τους και εδώ να αναφέρω ότι ένας Πρύτανης έχει υποχρέωση να καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση κονδυλίων για εφαρμογή έργων.

Οι πρώτοι τρείς Πρυτάνεις στα πρώτα 18 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβαν δωρεές ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα οκτώ χρόνια που ακολούθησαν ο προηγούμενος Πρύτανης εξασφάλισε δωρεές για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ και ο νυν Πρύτανης στα τέσσερα χρόνια 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους ότι ο άνθρωπος δεν το έχει, δεν νοιάζεται, δεν έχει όραμα.

Πως θα ενδιαφερθεί και να αποταθεί σε ανθρώπους και οργανισμούς είτε από την Λάρνακα είτε από αλλού για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια;

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια όσο αφορά τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Λάρνακα και να τονίσω την πλήρη αδιαφορία του Υπουργού για το όλο έργο.

Ούτε μια πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνει.

Και μιας και αναφέρομαι στον Υπουργό Παιδείας, να τονίσω ότι τα εκπαιδευτήρια στη Λάρνακα είτε Δημοτικής είτε Μέσης Εκπαίδευσης

πάσχουν από υπερπληθυσμό τα πλείστα, κάτι που θα μεγενθύνεται τα

επόμενα χρόνια.

4

Σχολεία που η δυνατότητά τους είναι να φιλοξενούν τριακόσιους

μαθητές για παράδειγμα, σήμερα έχουν 20 ή και 30% υπερπληθυσμό

και το Υπουργείο δεν έχει κανένα σχεδιασμό για να κατασκευάσει νέα

σχολεία.

Έργα που έχουν συμπληρωθεί και έχουν γίνει εργασίες για βελτίωση

τους και υλοποιήθηκαν στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας κατά την

διάρκεια της θητείας του, είναι έργα που έχουν εξαγγελθεί από τον

προηγούμενο Υπουργό και επίσης εδώ να αναφέρω την σημαντική

συμφωνία που έχει επιτευχθεί και αφορά το καθεστώς της Διανελείου

Τεχνικής Σχολής που έγινε πάλι από τον προηγούμενο Υπουργό. Το

ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει μεταφερθεί από την Διαχειριστική Επιτροπή

του Διανέλειου Ορφανοτροφείου στο Υπουργείο Παιδείας με προοπτική

ανέγερσης κάποιου σχολείου. Αυτό δεν το εκμεταλλεύεται το Υπουργείο

και παραμένει ο χώρος δυστυχώς αναξιοποίητος σε κεντρικό σημείο της

πόλης και έχει αυτός καταστεί σκουπιδότοπος, καταφύγιο τρωκτικών και

αστέγων κάτι που δεν περιποιεί τιμή σε κανένα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που κάποιοι αμαθείς διατυμπανίζουν για δήθεν έλευση και δημιουργία σχολών από το ΤΕΠΑΚ.

Αυτό που έχει δηλώσει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είναι η πρόταση για παρακολούθηση κάποιων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Λάρνακα.

Δηλαδή είκοσι έως και τριάντα μεταπτυχιακοί σπουδαστές να έρχονται να παρακολουθούν το πρόγραμμά τους και μετά να πηγαίνουν στα σπίτια τους στην Λεμεσό, στη Λευκωσία, στο Παραλίμνι και αυτό το θεωρούν επιτυχία.

Ο πιο-πιο πριν Υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει την δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στο Δήμο Αθηένου κάτι που δημιούργησε ευφορία στο Δήμο.

Δυστυχώς περιορίστηκε στην εξαγγελία και που ο νύν Υπουργός δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο.

Και μιας και αναφέρομαι στην Αθηένου το 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και κατασκευάστηκε στο Δήμο το Κέντρο Υγείας, ένα Πολυδύναμο Κέντρο όπου θα στεγάζονται ιατροί ειδικοτήτων όπως Καρδιολογίας, Δερματολογίας, Παιδιατρικής, Οδοντιατρικής, Γενικής Χειρουργικής, Παθολογικής και άλλων ειδικοτήτων.

Το όλο οικοδόμημα στοίχισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό εργάζεται νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες, γραφείς και άλλος άγνωστος αριθμός σε εμένα.

Δυστυχώς τα ιατρεία παραμένουν κενά, εκτός από το Οδοντιατρικό Κέντρο όπου αγοράστηκε εξοπλισμός αλλά άκουσον – άκουσον δεν διαθέτει οδοντίατρο.

Με τη δημιουργία του Κέντρου υπήρχε κυβερνητική ιατρός η οποία αφού συμπλήρωσε των αριθμό των ασθενών που γραφτήκαν στο όνομά της ως προσωπικός ιατρός αυτών, ιδιώτευσε.

Και εδώ να σημειώσω την έλλειψη στελέχωσης του τμήματος Πρώτων Βοηθειών, του τμήματος Αιμοκάθαρσης, των Μικροβιολόγων των Αναισθησιολόγων, των Καρδιολόγων και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Λάρνακας.

Η πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών για την κατασκευή της Λεωφόρου Παναγούλη μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είναι ένα έργο που έπρεπε από χρόνια να υλοποιηθεί και επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω τον νυν Υπουργό Μεταφορών που άγγιξε και προχώρησε την συμφωνία κατασκευής της Γ’ φάσης του δρόμου Λάρνακας Δεκέλειας και ιδιαίτερα να τον ευχαριστήσω για την συνεργασία και ενημέρωση που τύγχανα από τον ίδιο για τον συγκεκριμένο δρόμο.

Το δρόμο αυτό τον εξήγγειλαν αρκετοί προηγουμένως αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά και δήλωναν τάχατες ότι ο δρόμος θα ξεκινούσε και εξήγγειλαν ακόμη και ημερομηνίες έναρξης της κατασκευής του, κάτι για το οποίο διαψεύδονταν στην πορεία, αλλά αποκόμιζαν περιστασιακά παλαμάκια.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών τονίσαμε την ανάγκη μεταστέγασης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην Λάρνακα γιατί οι υφιστάμενοι χώροι αντί να βοηθούν και να εξυπηρετούν ταλαιπωρούν τους Λαρνακείς.

Ο χώρος που στεγάζονται οι εν λόγω υπηρεσίες στην περιοχή Αγίου Λαζάρου δεν έχει προσβασιμότητα και κάποιος για να ταχυδρομήσει ένα γράμμα και να λάβει γραμματόσημα αξίας 0.41 σεντς πρέπει λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης ή να σταθμεύσει ένα χιλιόμετρο μακριά ή να πληρώσει τρία ευρώ για στάθμευση.

Ο άλλος χώρος στην περιοχή Δροσιάς εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων λόγω στενότητας του δρόμου που δημιουργείται σταθμεύοντας στο δρόμο και αναπόφευκτα δημιουργείται

συμφόρηση.

Στο δε κεντρικό ταχυδρομείο καιροφυλακτούν οι υπάλληλοι του Δήμου ή της Αστυνομίας για να επιδώσουν κατηγορία παράνομης στάθμευσης.

Ένα άλλο θέμα που θέσαμε είναι η ανεξέλεγκτη κατασκευή κυρτωμάτων, που τα πλείστα κατασκευάζονται χωρίς προδιαγραφές και ενώ την ίδια ώρα στο εξωτερικό τα αφαιρούν γιατί έχει διαπιστωθεί ότι εκεί που υπάρχουν κυρτώματα η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο βεβαρημένη και την ώρα που χρησιμοποιούνται τα φρένα με την καύση του λαδιού λόγω και του ελάχιστου φρεναρίσματος αυτά εκπέμπουν βενζόλιο, ξυλόλιο, τολουόλιο και αιθυλοβενζόλιο.

Ένα θέμα που θέσαμε ήταν η μισθοδοτική αναβάθμιση των Υπαξιωματικών Τριετούς Φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές και θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών για την έγκριση αυτού, κάτι που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που εξετάζουμε τώρα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και στα μέλη αυτής που στήριξαν την πρότασή μου.

Η στήριξη μας στους αμπελουργούς είναι δεδομένη, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και τα οινοποιεία μας που ευρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της μείωσης των τουριστών την περίοδο ιδιαίτερα της πανδημίας, την μείωση των εξαγωγών και τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη απευθείας και των αμπελουργών, κάτι που πρώτοι θέσαμε και στην πρόσφατη συνάντηση για συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας επαναθέσαμε το ζήτημα και λάβαμε απάντηση από τον Υπουργό πως κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε αυτό να πράξει και άμεσα.

Στον ίδιο Υπουργό θέσαμε την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο στα αντιμικροβιακά σκευάσματα, κάτι για το οποίο η Κύπρος ευρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη χρήση αυτών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο πλαίσιο της επιτήρησης του έργου Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης.

Για την αλιεία αναφερθήκαμε στην περισσότερη προσπάθεια για καταπολέμηση του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου που προκαλούν τεράστιες ζημιές στην αλιεία και οι αλιείς μας ευρίσκονται σε απόγνωση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απαντήσω σε αυτά που ειπώθηκαν από συναδέλφους προηγουμένως.

Όσο αφορά τα αποθέματα Σιτηρών γιατί να ευχαριστώ τον Υπουργό όπως λέχθηκε προηγουμένως από συνάδελφο του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Ήταν αυτός όπου με γραπτή δέσμευση του προς τις Αγροτικές Οργανώσεις που διαβεβαίωνε για την διασφάλιση αποθεμάτων στα σιτηρά, κλείνοντας την Επιτροπή Σιτηρών, κάτι που δεν έπραξε και έτρεχε μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις.

Όσο αφορά το χαλλούμι έχει ζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας να δοθεί σ’ αυτήν η συμφωνία.

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δοθούν και τα πρακτικά της συζήτησης-συνάντησης για να γνωρίζουν όλοι ποια ήταν η στάση και η συμπεριφορά όλων, για το τι είπαν στην περίφημη συνάντηση πριν την υπογραφή.

Ζητήσαμε από το ίδιο Υπουργείο και το Υπουργείο Μεταφορών ότι τα επαναλαμβανόμενα έργα για εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου στη Λάρνακα δεν είναι λύση, αλλά διασπάθιση χρήματος για έργο που επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια.

Η επίλυση του προβλήματος είναι η επέκταση του βραχίονα ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα για πάντα, γιατί με την επέκταση του βραχίονα θα τερματιστεί η ροή άμμου στο αλιευτικό καταφύγιο.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην επιπολαιότητα κάποιων όταν ευρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.

Όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε την μετακίνηση των ελαστικών από την περιοχή Ιδαλίου με την οποία ήμουν ευθύς εξ αρχής εναντίον και προειδοποιούσα εκδίδοντας δελτίο τύπου κατά της συγκεκριμένης απόφασης ο τότε Διευθυντής της Πυροσβεστικής δήλωνε για την απόφαση αυτή ότι:

«αυτές τις ανησυχίες τις έχουμε συζητήσει. Ήμουν παρών στην σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για μεταφορά των ελαστικών και συμφώνησα γιατί γνωρίζω την περιοχή, την επισκέφθηκα, είναι μια μεγάλη περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση η πυρκαγιά να επεκταθεί προς τα έξω, υπάρχει εγκατάσταση νερού η οποία μπορεί αμέσως να τροφοδοτήσει τους τυλικτήρες για άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά ούτως ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί.»

Τελικά κάποιοι κάνουν δηλώσεις, καθησυχάζουν ψευδώς τον κόσμο και όλα μέλι γάλα και μάλιστα στο τέλος λέμε τι ωραία και σωστά τα λέει ο Διευθυντής και εισπράττει παλαμάκια.

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ούτε εγκατάσταση νερού υπήρχε, ούτε τυλικτήρες.
Και έχουμε το αμίμητο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς που καλούσε τους κατοίκους των γύρο κοινοτήτων να «κλειστούν» στα σπίτια τους, ενώ από κυβερνητικές υπηρεσίες δήλωναν για την πυρκαγιά στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη και καλούσαν τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων όπου εξελισσόταν η πυρκαγιά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί είναι άγνωστο τι σωματίδια εκπέμπονται λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή, ενώ στην πυρκαγιά στον ΟΕΔΑ τα σωματίδια που εκπέμπονταν ήταν σοκολατένια.

Θέλω από του βήματος αυτού κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σας ευχηθώ όλους καλά Χριστούγεννα και το νέο έτος να είναι χρονιά προόδου και υγείας για όλο τον κόσμο.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχηθώ παράλληλα σε όλο το προσωπικό της Βουλής κάθε ευτυχία και καλές γιορτές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!