Toυ Διονύση Διονυσίου
(Εφημερίδα «Πολίτης»)
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρά τα οικονομικά προβλήματα επί διακυβέρνησης Χριστόφια δεν έδειχνε ότι μπορούσε να κερδίσει το 2013. Το σενάριο έγινε ορατό μετά το Μαρί. Πριν το Μαρί ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθούσε να είναι ένας αντιδημοφιλής πολιτικός που έβγαινε στις τηλεοράσεις και φόβιζε τον κόσμο με τις φωνές του και τις θυμωμένες γκριμάτσες του
Κάποιοι εκπλήττονται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες. Προσπαθούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν ο Αναστασιάδης από τη μια να βγαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και να λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να στηριχθεί ο υποψήφιος της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά την περασμένη Κυριακή να παίρνει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο τηλέφωνο και να τον ευχαριστεί γιατί το ΔΗΚΟ βοήθησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να περάσει στον Β’ γύρο εις βάρος του υποψηφίου του κόμματός του;
Κυρίως οι νεότεροι που δεν γνωρίζουν τι εστί Αναστασιάδης θα πρέπει να ευγνωμονούν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος προέβη την περασμένη εβδομάδα σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ στην αποκάλυψη αυτή.
Ο ίδιος
Όσοι γνωρίζουν βέβαια τον Νίκο Αναστασιάδη δεν εκπλήττονται ποσώς. Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας αμοραλιστής αλλά και αποφασιστικός. Από το 1997 όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΗΣΥ έθεσε δύο στόχους, τους οποίους πέτυχε. Πρώτον, κατά την έκφρασή του έπρεπε «να σαστεί οικονομικά», δεύτερον να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για το πώς ο Νίκος Αναστασιάδης «σάστηκε» οικονομικά, γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό αρκετά βιβλία. Αν η Αρχή Διερεύνησης κατά της Διαφθοράς κάνει στο ελάχιστο το έργο της είμαστε σίγουροι ότι αρκετές υποθέσεις θα τεκμηριωθούν και θα αχθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Αν εκλεγεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως είπε προχθές στο ντιμπέιτ, οι έρευνες θα προχωρήσουν. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια όλοι γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλει Μαυρογιάννη αλλά έχει πραγματικά εξουθενωθεί για να εκλεγεί ο Χριστοδουλίδης. Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα καταλάβετε γιατί η προτίμηση στον κ. Χριστοδουλίδη. Ας μείνουμε όπως ακόμα λίγο στον άνθρωπο Αναστασιάδη.
Πολιτική
Στην πολιτική κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος απαξιώνοντας σταδιακά τον Γιαννάκη Μάτση τον οποίο αποκαλούσε «αχθοφόρο του ονόματός του», υπονοώντας ότι ήταν κατώτερος του αδελφού του Κυριάκου Μάτση. Στην προεδρία του ΔΗΣΥ εξελέγη το 1997 εν τη απουσία του Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος είχε διοριστεί από τον Γλαύκο Κληρίδη γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Με τον Αλέκο Μαρκίδη ο Αναστασιάδης είχε ενωρίτερα αναμετρηθεί για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και έχασε κατά κράτος. Αυτό του το φύλαγε του μακαρίτη του Αλέκου. Όταν πλησίασαν οι εκλογές του 2003 ο Γλαύκος Κληρίδης που είχε δηλώσει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει, είχε δύο αστέρια στο κόμμα του για την προεδρία. Τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Αλέκο Μαρκίδη. Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και οι δύο μπορούσαν να τον διαδεχθούν. Αυτό βεβαίως αντίκειτο στις φιλοδοξίες του Αναστασιάδη. Ο οποίος μέσα από χίλιες και μια δικολαβίες κατόρθωσε να πείσει ότι υποψήφιος του κόμματος θα έπρεπε να ήταν ο Γιαννάκης Ομήρου της ΕΔΕΚ, κάτι που πέτυχε. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως δεν δικαίωσαν αυτή την επιλογή και ο Γλαύκος Κληρίδης υποσχέθηκε στον Αλέκο Μαρκίδη ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα επέστρεφε στην Κύπρο για να τον ορίσει επισήμως διάδοχό του. Ο δαιμόνιος Νίκος Αναστασιάδης κατόρθωσε να πείσει τον Κληρίδη, εμπλέκοντας και την Αθήνα σε αυτό, να ζητήσει ακόμα 16 μήνες στην προεδρία για να λύσει το Κυπριακό. Ο Μαρκίδης κατήλθε μόνος του, ο ΔΗΣΥ έχασε από τον Τάσσο αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι ο Αναστασιάδης δεν έχασε τη σειρά του. Το τραγικό είναι ότι τα έκανε όλα αυτά ενώ στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν ως ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός στην Κύπρο.
Το ίδιο σκηνικό με νέα κόλπα Αναστασιάδη επαναλήφθηκε και το 2008. Ο ίδιος έπιανε πάτο στις δημοσκοπήσεις, οπότε δήθεν θυσίασε τις φιλοδοξίες του για να προωθήσει την υποψηφιότητα Κασουλίδη. Πέρασε ο Κασουλίδης πρώτος στον Β’ γύρο αλλά αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ξέρουν ότι οι ομάδες Αναστασιάδη έκαναν το καθήκον τους σε σημείο που ακόμα και ο Δημήτρης Χριστόφιας να αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Αν εκλεγόταν ο Κασουλίδης, αντιλαμβάνεστε, θα ήταν Πρόεδρος δύο θητειών, οπότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχανε τη σειρά του.
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρά τα οικονομικά προβλήματα επί διακυβέρνησης Χριστόφια δεν έδειχνε ότι μπορούσε να κερδίσει το 2013. Το σενάριο έγινε ορατό μετά το Μαρί. Πριν το Μαρί ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθούσε να είναι ένας αντιδημοφιλής πολιτικός που έβγαινε στις τηλεοράσεις και φόβιζε τον κόσμο με τις φωνές του και τις θυμωμένες γκριμάτσες του. Μετά το Μαρί και την παγκόσμια οικονομική κρίση άλλαξε το κλίμα. Ακόμα και η στάση του στο δημοψήφισμα παρουσιαζόταν (και από τον γράφοντα) ως δείγμα αποφασιστικότητας. Η κοινή γνώμη έκανε τότε στροφή και πίστεψε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθούσε την ανόρθωση της οικονομίας. Αυτό τον βοήθησε να εκλεγεί το 2013.
Ο απροσμέτρητος αμοραλισμός του επέτρεψε την επανεκλογή του και το 2018 με ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα. Το 2013 εξελέγη Πρόεδρος λύσης έχοντας δίπλα του τον Κληρίδη, τον Στυλιανίδη, τον Παπαπέτρου, τον Μακάριο Δρουσιώτη. Το 2018 εξελέγη Πρόεδρος έχοντας δίπλα του τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Βίκτωρα, τους Ελαμίτες και άλλους. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε δίπλα του τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ως ηγέτης του ΔΗΣΥ παρότι διαφωνούσε σε πολλά μαζί του, πάντα τον στήριζε.
Η υποχρέωση
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμφισβήτητα έχει ηγετικά χαρακτηριστικά. Σε τέτοιο βαθμό που πάντα κατάφερνε να πείθει ότι ήταν υποχρέωση όλων να τον στηρίζουν. Το κατάφερνε αυτό χωρίς να είναι σε θέση να δώσει αυτός πράγματα πίσω σε κανέναν. Ο ηγέτης λένε κάποιοι πρέπει να είναι άφιλος. Ο Αναστασιάδης αποδείχθηκε και ασεβής αφού ποτέ δεν σεβάστηκε κανέναν συνεργάτη του.
* Αυτός κυκλοφόρησε το σλόγκαν ότι «όπου σηκώσεις πέτρα βρίσκεις από κάτω τον Αβέρωφ», σε μια προσπάθεια να του δημιουργήσει την εικόνα του διαπλεκόμενου.
* Για τον Χριστοδουλίδη είναι γνωστή η θέση του: «Αν αυτός θέλει να πάει στην τουαλέτα και βρεθεί μπροστά σε δύο πόρτες, μέχρι να αποφασίσει πού να πάει, θα τα κάνει πάνω του».
* Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μια σειρά πολιτικούς τους οποίους θεωρεί χρήσιμους ηλίθιους, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν ό,τι τους ζητήσει. Πώς περιγράφει τους πιο πειθαρχημένους από αυτούς; «Ρε τούτος για να πάει τουαλέτα πιάνει με πρώτα τηλέφωνο».
* Το επίθετο «Φιλιππινέζος – Φιλιππινέζα» είναι επίσης σε ημερήσια διάταξη για άτομα με τα οποία συνεργάστηκε ή συνεργάζεται.
Γιατί λοιπόν ο Αναστασιάδης επιλέγει Χριστοδουλίδη; Διότι πληροί και τα δύο πρότυπα που θέτει: Και αυτό της τουαλέτας και αυτό του υποτακτικού υπηρέτη από την Άπω Ανατολή.
Σεβασμός
Ο Νίκος Αναστασιάδης ως ένας πολιτικός και του σαλονιού και του λιμανιού σέβεται τους λεφτάδες αλλά και τους αχθοφόρους. Οι αχθοφόροι στο λιμάνι Λεμεσού όταν τσακωθούν μαζί σου σε διαολοστέλλουν και σε περνούν γενεές δεκατέσσερις.
Εν ολίγοις σήμερα ο κυπριακός λαός οφείλει να μιλήσει στον Νίκο Αναστασιάδη με τη γλώσσα που καταλαβαίνει: Οφείλει να τσακωθεί μαζί του για να κερδίσει τον σεβασμό του. Μετά από 10 χρόνια ας τον στείλει σπίτι του μαζί με τους κολαούζους του.